Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

O studentă din Vrancea a aflat rețeta secretă de cozonac a bunicii. „Aluatul trebuie frământat cel puțin o oră și trântit de 20 de ori”

Săptămâna Mare, denumită şi Săptămâna Patimilor, începe astăzi. În această săptămână, credincioşii rememorează drumul şi patimile îndurate de Iisus Hristos pentru mântuirea omului. Pentru fiecare zi din Săptămâna Mare sunt stabilite anumite tradiţii şi obiceiuri ce datează din străbuni, iar gospodinele de pretutindeni pregătesc bucate alese pentru masa de Paşti. Fiecare femeie are propriile secrete pentru pregătirea bunătăţilor.

Reţetele tradiţionale sunt cele mai căutate şi în ziua de astăzi. Preparatele pregătite după aceste reţete au un gust aparte. Acestea ajută oamenii să îşi amintească de clipele petrecute în familie sau de copilăria la bunici. Din categoria bucatelor pregătite după reţete tradiţionale fac parte cozonacul, pasca sau ouăle roşii. Bunica face cozonaci mai pufoși decât zăpada afânată și am decis să împărtășim cu dumneavoastră rețeta ei secretă.

 

Ingredientele necesare pentru doi cozonaci sunt următoarele:

 

ALUAT

1 kg făină (cernută şi uscată)

10 gălbenuşuri

coaja rasă de la o lămâie şi de la o portocală

250 g zahăr

40 g drojdie

150 g unt topit

50 ml ulei

o lingură de untură (pentru a frăgezi aluatul)

350 ml lapte călduţ

o esenţă de vanilie

jumătate de linguriţă de sare

 

UMPLUTURĂ

400 g miez de nucă măcinat

75 g cacao

150 g zahăr

o esenţă de rom

albuşurile rămase

 

MOD DE PREPARARE

Amestecăm sarea cu gălbenuşurile. După aceea amestecăm drojdia proaspătă cu o linguriţă de zahăr şi puţin lapte, până când obţinem o pastă omogenă. Drojdia, zahărul, cojile rase de lămâie şi de portocală şi gălbenuşurile se toarnă peste făină şi adăugăm esenţa de vanilie. Începem frământarea cozonacilor, adăugând lapte treptat. Ulterior adăugăm şi lingura de untură. Peste untul topit punem 50 ml de ulei. Turnăm compoziţia rezultată peste aluat în timpul frământării. Continuăm frământatul cel puţin o oră. La final, aluatul se trânteşte în castron de 20 de ori. Astfel, el devine mai elastic. La terminarea procesului, acoperim aluatul cu un prosop sau cu o folie de plastic şi îl lăsăm să crească într-un loc cald.

Peste nuca măcinată adăugăm cacao, zahărul şi amestecăm puţin. După aceea punem esenţa de rom. Adăugăm albuşurile treptat, astfel încât să obţinem o cremă puţin mai groasă, nu foarte lichidă. După ce a crescut aluatul, ungem masa cu ulei şi îl aşezăm împărţindu-l în două. Împărţim o jumătate în alte două. Întindem aluatul, adăugăm umplutura şi împletim cozonacul.

Aşezăm cozonacii în tava tapetată cu untură şi îi lăsăm la dospit 30 de minute.  După aceea batem un ou şi ungem cozonacii gata dospiţi. Băgăm cozonacii la cuptor, la foc mediu, timp de 50-60 minute. După 50 minute de coacere facem proba cu scobitoarea şi vedem dacă aceştia sunt gata. Dacă sunt copţi îi scoatem, dacă nu, îi mai lăsăm 10 minute.

Vă dorim poftă bună și sărbători cu liniște!

 

Oana Vasile, studentă Facultatea de Jurnalism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?