Muniție de război descoperită în Crângul Petrești

0
854

O descoperire periculoasă a fost făcută astăzi, 23 aprilie, în Crângul Petrești, de un cetățean care deține legal un detector de metale. În timp ce explora teritoriul după eventuale ”comori”, acesta a găsit mai multe elemente de muniție rămase neexplodate. Din momentul descoperirii, bărbatul a sistat căutările și a alertat echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Sosiți la locul indicat, specialiștii pirotehniști au ridicat 5 proiectile explozive calibru 76 mm, iar cu ajutorul echipamentelor din dotare, au asanat terenul și au mai descoperit 6 proiectile explozive calibru 76 mm și un proiectil perforant calibru 37 mm.

Muniția descoperită, provenită din Primul Război Mondial, a fost preluată, transportată și depozitată, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.

***

Specialiștii pirotehniști ai I.S.U. Vrancea reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor elemente de  muniţie rămase neexplodate:

  • Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
  • Se interzice lovirea sau mişcareamuniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
  • Se interzice comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
  • Se interzice aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
  • Se interzice utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şisecţionarea acestora;
  • Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
  • Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

Neutralizarea şi distrugerea muniției neexplodate se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here