GALERIE FOTO: Dezbaterea bugetului municipiului Focșani: primarul Misăilă cu administrația, doamnele viceprimar PNL-USR Plus cu politica

0
632

Dezbaterea pe buget inițiată de primarul Cristi Valentin Misăilă nu a fost tocmai o dezbatere pe buget propriu-zisă, ci mai mult o vărsare a câtorva frustrări din partea aripii PNL și USR PLUS din Consiliul Local Focșani, deși ideea era ca cetățenii să vină cu idei pentru dezvoltarea orașului. De altfel, primarul Misăilă a și punctat la începutul dezbaterii că și-ar fi dorit să fie posibilă prezența focșănenilor în sală în locul întâlnirii virtuale cu aceștia online, pe platforma Zoom. Și directorii unităților de învățământ din municipiu au fost prezenți online la dezbatere, însă nu au avut nimic de întrebat, de adăugat sau de punctat.

Prioritatea noastră este dezvoltarea acestui oraș. Avem o alocare substanțială – de 52%, direcționată către dezvoltarea municipiului, cu speranța că împreună cu consilierii locali vom putea duce proiectele mai departe și să începem altele noi”, a punctat joi primarul municipiului, care a făcut o prezentare a bugetului propus pe acest an, pe secțiuni, iar apoi s-a insistat pe proiectele cu finanțare europeană pe care le derulează municipalitatea și pe cele care sunt în diferite stadii.

De menționat că nu au fost propuneri venite din partea cetățenilor și nici virtual focșănenii nu au fost interesați foarte tare de ceea ce se întâmplă cu orașul lor, chiar dacă puteau pune întrebări și puteau puncta asupra anumitor aspecte prezentate pe larg la debutul dezbaterii. S-a dovedit și că nu foarte mulți urmăritori ai paginii de Facebook a Primăriei Focșani au și ascultat ce a explicat primarul la început, așa că multe întrebări aveau legătură cu ceea ce deja se discutase la capitolul investiții și proiecte de investiții. Aceasta în cel mai fericit caz.

De altfel, nici majoritatea din CL Focșani nu a venit cu vreo idee strălucită la dezbatere, parte dintre consilierii PNL și USR PLUS fiind prezenți probabil în sală doar pentru a împărți o sticluță de suc la jumătate sau pentru a-și auzi propriile gânduri. Un exemplu ar fi penelistul Ionel Costea, care are în spate o carieră fulminantă la firma ex-ministrului liberal Grindă și care a dorit să știe de ce nu poate comenta pe pagina primăriei. Da, la dezbaterea pe buget, deși era prezent în sală și mai discuta ochi în ochi sporadic cu viceprimarul Ana Maria Dimitriu. Aceasta, ca de obicei, a încercat să își facă auzită vocea permanent în timpul dezbaterii, însă nimic concret pentru dezvoltarea Focșaniului sau proiectele din municipiu.

Nimic concret nici de la viceprimarul USR Plus Alexandra Tătaru, care a dorit doar să știe ce investiții face primăria în sănătate. Și, cum nu avea de unde să știe, pentru că administrația e un domeniu cu un anumit rost, i s-a explicat că Primăria Focșani nu are unități sanitare pe care să le finanțeze pe partea de investiții. „Noi, ca primărie, nu avem nicio unitate sanitară în subordine, în afară de Dispensarul din Sud. Spitalul Județean din municipiul Focșani este singurul spital din țară aflat în subordinea Ministerului Sănătății, de aceea nu avem investiții la capitolul sănătate. Avem în administrare cabinetele școlare din unitățile de învățământ și când am avut solicitări, le-am dotat cu ce era necesar pentru a funcționa în cele mai bune condiții”, a spus primarul Misăilă.

Și, după ce viceprimarul Dimitriu a intrat în tandem susținând că a sa colegă, de care o desparte un perete, a avut „întrebări pertinente”, discuția a ajuns din nou la ce poate finanța Compania Națională de Investiții și ce poate susține Planul Național de Redresare și Reziliență. Moment în care primarul a atras atenția că PNRR nu este văzut cu ochi tocmai buni de Comisia Europenă. „Eu am zis că facem administrație. Politică faceți dumneavoastră la sediul partidului. Noi avem surse de finanțare, dar le blocați în continuare. Haideți să discutăm concret pe proiecte. Într-un buget putem include doar sume certe și exigibile. Nu putem prinde în buget sume nerealiste. Nu putem spune că da, vom avea finanțare”, a mai explicat primarul. Viceprimarul Alexandra Tătaru a ținut să citească mesajul ministrului Cristian Ghinea, referitor la discuțiile pe PNRR. Da, pe dezbaterea bugetului Focșaniului.

Aproape singura discuție pe subiect avansată de unul din cei care au urmărit dezbaterea a venit de la președintele Asociației Județene de Fotbal Vrancea. Dan Dumitru a cerut să fie făcut un amendament pentru proiectul privind baza sportivă de la Mîndrești, în ceea ce privește terenul, care ar trebui să fie sintetic. Totodată, acesta a atras atenția că nu sunt incluse în buget proiecte pentru sprijinirea cu finanțări a ONG-urilor din domeniul sportului. „La Mîndrești avem un contract încheiat de proiectare tehnică și execuție, fără sursă de finanțare. Proiectarea lucrărilor poate fi modelată. Noi ne dorim să avem o bază sportivă, chiar și pe lista PNRR avem propusă o bază sportivă, modernă, pe pășunea ce va fi atrasă în intravilan pe drumul spre Suraia”, a precizat primarul. Referitor la sprijinul pentru ONG-uri, primarul a explicat că nu au existat solicitări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here