Un înger a coborât pe scena „Românii au talent‟ și a cucerit juriul. S-a întâmplat la preselecțiile din vara anului trecut, când Irina Ștefania Murgu, un copil frumos și blând din Unirea, Odobești, a urcat pe scena emisiunii-concurs difuzată pe postul PRO-TV. Pentru că vocea care se ascunde în trupul firav al unui copil de 13 ani i-a vrăjit pe cei patru jurați, Irina Ștefania Murgu a trecut mai departe, iar vineri, de la ora 20:30, va apărea la emisiunea „Românii au talent‟. „A fost o hotărâre luată în unanimitate cu școala. Irina este elevă în clasa a VII-a în cadrul Liceului de Artă «Gh. Tattarescu» Focșani. A fost o dorință a noastră care a prins contur cu ajutorul doamnei profesor Iuliana Dima. Practic, Irina va reprezenta liceul pe scena «Românii au talent». Irina studiază canto clasic de la vârsta de 10 ani. Piesa pe care o va interpreta la emisiune este studiată cu doamna profesor Iuliana Dima‟, a spus tatăl Irinei Murgu, preotulFlorin Murgu, paroh al bisericii din satul Feldioara, comuna Tănăsoaia.
„Am cântat în deschiderea Serbării de Crăciun la Ambasada Franței din București‟
Tatăl Irinei Murgu este cel care a observat că fiica lui are ureche muzicală, motiv pentru care a îndrumat-o spre Clubul de Muzică „Lira‟ din cadrul Casei de Cultură Odobești. Pe atunci, Irina Murgu avea 10 ani. În primii patru ani de școală, Irina Murgu a învățat la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu‟ Odobești, iar din clasa a V-a și până în prezent este elevă a Liceului de Artă „Gh. Tattarescu‟ Focșani. „Din 2016 până în 2018 am fost în cadrul Clubului de Muzică «Lira» al Casei de Cultură Odobești.Tot din anul 2016 am cântat la diverse activități culturale precum:lansări de carte, serbările lunii martie în cadrul Casei de Cultură Odobești, cât și la Teatrul Municipal «Maior Gheroghe Pastia». Tot din anul 2016, am participat în fiecare an la Festivalul «Toamna Odobeșteană».În iarna anului 2018, la invitația doamnei Ambasador al Republicii Franceze, Michèle Ramis, am cântat în deschiderea Serbării de Crăciun la Ambasada Franței din București.Am cântat la Serbarea de Crăciun a Bisericii Catolice din Focșani, la Serbarea Bisericii Ortodoxe din cadrul parohiei Feldioara, comuna Tănăsoaia, județul Vrancea, și la Căminul de bătrâni din Odobești.
Tot în același an am participat la «Festivalul Tradițiilor și Obiceiurilor Românești» la Casa de Cultură Adjud.În anul 2019, în luna septembrie, am participat la Concursul Regional de Interpretare Muzicală, Creație literară și plastică «Florile Copilăriei», iar în luna mai a aceluiași an, am participat la Ateneul Popular «Maior Gheorghe Pastia» Focșani într-o Ediție specială în colaborare cu Liceul de Arte. Anul acesta am participat la Festivalul Național de Muzică Ușoară «Next Magic Voice». În urma participării mele la diverse concursuri am obtinut diplome, premii și trofee.Cele mai importante rezultate sunt:Premiul I la Concursul «Florile Copilăriei», anul 2019, Premiul I și trofeu la «Festivalul Tradițiilor și Obiceiurilor Românești» la Casa de Cultură Adjud, anul 2019, Premiul de Excelență la Festivalul Național de Muzică Ușoară «Next Magic Voice», anul 2020‟, povestește Irina Murgu.
„La un moment dat a început o orgă‟
Așa începe descrierea momentului în care vrânceanca Irina Murgu a început să cânte. Unul dintre jurații emisiunii „Românii au talent‟, actorul Florin Călinescu a observat încă de la primele note că are de a face cu o voce cu adevărat deosebită, numind-o pe Irina„micuța orgă care o să devină o catedrală întreagă într-o zi‟. „Pe Irina am ascultat-o înainte să o am elevă la canto, încă din clasa a IV- a, în cadrul unui concurs la Adjud. Mi-a atras atenția sensibilitatea ei, vocea curată și înclinația spre canto clasic. Cu mare bucurie am început colaborarea când a fost admisă la Liceul de Artă «Gh. Tattarescu». Este un copil de o sensibilitate aparte, cu o bună intuiție muzicală și o dorință arzătoare pentru a studia și a cunoaște tainele operei. Pe lângă talentul muzical, perseverența și vocea cristalină, cu toții, familia, profesorii și prietenii o vom aplauda, o vom susține și vom participa la evoluția ei spre a deveni o importantă solistă de operă‟, a spus prof. Iuliana Dima, profesoara de canto a Irinei Murgu.
Reprezentanții Liceului de Artă din Focșani spun că Irina Murgu este un copil special a cărui voce „s-a facut remarcată încă din prima clipă când a pășit pragul Liceului de Artă «Gheorghe Tattarescu» Focșani. Fiind o fire dinamică, ambițioasă, consecventă și sensibilă, a reușit să-și dezvolte abilitățile vocale într-un timp scurt sub îndrumarea doamnei profesor Iuliana Dima. Având la bază interesul constant de a îmbina dezvoltarea creativității cu rigoarea documentării și a studiului individual, Irina Murgu și-a dovedit capacitatea de manifestare a emoțiilor prin participarea la numeroase concerte, audiții și concursuri. Capacitatea de a interacționa cu publicul, lipsa tracului, deprinderile de studiu zilnic și perseverența sunt atuuri care o vor propulsa pe mica artistă spre atingerea măiestriei artistice‟, consideră prof. Safta Simona, directorul adjunct al Liceului de Artă „Gh. Tăttărescu‟ Focșani.
Vineri, începând cu ora 20:30, ne dăm întâlnire cu talentul, la emisiunea „Românii au talent‟ difuzată de PRO TV, acolo unde Irina Ștefania Murgu va reprezenta cu mândrie județul Vrancea!