Persoanele implicate în campania de vaccinare plătesc impozite și contribuții sociale pentru veniturile obținute

0
777

Persoanele implicate în campania de vaccinare plătesc impozite și contribuții sociale pentru veniturile obținute din această activitate. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vrancea arată că aceste impozite se calculează diferit, în funcție de tipul de contract încheiat. În cazul personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali care au contract de prestări servicii pentru activitățile efectuate în procesul de vaccinare împotriva Covid 19, se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale (CAS) şi contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Conform prevederilor Codului Fiscal, valoarea cumulată a acestora este de 45% din sumele obținute. În schimb, nu se plătește contribuția asiguratorie pentru muncă. Obligația de calcul, reținere, plată şi declarare a impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale obligatorii datorate revine plătitorului de venit. Declararea obligațiilor fiscale se efectuează prin depunerea declarației prevăzute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările si completările ulterioare, respectiv, Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112). Termenul de plată si declarare a obligațiilor fiscale datorate este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata, arată reprezentanții AJFP Vrancea.

În schimb, pentru cazurile în care contractul de prestări servicii este încheiat cu cabinete medicale individuale sau cu entități înregistrate fiscal potrivit legislației în materie, care desfășoară activități independente, se aplică regimul de impozitare pentru veniturile obținute din activități independente. În acest caz obligațiile fiscale se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here