Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Cătălin Toma a prezentat bilanțul la 6 luni de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Vrancea

          Cătălin Toma a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității la șase luni de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Vrancea. Acesta a prezentat care este stadiul proiectelor de investiții aflate deja în derulare și ce proiecte are pregătite pentru finanțare în perioada următoare. Demararea lucrărilor la noul Spital Județean și înființarea parcului industrial de la Garoafa sunt prioritățile șefului administrației județene.

          Toma a declarat că proiectul noului spital județean intră în linie dreaptă, până în acest moment fiind realizat studiul de fezabilitate. „Suntem în faza în care putem spune că avem studiul de fezabilitate aprobat, mai avem de obținut un aviz de la Mediu și de realizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și sper ca într-un termen foarte scurt, cu sprijinul colegilor de la Primăria Focșani, să avem acest PUZ aprobat. Deja acest proiect este depus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la Ministerul Fondurilor Europene și la Cancelaria Primului Ministru. Este un proiect de suflet pentru că sănătatea este extrem de importantă pentru toată lumea oriunde s-ar afla pe această planetă“, a afirmat Cătălin Toma.

Acesta a adăugat că proiectul noului spital respectă toate prevederile necesare pentru a obține finanțare prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). „Acest spital județean este gândit pentru o proiecție de 30-40 de ani, adică și peste 30-40 de ani să fie la standarde foarte bune de calitate“, a precizat Cătălin Toma. Noul spital din Focșani va avea o capacitate de spitalizare de 900 paturi (775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori), va avea bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru, săli de operație moderne și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport. Suprafaţa construită propusă (clădire principală + anexe) este de 20.030 metri pătrați. Valoarea totală a obiectivului de investiţii este estimată la 2.942.716.046 lei, cu TVA inclus (588 milioane de euro). Noul spital de la Focșani va fi prima unitate spitalicească de stat ce se va construi de la zero în România, în ultimii 30 de ani.

Proiectul privind construcția noului spital județean a fost inițiat și susținut de fostul președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan. De altfel, acesta a declarat că este mândru că a demarat acest proiect dar și că este contemporan cu realizarea „unui obiectiv istoric“.

Demersuri pentru înființarea unui Parc Industrial la Garoafa

Președintele Cătălin Toma a arătat că un alt proiect pe care îl dorește implementat cât mai repede este realizarea unui Parc industrial la Garoafa. „Deja am aprobat în Consiliul Județean înființarea societății și a parcului industrial. Se numește Parc Industrial Vrancea, are în patrimoniu terenul pe care îl avem la dispoziție în comuna Răstoaca și terenul din comuna Garoafa. Intenția noastră este de a investi cât mai mult și cât mai repede în terenul care se află pe raza teritorial administrativă a UAT Garoafa. Dar, în funcție și de cum se construiește autostrada A7 care va tranzita într-o oarecare măsură una din limitele UAT Răstoaca, să vedem cum gestionăm și acolo eventualitatea creării unui parc industrial“, a precizat Cătălin Toma.

Acesta a adăugat că deja există schițat un proiect al utilităților care vor fi trase în parcul industrial de la Garoafa, amintind aici alimentarea cu apă, gaze naturale, energie electrică, dar și faptul că acolo există și o gară CFR pentru transportul rapid și facil al produselor și materiei prime. Cătălin Toma a susținut că în ceea ce privește costurile utilităților, administrația județeană va încerca să obțină finanțare prin PNRR pentru acestea, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, de abia atunci se va apela la bugetul Consiliului Județean sau la alte surse de finanțare.

În prezent, la nivelul Consiliului Județean Vrancea se află în implementare 15 proiecte, cu fonduri europene, pentru reabilitarea energetică și consolidarea unor clădiri, modernizarea unor drumuri județene, fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea, iar încă 5 proiecte se află în evaluare pe Programul Operațional Regional pentru reabilitarea energetică a unor clădiri. În ultimele 6 luni, Consiliul Județean Vrancea a încheiat mai multe parteneriate, printre care și un acord cu județele Buzău, Prahova și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, în vederea realizării unor Investiții Teritoriale Integrate (ITI). 27 de UAT-uri din Județul Vrancea vor face parte din ITI, pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea și promovarea turismului pe două componente: drumul viei și vinului și zona de munte a județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?