Un milion pentru Spitalul Județean, un milion și jumătate pentru Catedrală. Consilierii județeni PSD atrag atenția că nevoile spitalului sunt mult mai mari

0
2068

Vineri, consilierii județeani au aprobat în unanimitate bugetul județului, printre sumele alocate numărându-se și un ajutor dat Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, suma stârnind ceva dezbateri în cadrul ședinței. Astfel, consilierii județeni PSD au atras atenția că unitatea medicală, care de altfel e și cea mai mare din Vrancea, are nevoi mult mai mari, dată fiind situația pandemică, dar și dezastrul lăsat în urmă de fostul manager PNL-ist Elena Codruța Neagu. Potrivit prezentării oferite de Dumitru Diță, directorul direcției economice a Consiliului Județean Vrancea, la capitolul „transferuri către alte unități”, Spitalului Județean i-a fost alocat un milion de lei. Banii sunt destinați achiziționării de aparatură medicală de strictă necesitate, la secții precum Chirurgie, Ortopedie sau la Laboratorul de anatomopatologie- cistopatie, aici pentru determinarea probelor imediat, în condițiile în care până acum probele erau duse în centre universitare. 

Suma este într-adevăr mai mică față de alte transferuri – 2 milioane de lei fiind destinate cofinanțării extinderii și modernizării sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a, iar alte 1,5 milioane de lei  – cofinanțare pentru Catedrala „Sfânta Parascheva”, dar și față de ceea ce a fost alocat în 2020. „Anul trecut, în condițiile unui buget mai mic, suma alocată ca ajutor Spitalului Județean a fost de 11 milioane de lei. Așa cum bine știm, o parte din acești bani, 5 milioane, nu s-au cheltuit, și asta din cauza unui management defectuos. Anul acesta văd că s-a considerat doar un milion de lei. Știu că adresa inițială a fost făcută de către vechea conducere, aș vrea să întreb, oare nu este nevoie de mai mult la Spitalul Județean?”, a fost întrebarea consilierului județean Cristian Onia, care este medic în cadrul unității spitalicești. 

„În perioadă de pandemie să acordăm Spitalului Județean un milion și Catedralei un milion și jumătate, mi se pare o discrepanță”

Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea, a admis că într-adevăr SJU Focșani are nevoi mai mari, răspunsul acestuia fiind acela că, dacă vor exista posibilități, vor fi alocate și alte sume. „Să țineți cont că Spitalul Județean se află în momentul acesta la un pas de a fi exclus din procesul de acreditare, datorită unei vizite care a arătat nenumărate neconformități. Drept urmare, Spitalul Județean este într-o situație delicată, cred că acum ar avea nevoie de ajutor. Ca să nu mai spun de faptul că noi, Consiliul Județean, am solicitat vechii conduceri un raport cu privire la toate cheltuielile, care nici până la ora asta nu a venit. Din contră, am fost trași de urechi, precum că a fost vina noastră, inclusiv a dumneavoastră. Doamna manager la momentul respectiv ne-a spus că din cauza Consiliului Județean nu a primit bani. Eu cred că situația Spitalului Județean la momentul acesta se datorează în principal unui management defectuos, drept urmare ar trebui să intervenim și să vedem despre ce este vorba și dacă putem să ajutăm acum”, a mai atras atenția medicul Onia. 

Comparativ cu alte sume alocate, social democratul Constantin Guguianu a spus de altfel că ar trebui suplimentate „fondurile pentru catedrală și să mergem să ne internăm acolo”. „Suntem încă în perioada de pandemie, nu știm când va fi finalul acestei pandemii. Nu mi se pare corect… eu recunosc ambele instituții, și Spitalul Județean și Catedrala sunt de importanță. Dar în perioadă de pandemie să acordăm Spitalului Județean un milion și Catedralei un milion și jumătate, mi se pare o discrepanță. Eu aș insista să avem în vedere faptul că încă suntem în pandemie și ar fi normal să ne gândim și să avem în vedere suplimentarea fondurilor, dacă va fi necesar, pentru Spitalul Județean”, a punctat acesta. 

Până una alta, situația rămâne cum s-a stabilit și s-a votat, președintele CJ Vrancea arătând că momentan din banii alocați vor fi luate echipamente medicale de strictă necesitate care lipsesc a nivelul secțiilor, achiziții care fac obiectul unor acorduri cadru încheiate în 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here