Eveniment dedicat Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Piața Unirii

0
131

Primăria Focșani va organiza un eveniment dedicat Bisericii Sf. Ioan Botezătorul cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor istorice. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, de la ora 11, în sala mică a Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia”. „Este un eveniment prin care municipalitatea își dorește să consolideze statutul Focșaniului de Oraș al Unirii, prin prezentarea unui monument istoric esențial atât în ceea ce înseamnă dezvoltarea orașului nostru, dar cu o semnificație deosebită și în ceea ce a reprezentat Unirea Principatelor Române”, se arată în prezentarea acțiunii culturale.    În cadrul evenimentului va fi vernisată o expoziție de fotografie veche din colecția privată Petru Mincu, iar Corul „Pastorala” va susține un mini-recital. Vor susține prelegeri despre patrimoniul din municipiul Focșani și despre Biserica Sf. Ioan Botezătorul reputați istorici, dar și arheologi. Profesorul universitar preot dr. Ionel Ene va susține prelegerea „Istoria Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul”, dr. Valentin Muscă va susține prelegerea cu tema „Ctitorii mănăstirilor din Focșanii, personaje centrale din istoria Principatelor Române”. Specialistele în arheologie Aurora Apostu și Mădălina Stănescu de la Muzeul Vrancei vor vorbi despre descoperirile de la șantierul arheologic de la Biserica Sf. Ioan Botezătorul. La eveniment va avea o intervenție on-line arhitectul Eugen Vaida, președintele Asociației „Ambulanța pentru Monumente”, cel care a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2020. Tema abordată de acesta va fi legată de bunele practici în salvarea unor monumente. Moderatorul evenimentului este actorul Sorin Francu.

Organizatori sunt Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, în colaborare cu Muzeul Vrancei și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani. Accesul în sala mică a Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia” se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Evenimentul  va fi transmis live pe paginile de Facebook ale Primăriei Municipiului Focșani și Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia”.

Biserica Sf. Ioan Botezătorul este monument istoric și a făcut parte din ansamblul fostei mănăstiri cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ctitorită de domnitorul Țării Românesti Grigore Gheorghe Ghica al II-lea, între anii 1661-1663 (în prima sa domnie). Această mănăstire a fost înălțată în partea munteană a orașului Focșani, chiar lângă hotarul ce despărțea, până la Unirea din 1859, cele două țări. La data de 9 septembrie 1845 mănăstirea avea să fie martora unui eveniment important, căci aici s-a oficiat cununia religioasă a domnitorului Țării Românești, Gheorghe Bibescu cu Marița Ghica, naș fiind Mihail Sturdza, domnitorul Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here