Ieri au fost reîncepute lucrările de reabilitare la Piațeta Teatru și cele de refacere a infrastructurii pe strada Panduri, după ce primarul Cristi Misăilă a semnat ordinele de reluare a acestora. Într-un final, majoritatea din Consiliul Local Focșani, constituită din PNL și USR PLUS, a binevoit să se gândească și la altceva decât la propriile jocuri politice și a deblocat o parte dintre proiectele începute în municipiu, astfel că, în perioada următoare, se va lucra susținut pentru finalizarea investițiilor. În februarie, primarul s-a văzut nevoit să emită ordinele de sistare a lucrărilor pentru toate investițiile blocate de consilierii PNL-USR PLUS, care au refuzat câteva ședințe la rând să voteze alocarea de fonduri către acestea, astfel că multe proiecte au fost puse pe pauză, nejustificat.
„Mi-aș dori să înțeleagă toți focșănenii, inclusiv consilierii locali din Coaliția PNL-USR PLUS, că vreau să facem mai multă muncă și mai puțină politică. Proiectele sunt începute, avem sursele de finanțare, însă sunt blocate doar pentru că au fost inițiate de Misăilă și nu de PNL. Ei alte argumente nu au adus, cu alte proiecte noi pentru municipalitate – de la începutul acestui mandat – nu au venit, în afară de câteva idei năstrușnice, cum ar fi să unim cele două parcuri și să facem un pasaj subteran de la intersecția Big până la 2 Stejari, ceea ce mi se pare o investiție catastrofală, fără niciun viitor”, a spus primarul Misăilă.
Blocul Onasis – „Nu putem emite ordinul de începere a lucrărilor fără a avea aprobate sumele de Consiliul Local”
Un alt proiect pe care majoritatea din CL Focșani nu îl vrea finalizat este reabilitarea și modernizarea blocului Onasis, de pe strada Măgura. Iar între timp, cele 8 familii care aveau contracte de închiriere sunt nevoite să locuiască în continuare în căminul ce aparține Liceului „G. G. Longinescu”. Și, chiar dacă se opun alocării banilor, consilierii PNL au grijă să dea vina pe primar. Deși constructorul s-a încadrat în termenele prevăzute în contract cu execuția, lucrările au stagnat inițial din cauză că au existat întârzieri în alocarea sumelor de către Ministerul Dezvoltării, atunci când era condus discreționar de Ion Ștefan. Apoi, a apărut o situație neprevăzută la subsol, unde inițial nu se putuse intra deoarece era plin de mizerie și dejecții, și abia ulterior s-a constatat că este o problemă cu infiltrațiile de apă.
Din ce a explicat constructorul, din cauza ploilor abundente, se infiltrase apă la subsol și a fost necesar un studiu geotehnic, din care a rezultat că există un strat de argilă destul de gros, care nu permitea apei să se scurgă. Există o soluție, respectiv betonarea subsolului și scurgerea apei, care ulterior va fi pompată către rețeaua de canalizare pluvială a orașului. Numai că este o problemă. Ar trebui aprobate sumele necesare acestor lucrări, lucrări care în teorie ar putea fi finalizate în maxim două săptămâni.
„Nu putem emite ordinul de începere a lucrărilor fără a avea aprobate sumele de Consiliul Local. Acum am aflat despre această soluție, va fi înaintată documentația către serviciul de investiții, serviciul de investiții va face propunerile necesare, iar în prima ședință pe care o vom convoca sperăm noi să își dea seama domnii consilieri că altă variantă de a finaliza acest bloc nu există. Și să nu îi mai mintă pe chiriașii acestui bloc, cele opt familii, care în prezent stau într-un cămin de mai bine de un an și jumătate. Avem această problemă, pe care o întâmpinăm și în municipiu: terenul este argilos și nu se poate face o compactare corectă. Sperăm ca prin această soluție propusă astăzi, dacă vom avea sumele necesare, să dăm ordinul de începere și apoi vom face toate formalitățile necesare pentru recepția finală și să îl predăm chiriașilor. Pentru locuințele pentru care nu avem încă contracte de închiriere vom face o selecție a celor care se află în lista de așteptare”, a explicat primarul.
Conform unui comunicat de presă al Primăria Municipiului Focșani, lucrările la Blocul Onasis, situat pe strada Măgura nr. 123, au presupus „reabilitarea completă a ambelor scări de bloc, cu un total de 16 unități locative, care au destinația de locuințe sociale. Lucrările au constat în înlocuirea șarpantei și învelitoarei, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, anveloparea termică a blocului și înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare. Locuințele sunt acum dotate cu instalații interioare de detectare și alarmare incendiu, dar și cu becuri ecologice, tip led. Iluminatul de pe scările blocului este automatizat, fiind folosite panouri solare și corpuri de iluminat led. Curtea de jur împrejurul blocului a fost refăcută complet, au fost amenajate locuri de parcare, alei pietonale și spații verzi. A fost realizat și un mic loc de joacă pentru copii. De asemenea, imobilul a fost dotat cu două centrale termice (câte una pe scară) și a fost racordat la rețeaua de distribuție a apei și canalizare.”