Compania Națională de Investiții (CNI) nu a comunicat Primăriei Focșani dacă poate prelua vreo investiție din cele circa 50 de proiecte derulate la nivelul municipiului. Primarul Cristi Misăilă a prezentat, ieri, în conferință de presă, discuțiile și hârtiile oficiale schimbate cu reprezentanții CNI cu scopul obținerii finanțărilor necesare pentru proiectele de investiții de la nivelul municipiului. Surpriză pentru cei de la PNL-USR-PLUS care invocă marota CNI în ședințele Consiliul Local. Liberalii tot mai așteaptă sacul cu bani de la CNI pe care să îl golească în fața primăriei municipiului. Hârtiile oficiale de la CNI arată că nu este alocată nicio sumă de bani către proiectele de investiții din municipiu, cu excepția Centrului de Științe de la Colegiul Național Unirea și lucrărilor de la pachetul de străzi Gh. Doja, Vasile Pârvan, etc. Însă niciun leu nu este alocat pentru celelalte proiecte de investiții propuse de municipalitate și pentru care consilierii PNL-USR-PLUS au blocat alocările de bani în această primăvară.
Motivul este simplu. Nu sunt bani alocați prin bugetul de stat care să acopere toate solicitările de investiții făcute de administrațiile locale la CNI. Bugetul CNI pentru acest an este de două sute milioane euro însă doar proiectele aflate în execuție depășeșc un miliard de euro. Iar pe lista de sinteză a companiei să mai află proiecte de 4,8 miliarde euro, proiecte depuse de administrațiile locale pentru obținerea finanțării de la CNI. Acest lucru a fost explicat de reprezentanții CNI și în discuțiile care au avut loc în luna aprilie cu conducerea Primăriei Focșani. Din sumele alocate pentru acest an la CNI, ar însemna ca în fiecare județ să fie realizați doar 19 kilometri de asfalt.
O situație ireală și care arată greșeala făcută de guvernul PNL când a centralizat un program de investiții destinat să ajute administrațiile locale din România. Liberalii au preferat să ademenească primarii cu promisiunea realizării de investiții direct prin CNI, în locul alocărilor de fonduri către administrațiile locale pentru realizarea lucrărilor. S-a creat astfel un mamut care însă nu are personal suficient pentru derularea achizițiilor și nici bugetul necesar care să acopere toate promisiunile făcute de liberali anul trecut. Primarul Misăilă a subliniat că, și în situația în care CNI ar prelua un proiect de investiție, procedura este de lungă durată iar anul acesta ar urma să fie pierdut.
Liberalii au promis locuri de joacă, dar nu le votează în Consiliul Local
În ceea ce privește municipiul Focșani, cele mai multe proiecte se află înscrise în lista sinteză de investiții, cum este cazul lucrărilor de reabilitare a Parcului Nicolae Bălcescu. Alte proiecte, precum Piațata de la Teatru și de la Milcov se află în analiză iar în cazul altor investiții, acestea au dispărut pur și simplu din evidențele CNI. Este cazul proiectelor de realizare a terenurilor de sport de la Liceul cu Program Sportiv. Culmea, aceasta în condițiile în care documentația a fost transmisă de două ori către CNI. Primarul Misăilă a explicat că prima oară a fost transmisă documentația în data de 27 februarie, iar cei de la CNI au răspuns că trebuie modificat programul în care poate fi încadrată investiția pentru a primi finanțare. Documentația a fost retrimisă în data de 29 martie, iar în data de 5 aprilie cei de la CNI au răspuns Primăriei că nu este află în evidențele lor. De asemenea, nu este pe lista de priorități nici proiectul pentru finanțarea lucrărilor la cele 12 locuri de joacă din municipiul Focșani. Un proiect propus pentru finanțare din creditul bancar și pentru care se așteaptă doar hotărârea Consiliului Local pentru demararea lucrărilor. Însă cei de la PNL-USR-PLUS nu vor să aprobe alocările de fonduri. „Nu vor să aprobe alocările de fonduri pentru acest proiect. Au promis în campania electorală că vor face locuri de joacă, dar acum nu aprobă banii pentru această investiție”, a explicat primarul Misăilă.
O situație specială este și la sala de sport multifuncțională de la Colegiul Tehnic Auto unde banii sunt blocați de consilierii PNL-USR-PLUS, deși există inclusiv o factură restantă de peste un milion de lei emisă de constructor. Însă celor de la PNL-USR-PLUS nu le place de directorul unității școlare, Luminița Balaban, care a fost consilier local PSD. Pentru a încropi o justificare votului negativ, cei de la PNL-USR-PLUS invocă presupuse costuri prea mari pentru această investiție, comparativ cu o sală de sport finanțată de CNI. Doar că ei compară două lucruri total diferite. În cazul Colegiului Tehnic Auto investiția presupune o sală de sport multifuncțională, cu subsol, demisol, ateliere de mecanică, vestiare.
Primăria nu va majora taxele și impozitele pentru plata creditului bancar
Primăria Focșani nu va majora taxele și impozitele pentru a achita creditul bancar contractat în 2020 pentru finanțarea lucrărilor de investiții din municipiu. Primarul Cristi Misăilă a explicat că Primăria a fost analizată de Ministerul Finanțelor Publice, de ofertanți și s-a stabilit că 70 milioane lei este valoarea creditului bancar care poate fi contractat fără să fie afectată funcționarea administrației locale și fără să fie îndatorați focșănenii. Aceasta în condițiile în care veniturile proprii sau din surse de finanțare guvernamentală sunt insuficiente pentru dezvoltarea Focșaniului. Iar promisiunile cu proiectele de la CNI au rămas doar la stadiul de vorbe, fără nicio sumă de bani alocată proiectelor de la Focșani.
„Marota CNI este un fiasco total”, a acuzat primarul Cristi Misăilă, care a explicat că municipalitatea nu are un buget local suficient care să acopere finanțarea pentru toate proiectele de investiții. Pentru acest an, proiectul de buget prevede circa 5 milioane lei pentru investiții noi, fără să fie luate în calcul proiectele cu finanțare europeană, cele realizate din excedentul anului trecut sau din creditul bancar. O sumă insuficientă pentru a acoperi necesarul de investiții în dezvoltarea municipiului Focșani.
Însă cei de la PNL-USR-PLUS blochează și lucrările unde finanțarea trebuia asigurată din excedentul anului trecut. Este exemplul blocului de la Onasis pentru care mai este nevoie de circa 70 mii lei, banii pentru constructor și pentru taxele care trebuie achitate la recepția lucrărilor. Ori, fără alocarea banilor, nu se poate face recepția finală iar oamenii nu se pot muta în locuințe. Aceasta în condițiile în care lucrările puteau fi terminate de anul trecut dacă nu exista o întârziere, anul trecut, la semnarea contractului de finanțare parțial de către Ministerul Dezvoltării.