Peste 228 de milioane de lei va aloca Consiliul Județean anul acesta pentru continuarea unor proiecte de investiții în infrastructura județeană, respectiv reabilitare și modernizare drumuri, reabilitarea și construirea unor poduri, reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, finalizarea proiectului Vrancea Curată. Suma este prinsă în proiectul bugetului județului Vrancea pe anul 2021.
Astfel, UAT Vrancea va primi 105 milioane de lei subvenții de la bugetul de stat, din care cea mai mare sumă, respectiv 89 milioane de lei, va merge pentru continuarea proiectelor finanțate prin PNDL. Administrația județeană are în derulare 32 de obiective de investiții finanțate de la Guvernul României, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2), în valoare totală de 239.594.683 lei. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea mai multor drumuri județene, de pe tot cuprinsul județului Vrancea.
Totodată, Consiliul Județean Vrancea va avea în bugetul pe acest an suma de 120,6 milioane de lei, bani primiuți de la Uniunea Europeană pentru derularea unor proiecte finanțate prin programele UE. Cel mai mare proiect este ”Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea – etapa a II-a”, unde finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totală a investiției fiind de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro. 85% din această sumă este asigurată din fonduri europene, 13% din subvenții de la bugetul de stat, iar 2% reprezintă contribuția de la bugetul local. Perioada de implementare a proiectului regional este: 2018 – 2022.
Totodată, Consiliul Județean Vrancea are în derulare lucrările de execuție la patru drumuri județene, finanțate prin Programul Operațional Regional. Este vorba de proiectele: „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită judeţ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tâmboieşti- Bordeşti cu conectivitate directa la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti – Vârteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directa la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Dumbraveni – Gugesti – Popeşti – Urechesti – Budesti – Cotesti – Blidari – Bonțești – Dălhăuți -Faraoanele- Rîmniceanca-Beciu-Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN–T“. Valoarea totală a acestor patru investiții este de aproximativ 238 milioane de lei, adică aproximativ 52 milioane de euro, de care vor beneficia peste 90.000 de locuitori ai județului Vrancea.
Peste 493,5 milioane de lei este propunerea de buget a UAT Vrancea și instituții subordonate pentru anul 2021. Suma amintită mai sus cuprinde totalul veniturilor de la secțiunea de funcționare (178.400.000 lei), totalul veniturilor de la secțiunea de dezvoltare (227.956.000 lei), dar și excedentul bugetar al anului 2020 care este în valoare de 87.218.562 lei.
Proiectul de buget al Unității Administrativ – Teritoriale Județul Vrancea și al instituțiilor de sub autoritatea CJ Vrancea pe anul 2021 a fost publicat în data de 23.03.2021 pe site-ul www.cjvrancea.ro, secțiunea Transparență decizională – 2021 şi a fost afişat la sediul instituţiei (Focșani, Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1).
Cei interesaţi au putut trimite în scris propuneri, sugestii, opinii care au valoare de recomandare, până la data de 06.04.2021 la registratura Consiliului Judeţean Vrancea sau prin e-mail la adresa: contact@cjvrancea.ro.