ITM Vrancea a dat mai multe avertismente și mai puține amenzi la controalele pe tema Covid

0
87

În perioada 01.03-31.03.2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea în colaborare cu reprezentanții autorităților cu atribuții în gestionarea şi limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19, au efectuat un număr de 346 de controale în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 și pentru asigurarea unui mediu sigur pentru sănătatea lucrătorilor. Controalele au avut loc atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, la angajatorii de pe raza județului Vrancea cu diferite obiecte de activitate: comerț, alimentație publică, transporturi, hoteluri și alte facilități de cazare, instituții publice, sănătate, construcții.

În urma acțiunilor de control au fost constatate un număr de 37 de deficiențe, cele mai frecvente fiind:

– Angajatorul nu a respectat prevederile art. 6, pct. 1 din anexa 3 a H.G. 35/2021, prelungită prin H.G. 293/2021 privind desfășurarea activității cu publicul în cadrul restaurantului societații în intervalul orar 06.00-23.00.

– Angajatorul nu a organizat activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori.

–  La data și ora desfașurării controlului era depășit gradul de ocupare maxim admis de lege în interiorul restaurantului.

Ca urmare a acestor constatări au fost aplicate 37 de sancțiuni, 33 de avertismente și 4 amenzi în valoare de 11000 lei, fiind dispuse dispuse măsuri de remediere a tuturor deficiențelor constatate, cu termene de realizare și raportare.

De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea informează că, pe toată perioada stării de alertă, inspectorii de muncă vor verifica, conform competențelor, în toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt) dacă angajatorii respectă prevederile Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și ale Hotărârilor privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În contextul actualei pandemii şi a stării de alertă reamintim că nu trebuie neglijate măsurile pe  care angajatorii cât şi lucrătorii au obligaţia să le ia pentru prevenirea infectării cu virusul COVID – 19:
– spălarea mâinilor cât mai des posibil cu apă şi săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
– triajul epidemiologic la intrarea în societate;
– utilizarea măştilor de protecţie;
– evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;
– evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;
– acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;
– dezinfectarea periodică a suprafeţelor de contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea va efectua și in perioada următoare, în colaborare cu reprezentantii autorităților cu atribuții în gestionarea şi limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19, acțiuni de control, dar și de informare şi conştientizare a angajatorilor, lucrătorilor, a reprezentanţilor acestora, cu privire la necesitatea respectării și aplicării la locurile de muncă a măsurilor împotriva răspândirii infecţiei cu COVID-19.

COMUNICAT DE PRESĂ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here