Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Moștenirea Codruței: Spitalul Județean riscă să își piardă acreditarea din cauza gravelor nereguli constatate la un control ANMCS. Vlad Voiculescu, se aude?

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul  Pantelimon” Focșani riscă SĂ NU MAI FIE ACREDITAT! PNL-ista Elena Codruța Neagu nu doar că a plecat cu scandal, după ce managerul Constantin Mîndrilă și-a recâștigat postul în instanță, dar a lăsat un dezastru de neimaginat în urmă. Este concluzia vizitei din 23 martie a reprezentanților Autorității Naționale a Managementului Calității Spitalelor (ANMCS), care au venit la Focșani cu doar câteva zile înainte ca stomatoloaga de Păunești să părăsească biroul pe proces verbal. Deși anunțată de ceva timp, vizita ANMCS, în cadrul căreia a fost verificat dacă în ultimul an spitalul s-a aliniat cerințelor necesare pentru o nouă acreditare, a lăsat-o rece pe Codruța. Controlul s-a încheiat cu un raport din care reiese cam ce a făcut managerul-stomatolog în cea mai mare unitate sanitară cu paturi din județ: timp de aproape un an, cât a fost la conducere, nu a implementat nicio cerință a acreditării!

Monitorul de Vrancea a intrat în posesia raportului de 3 pagini întocmit de AMNCS și în care sunt enumerate toate conformitățile care trebuiau implementate în spital în ultimul an. În cele câteva pagini din raport, ANMCS a consemnat nu mai puțin de 43 de „NU EXISTĂ”. Nu au fost implementate măsuri pentru gestionarea pandemiei, nu există protecție în cazul unui incendiu, iar personalul este suprasolicitat. Aceasta în condițiiile în care, cu doar o lună înainte de verificările întreprinse de ANMCS, „managerul aflat la vremea respectivă în funcție și-a asumat sub semnătură prin declarație pe proprie răspundere încărcată în aplicația CAPESARO că: mențiunile din fișa de autoevaluare tematică sunt conforme cu realitatea; că la nivelul spitalului sunt circuite funcționale separate pentru pacienți Covid 19 și non Covid; că există soluții dezinfectante în fiecare salon, coridoare, săli de așteptare, vestiare”. Însă nimic din toate acestea nu există!

„Termenul maxim de remediere nu poate fi mai mare de 30 de zile”

Concret, Codruța Neagu, ca manager al unității spitalicești, avea obligația să aplice măsurile cerute în perioada de pandemie tuturor spitalelor din România de către ANMCS, măsuri vitale pentru viața și sănătatea vrâncenilor, de aplicarea cărora depinde o nouă acreditare de funcționare a spitalului. Măsurile nu ar fi fost imposibil de îndeplinit, dacă exista puțină implicare. Și nici nu a grăbit-o nimeni pe cea care a condus disfuncțional spitalul. Termenul a fost de un an pentru punerea în aplicare a măsurilor, iar implementarea acestora a intrat în atribuțiile contractuale ale fiecărui manager de spital, deoarece un spital neacreditat nu poate primi bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin urmare se află în imposibilitate de a funcționa.

În urma controlului, ANMCS a dat ultimatum Spitalului Județean Focșani, organismul de acreditare al spitalelor din România solicitând de urgență actualei conduceri ca într-un interval de 30 de zile să remedieze toate neconformitățile. În caz contrar, vrâncenii riscă să nu mai beneficieze de servicii medicale gratuite la Focșani și vor fi nevoiți să meargă pentru a se trata în județele învecinate sau în orașele mari precum București și Iași. „Pentru neconformitățile ce provin din modul de organizare a activității și a căror implementare depinde exclusiv de unitatea sanitară, termenul maxim de remediere nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice de la prezentul raport. Pentru neconformitățile a căror remediere se poate realiza cu sprijinul altor instituții (autoritate tutelară, ISU etc) unitatea va prezenta demersurile inițiate, în situația în care acestea nu sunt implementate în termen de 30 de zile calendaristice de la prezentul raport. Spitalul Județean Focșani se află în procedura de acreditare, Ciclul II, urmând să primească vizita comisiei de acreditare în luna decembrie 2021, conform programării”, se arată în documentul aflat în posesia noastră.

„NU există niciun fel de dezinfectant în recipientele expuse”

În această pandemie de coronavirus, Spitalul Județean a fost găsit fără dezinfectant de mâini și, acolo unde există, nu este autorizat – se folosește dezinfectant pe bază de clor, după cum reiese din raport: „În holul UPU soluția dezinfectantă pentru mâini era pe bază de clor. În restul întregii unități sanitare, pe toate zonele parcurse în timpul vizitei, în afară de saloanele în care s-a intrat, NU există niciun fel de dezinfectant în recipientele expuse. Nici pacienții și nici personalul NU se pot dezinfecta”.

De altfel, gestionarea pandemiei în Spitalul Județean a fost ultima problemă a Codruței: nu s-au stabilit zone de spitalizare dedicate, cu circuite separate pentru pacienții Covid 19 și non Covid 19, separarea zonelor Covid și non Covid în cadrul aceleiași secții nu este bine gestionată și nu sunt respectate regulile elementare de prevenire a contaminării. În plus, vechea conducere nu a pus în aplicare nici măcar măsurile cerute urgent la nivelul terapiei intensive, pentru a preîntâmpina o eventuală tragedie, de tipul celor care s-au întâmplat la alte spitale din țară: nu sunt montați de senzori de fum, de monoxid de carbon, de flacără, încăperile de oxigenoterapie nu sunt conectate la un sistem de alarmă la incendiu, nu sunt senzori de identificare a concentrației de oxigen din aer, instalația electrică nu este adaptată pentru un consum mai mare, iar panourile electrice nu sunt asigurate.

Iar acestea nu sunt nici pe departe toate neregulile evidențiate de ANMCS. Între timp, Codruța Neagu se plimbă relaxată cu stetoscopul în centrul de vaccinare de la Suraia, în condițiile în care prin dezinteresul total față de activitatea spitalului a pus în pericol atât sănătatea cadrelor medicale cât și a pacienților. Iar susținerea sa pe linie politică a ferit-o de orice deranj din partea Ministerul Sănătății, în subordinea căruia se află al nostru Spital Județean, și care ar fi trebuit să ia măsuri.

          Raportul integral poate fi citit mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?