Proiectul Centrului de Științe de la Colegiul Unirea revine în Consiliul Local Focșani pentru actualizarea devizului general al investiției. În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local urmează să fie aprobată valoarea devizului actualizat. Modificarea vizează creșterea cotei CNI de la 1,2 milioane lei la 2,01 milioane lei. Valoarea actualizată a cotei care revine Companiei Naționale de Investiții a fost motivul pentru care instituția a amânat transmiterea documentației cu indicatorii tehnico economici pentru aprobarea de către Consiliul Local.
Abia în luna martie a fost publicată în Monitorul Oficial legea prin care cota CNI se stabilește la 8% din devizul investiției. Acest aspect a fost discutat cu reprezentanții CNI de la începutul anului însă consilierii PNL-USR s-au grăbit să își asume politic această investiție și nu au mai ținut cont de niciun argument. De altfel, primul proiect inițiat de aceștia nici nu avea un deviz al investiției, asumat în mod oficial de CNI. Singurul document tehnic depus la proiectul de hotărâre depus de consilierii PNL-USR era un deviz tehnic semnat tot de consilierii locali focșăneni. În plus, conform Codului Administrativ, deși consilierii locali pot iniția proiecte de hotărâre, doar primarul poate propune spre aprobare documentații tehnice. Este și normal acest lucru deoarece edilul este conducătorul Primăriei, instituție care poate încheia un contract conform legislației pentru realizarea acestor documentații tehnice. Ulterior, pentru a fi respectate toate criteriile legale, primarul Cristi Misăilă a reintrodus pe ordinea de zi proiectele de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru proiectul Centrului de Științe Aplicate de la Colegiul Unirea dar și predarea amplasamentului către CNI pentru demararea lucrărilor.
Valoarea actualizată a investiției în Centrul de Științe de la CNU este de 28,6 milioane lei, respectiv 5,8 milioane euro, din care CNI asigură 27,6 milioane lei. Prin această investiție vechea sală de sport va fi transformată în bibliotecă multimedia și va fi construit un corp nou de clădire care va cuprinde laboratoare și un spațiu multimedia. În cadrul acestui Centru vor fi realizate două laboratoare de fizică aplicată, un laborator de științe integrate, două laboratoare chimie aplicată, două laboratoare biologie, trei laboratoare informatică, un centru multiplicare, o sală multifuncțională cu o capacitate de până la 180 locuri, un laborator multimedia, două laboratoare robotică, o bibliotecă multimedia, cabinete pentru personalul didactic, spații sociale, spații conexe. Vor fi asigurate toate dotările, respectiv computere, servere, imprimante, proiectoare, table digitale interactive, imprimante 3D, tipografi digitale, kit-uri de robotică, aparatură și kit-uri pentru laboratoarele de fizică, chimie, biologie.
Sursa foto: Facebook/Cornel Noana