GALERIE FOTO: Vrânceni, vă puteți vaccina liniștiți! Stomatoloaga Codruța Neagu și manichiurista Alexandra Mazilu acordă asistență la Suraia

0
7814

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea s-a arătat deranjată de un articol apărut în cotidianul nostru zilele trecute, în care am folosit date legate de vaccinare puse la dispoziție chiar de această instituție și nimic mai mult. Așa că ne-a transmis un drept la replică, pentru a asigura că „singura prioritate pentru DSP Vrancea (e) sănătatea cetățenilor”. A asigurat și pe Facebook același lucru, într-un soi de comunicat lung cât o zi de post, în condițiile în care de regulă DSP Vrancea e săracă și zgârcită în vorbe. Domnul director Cătălin Bunghez e implicat până peste umeri și un pic din cap în tot soiul de videoconferințe, conferințe, ședințe și întâlniri cu adevărat importante, purtătorul de cuvânt nu poate răspunde de capul său, director adjunct nu mai există… însă prioritatea e prioritate!

Subiectul campaniei de vaccinare din Vrancea nu este dus în derizoriu de Monitorul de Vrancea, ci chiar de cei care se preocupă de sănătatea vrâncenilor. Luna trecută am întrebat DSP Vrancea, instituțional vorbind, ce ajutor a dat centrelor de vaccinare din județ și cum anume. Răspunsul a fost rapid și am apreciat, numai că din acele rânduri rezultă clar că SINGURUL ajutor dat zi de zi, oră de oră, săptămână de săptămână, dacă vreți, este îndreptat strict către Suraia, noua vedetă a întregii țări (inclusiv în atenția site-ului timesnewroman.ro, unde bănuim că nu a fost trimis niciun drept la replică).

Ca o paranteză, poate ar fi dorit și Tîmboeștiul sau Dumitreștiul, comune conduse tot de primari PNL, o atenție similară celei acordate la Suraia și un sprijin susținut. Ghinion e că partenerii de viață ai acestor primari liberali nu sunt apropiați de ex-ministrul Grindă și nici nu au fost secretari de stat. Și probabil nu au relații cine știe nici cu alți lideri liberali. Așa că centrele de vaccinare anunțate în decembrie a urma a fi deschise în Căminul cultural Tâmboești și Sala de sport a comunei Dumitrești au fost doar dorință, nu și putință.

Există o explicație: „Centrul de la Suraia îndeplinea condițiile asigurării circuitelor pentru desfășurarea a încă 3 fluxuri de vaccinare.  Odată cu relocarea acestora de la Casa Armatei, a fost necesară și implicarea personalului medical din cadrul DSP Vrancea și a voluntarilor”, se arată în dreptul la replică. (Nu se mai fac angajări pentru voluntari, așa e?)

Pamfletul e, din păcate, tot în curtea DSP Vrancea, nu la noi. De fapt nu chiar pamflet, ci atitudine sfidătoare. Sau indolență. Sau pur și simplu bătaie de joc. În dreptul la replică transmis de DSP Vrancea se mai arată că nu e vorba, doamne ferește, de „asistență specializată cu dedicație, instituția fiind în permanență la dispoziția oricărui centru de vaccinare pentru ca întregul proces de imunizare, demarat pe 4 ianuarie 2021, să decurgă în condiții optime. În acest sens, DSP Vrancea, prin personalul din centrul de vaccinare  de la Suraia, asigură și instruirea personalului responsabil din Centrul de Vaccinare Focșani”.

Haideți să detaliem un pic

Cândva, în luna mai 2020, Direcția de Sănătate Publică a Județului Vrancea anunța că pe data de 13 e mare concurs mare. Nu chiar mare și nu chiar concurs, ci doar se căuta o modalitate pentru a fi asimilați în instituție oamenii care deja făceau „voluntariat” aici, imediat ce parte din actuala conducere penelistă reușise să își găsească un scop nobil întru sănătatea vrâncenilor și întru bunăstarea salariului zilnic de angajat la stat. La Statul Român, a nu se înțelege că vrem să insinuăm altceva. Și, cum oamenii nici măcar nu trebuiau căutați prea mult, voluntarii și-au făcut în sfârșit carte de muncă, potrivit anunțului de atunci, „pe o perioadă de maxim 6 luni”.

A trecut un an, dar cine să mai calculeze? Important este că, la acea dată, printre cei angajați temporar au fost și referenți de specialitate (debutant cu studii medii – adică bacalaureatul). Acela a fost momentul în care o mare fană a lui Grindă și-a găsit scopul în viață, cu contract de muncă. Alexandra Mirela Mazilu pe numele său, tânără speranță liberală, a renunțat la acea vreme definitiv a mai tăia pielițe și a reconstrui unghii în diverse posturi. Ca să nu fie neînțelegeri, conform DEX, „post, posturi” egal (și) cu „loc special amenajat în care se desfășoară o activitate practică”. Noroc că nu a renunțat doamna și la pozele drăgălașe cu idolii săi peneliști. În special Grindă.

Nimic dubios până aici. Sau aproape nimic. Doamna avea bacalaureatul, a fost angajată ca referent pentru 6 luni, pentru că în lupta împotriva pandemiei DSP Vrancea avea nevoie de oameni fără niciun fel de studii în afară de liceu. Ce face doamna după niciun an? Conform informațiilor pe care le deținem, doamna referent – absolventă de liceu și cu o simplă diplomă de bacalaureat în buzunar, dar cu Facebookul plin de poze cu Grindă și ai săi, INSTRUIEȘTE asistenții medicali care administrează vaccin anti-Covid în centrul de la Suraia. Nu-i așa că vă simțiți în siguranță că o persoană fără niciun fel de pregătire în domeniul medical îi învață pe asistenți lucruri despre „proceduri inoculare vaccin”, „proceduri diluție vaccin Pfizer”, „dozarea flaconului Pfizer conform instrucțiunilor de diluție, respectiv 6 doze/ flacon” și așa mai departe? Nu mai vorbim de faptul că în centrul de la Suraia dau o mână de ajutor „specializat” voluntari și alte persoane fără experiență. Chapeau, DSP Vrancea!

Prezentul sună de altfel bine pentru toți credincioșii PNL. Să luăm tot din dreptul la replică, DSP Vrancea se mai preocupă să încheie „contracte de prestări servicii cu unitățile administrativ teritoriale pentru activitatea desfășurată la centrele de vaccinare din Odobești, DAS Focșani sau Suraia”. Din nou, Suraia. Suraia, unde mai nou acordă asistență medicală – de specialitate, firește – doamna ex-manager a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Elena Codruța Neagu, stomatolog de profesie, și-a luat stetoscopul cu dumneaei și probabil obiectele personale pe care le-a ridicat pe proces-verbal din biroul de la spital, și a ajuns tot la Suraia. Cu adevărat drumurile duc aici.

Dar ne-a plăcut cum a fost încheiat dreptul la replică: „Instituția își conservă arealul de competență în avizarea din punct de vedere epidemiologic a tuturor centrelor de vaccinare organizate de unitățile administrativ teritoriale din județ și coordonarea activității medicale de vaccinare din aceste centre. De asemenea, DSP Vrancea se asigură că toți cetățenii care doresc să se imunizeze au acces la vaccinare și va susține constant acest demers”. Ceea ce ne dorim cu toții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here