Astăzi vom poposi puțin pe plaiurile Bucovinei, în frumoasa regiune a Sucevei, de unde vine sergent major Maria Dudici, jandarm al Detașamentului 1 Mobil din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea. Pe lângă faptul că, de aproximativ doi ani, tânăra își îndeplinește cu profesionalism și devotament toate misiunile la care participă alături de jandarmii vrânceni, în inima Mariei Dudici dragostea pentru tradiția și portul popular românesc ocupă un loc aparte. Dacă meseria de jandarm a ales-o pentru că-i place dreptatea, dansul popular a început să-l practice pentru că a fost învățată încă de mică să respecte valorile tradiționale românești.
„Sunt din județul Suceava, mai precis din Rădăuți, orașul Solca, un oraș frumos, cu multe origini la bază. Copilăria mea a fost foarte frumoasă. De mică mi-am dorit să port uniforma militară pentru că, în primul rând, sunt o persoană corectă față de mine, dar și față de cetățeni. Cred că acesta este un atuu pentru o persoană care ar dori să îmbrace uniforma militară pentru că în momentul în care ești corect față de tine, vei fi corect și față de cei din jurul tău. Părinții m-au susținut mereu și sunt foarte fericiți pentru că am ales să fac ceea ce-mi doream încă de mic copil‟, spune sergent major Maria Dudici.
Altruism, corectitudine, profesionalism
După ce a absolvit Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă‟ din orașul Solca, Maria Dudici a urmat cursurile Școlii Postliceale Sanitare Suceava, timp în care a făcut și un an de voluntariat la SMURD. „Au fost multe momente emoționante. Țin minte că la una dintre intervențiile la care am participat, a fost găsită o persoană căzută pe o stradă din Suceava. Persoana era în stare de inconștiență. S-a procedat imediat la acordarea primului ajutor. Când și-a revenit, persoana nu știa ce s-a întâmplat. Ulterior, am aflat că avea copiii plecați în străinătate. S-a bucurat foarte mult că ne-a văzut pentru că, dacă nu interveneam în timp util, situația ar fi putut fi una tragică. Întotdeauana trebuie să dai dovadă de tact, răbdare și profesionalism, pentru că niciodată nu poți știi chiar tot ce te așteaptă la o misiune‟, povestește cu emoție Maria Dudici.
Pentru că-și dorea cu orice preț să îmbrace haina militară, Maria Dudici a urmat și cursurile Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș‟ Fălticeni.
„Având în vedere faptul că îmi doream foarte mult, nu am mai ținut cont că a fost greu sau ușor. Mi-am dorit să fiu pe cele mai înalte culmi ale succesului‟, spune tânăra. În timpul școlii militare, Maria Dudici s-a remarcat prin intermediul concursurilor și competițiilor sportive la care a participat. „În timpul Școlii Miltiare am obținut locul I la femei, din toată școala, la un traseu aplicativ. A fost un traseu aplicativ asemănător celor de la admiterea în școlile MAI, doar că puțin mai dificil. Pe lângă altruism, corectitudine și profesionalism, pregătirea fizică reprezintă cam 90% din totalul calităților pe care trebuie să le aibă un viitor jandarm‟, consideră Maria Dudici.
Admiterea într-o școală militară presupune ca viitorul candidat, cu vârsta de până la 27 ani, să aibă, în primul rând, diplomă de bacalaureat. După promovarea testului psihologic și prezentarea fișei medicale care atestă că respectiva persoană este aptă din punct de vedere medical, candidatul va trebui să susțină un examen scris la Limba Română și la o limbă străină la alegere, după care va trebui să treacă cu brio și de proba sportivă.
„O meserie foarte frumoasă și demnă pentru cineva care chiar își dorește să iasă din zona de confort‟
În decembrie 2019, Maria Dudici a absolvit cursurile Școlii Militare de la Fălticeni și, pentru că voia să rămână în zona Moldovei, a ales să facă parte din echipa IJJ Vrancea. La acel moment nu cunoștea nimic despre județul nostru, dar, odată ajunsă aici, a descoperit o echipă tânără și o zonă etnografică frumoasă. „Pentru că sunt din zona Moldovei, am vrut să rămân tot printre moldovenii noștri. Mi-a plăcut foarte mult zona. Momentan o să mai rămân aici, dar mi-am propus să trec la o altă etapă, în sensul că m-am înscris între timp și la Facultatea de Drept și vreau să devin ofițer. Echipa pe care am găsit-o aici este primitoare, iar meseria de jandarm este o meserie foarte frumoasă și demnă pentru cineva care chiar își dorește să iasă din zona de confort‟, consideră Maria Dudici.
Ghidându-se în viață după motto-ul „Pentru orice realizare, primul pas este succesul‟, Maria Dudici a învățat să-și îndeplinească misiunile cu succes. Iar atunci când simte că emoțiile o copleșesc, își aduce aminte de îndrumările părinților: „Să fii puternică, și vei reuși orice-ți propui!‟. „Orice meserie își are riscurile ei, însă niciodată nu le-am dat părinților motive de îngrijorare. Când mergem la intervenție, lucrăm cot la cot și ne protejăm unii pe ceilalți astfel încât nimeni să nu fie în pericol. Anul trecut, în mai, una dintre misiunile la care am participat a fost un incendiu la Sihlea. O persoană era decedată în casă, casa era în flăcări, și a fost nevoie să evacuăm persoana. În momentul în care acționezi la astfel de misiuni există riscuri. Ar putea oricând să cadă o bârnă, sau să se întâmple altceva care-ți poate pune viața în pericol. Îți asumi riscul că salvezi o viață, dar, în același timp trebuie să răspunzi și de siguranța ta‟, subliniază Maria Dudici.
O familie cu tradiție
Din cei patru copii ai familiei Dudici, Maria este cea mai mică. Crescută cu respect față de tradiții, tânăra de 25 de ani a fost membră a Ansamblului „Cetina de brad‟ din Suceava. „Am fost membră a unui ansamblu popular timp de trei ani, din clasa a VIII-a. A pornit de acasă pasiunea. La noi, în perioada sărbătorilor de iarnă, la casa fetelor nemăritate vin formații. Luându-mă la joc prin casă, m-am învățat. Mă descurc aproape la orice dans: sârbe, hore, Bălăceana, Ruseasca, Bătuta. Dansul m-a învățat să fiu mai flexibilă și mai optimistă. Uneori îmi place să fiu în centrul atenției, dar nu exagerez. De la absolvirea liceului nu am mai avut timp pentru această pasiune‟, recunoaște Maria Dudici.
În „lada cu zestre‟, Maria Dudici a strâns 10 cămăși tradiționale, cea mai veche dintre ele având aproximativ 200 de ani și este moștenire de la bunica ei. Fiecare zonă a Sucevei își are tradițiile proprii. În Solca, copiii mergeau în ziua de Paști la bunici și-i întrebau dacă primesc „de-a oua‟, o tradiție prin care gazdele ofereau „colindătorilor‟ colaci, ouă, nuci sau orice alte bunătăți aveau prin casă. În zilele de sărbătoare, și chiar la nunți, oamenii merg la biserică îmbrăcați în costum popular. Pasionată de sport și călătorii, Maria Dudici spune că mai are multe de descoperit și de învățat în carieră.
Îi urăm mult succes în misiuni sergentului major Maria Dudici!