GALERIE FOTO: „Iepurașul de Paște‟, un proiect al Asociației „O viață demnă împreună‟ pentru copiii nevoiași din Vrancea

0
179

În urmă cu aproximativ 2 ani, a fost înființată asociația non-guvernamentală  „O viață demnă împreună‟ România la inițiativa lui Stelian Atitienei, un tânăr din Reșița crescut în centrele de plasament. Scopul: ajutarea copiilor proveniți din zonele defavorizate ale României. În luna martie a acestui an a luat ființă și filiala Vrancea a asociației, coordonatorul local  fiind Mihaela Chivoiu.  „Asociația „O viață demnă împreună‟ a fost înființată în anul 2019 din dorința de a oferi un sprijin considerabil României. De ce sprijin considerabil? Președintele asociației, un tânăr crescut în centrele de plasament, nemulțumit de sistemul de asistență socială, a luat inițiativa de a da naștere unui sistem de întrajutorare care să corespundă nevoilor oamenilor. Pentru că acest lucru nu poate fi realizat pe cont propriu, alături i-a fost Mirela Dalea, o fostă atletă de renume, profesoară de sport și mamă devotată.

Ambii, alături de alți membri din diverse domenii de activitate, au ales să ofere tinerilor șansa de a se afirma în societate, de a înțelege că nu vârsta îți oferă succes, ci pasiunea și determinarea. În prezent, cu sprijinul tinerilor, echipa «O viață demnă împreună» România are puncte de lucru în: Caraș Severin, Timiș, Mehedinți, Gorj, București, Vrancea, Iași, Bacău și Sibiu. Suntem o comunitate frumoasă, iar noi ne mai intitulăm și familia OVD pentru că ne place să îmbină frumosul cu plăcutul. În județul Vrancea sunt 15 voluntari împărțiți în: 4 la centrul de donații și 11 voluntari liberi pentru diverse activități și proiecte‟, spune Mihaela Chivoiu.

Partea mai puțin plăcută a vieții

Coordonatorul local al asociației „O viață demnă împreună‟ Vrancea, Mihaela Chivoiu spune că-și dorește să facă cunoscută activitatea asociației astfel încât oameni de bună credință să li se alăture în cursa faptelor bune. Se spune că suferința ne face mai puternici, dar când nu mai facem față atâtor greutăți, la cine să apelăm?! Mihaela Chivoiu povestește unul dintre cazurile care a impresionat-o profund, dar care i-a dat puterea necesară pentru a nu renunța la acest proiect. „Cazul care m-a impresionat este cel al familiei Paraschiv, o familie din Mirceștii Noi, județul Vrancea. Această familie are o poveste care pot spune că m-a marcat și m-a motivat să nu renunț niciodată la ceea ce fac. Marian Paraschiv este cel mai mare copil al familiei, acesta, în a treia zi a Crăciunului trecut, a avut un accident de mașină, în urma căruia a trecut printr-o comă și a rămas cu leziuni pe viață. Tânărul a fost diagnosticat cu: TCC sever cu leziuni hemoragice cerebrale, fractură aripă mare sfenoidală dreaptă, traumatism toracic cu fracturi costale multiple și … aș putea continua, pentru că este o listă destul de mare. Mama tânărului spune că mai are în grijă un băiat cu handicap de gradul I. Femeia a avut 9 copii dintre care doi au murit în brațele dânsei. Această familie trăiește din ceea ce le acordă statul pentru copii, adică un venit sub cota minimă, și ceea ce mai câștigă, rar, tatăl când se duce la treabă cu ziua. «Împărțim banii pentru pâine și pentru facturi…», ne-a spus cea mai luptătoare femeie pe care am întâlnit-o până în prezent. Astfel de situații sunt peste tot în România. Noi vrem să schimbăm ignoranța poporului și a statului. Uniți vom reuși, cu pași mici, dar repezi‟, speră Mihaela Chivoiu.

Iepurașul de Paște vine anul acesta și la copiii nevoiași din Vrancea

Săraci, fără hăinuțe noi, fără jucării și fără acces la internet, copiii din mediile defavorizate ale Vrancei nu și-au ales această viață, însă noi putem să-i ajutăm unindu-ne forțele cu echipa „O viață demnă împreună‟. „Ideea proiectului «Iepurașul de Paște» a apărut la inițiativa doamnei președinte executiv al asociației, Mirela Dalea, ca o continuare a proiectului «Sania lui Moș Crăciun»,  din dorința de a fi alături de copii, cu ocazia sărbătorilor pascale. La nivel național avem înregistrată cifra de 70.000 de familii provenite din medii defavorizate. Este o cifră foarte mare. Noi ne propunem să o micșorăm din ce în ce mai mult, ca într-un viitor să ajungă la zero‟, spune Mihaela Chivoiu.  Pachetele vor conține articole vestimentare, jucării, cărți, mâncare și produse de igienă personală.

În paralel cu acest proiect, echipa „O viață demnă împreună‟ demarează și proiectul „Restart education România‟, „care are ca scop reintegrarea copiilor în sistemul educațional, de a le oferi atât suport informativ din partea unor specialiști pe educație financiară, educație civică, igienă, cât și suport material (alimente, îmbrăcăminte, rechizite, produse igienico-sanitare, echipamente, jucării etc.), în vederea dobândirii unei vieți independente.  În același timp, vrem să mobilizăm lumea, să ne unim forțele și împreună să integrăm acești oameni în societate, să le arătăm că viața nu e atât de grea și cu atât de multe lipsuri. Trebuie să înțelegem fiecare dintre noi că mai presus de funcțiile pe care le avem, suntem oameni, și dacă vrem o schimbare, o vom descoperi chiar în noi înșine. Să nu uităm totuși că Dumnezeu lucrează prin oameni și sunt sigură că orice faptă bună se întoarce înzecit‟, concluzionează Mihaela Chivoiu.

Numărul de telefon pentru informații suplimentare este 0722 363 567.

Cont IBAN Asociația „O viață demnă împreună‟: RO34BRDE110SV48560791100

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here