Conferință despre peisajele ascunse din Vrancea

0
141

Iubitorii de istorie sunt invitați, miercuri, la Muzeul Unirii din Focșani, unde va avea loc o conferință publică în care vor fi prezentate primele rezultate ale unui proiect inedit de cercetare despre coridoarele strategice care traversează Vrancea. Cercetarea arheologică urmărește explorarea prin „teledetecție” a coridoarelor strategice comerciale, culturale din zona Carpaților de Curbură, în contextul mai larg al conexiunilor dintre spațiul pontic și cel intracarpatic.

Proiectul de cercetare „Peisaje ascunse: explorarea prin teledetecție și LiDAR (din avion și cu tehnologia UAV) a drumurilor, granițelor și câmpurilor de luptă din Carpații de SE” – HiLands, a demarat anul trecut când au fost desfășurate verificări de teren, în general de-a lungul Văii Siretului și a afluenților săi, în vederea demarării unor cercetări arheologice invazive începând din anul 2021. Cercetările sunt realizare în cadrul unui parteneriat între arheologii Muzeului Vrancea și specialiștii de la Muzeul Brăilei „Carol I”. În cadrul acestei conferințe vor participa din partea Muzeului Vrancei, specialiştii muzeografi Aurora Apostu și Mădălina Stănescu. De la Muzeul Brăilei „Carol I” participă cercetător științific dr. Stănică Pandrea și conf. univ. dr. Costin Croitoru.

La nivelul județului Vrancea sunt menționate două obiective care prezintă o atenție deosebită. Primul este punctul „Gorgan” situat pe malul drept al Siretului, la aproximativ un kilometru spre nord de comuna Nănești şi la doi kilometri de confluența Siretului cu Putna, pe un promontoriu cu o suprafață de aproximativ două hectare. Acesta este semnalat în literatura de specialitate datorită numeroaselor materiale arheologice recoltate de pe suprafața sa, scoase la iveală în urma arăturilor, respectiv o așezare „neolitică (cultura Cucuteni A-B și B) și hallstattiană, cât și o așezare medievală”.
Al doilea obiectiv este la Mărtinești, comuna Tătăranu, unde este menționată o necropolă din secolul IV p. Chr. (cultura Sântana de Mureș-Cerneahov). Potrivit unui raport, în ambele cazuri au fost întreprinse investigații geofizice prin tehnica magnetometriei pentru identificarea unor complexe, respectiv în încercarea de a determina limitele siturilor și a fost începută prelucrarea materialului arheologic recoltat de la suprafața terenului: curățarea, fotografierea, desenarea și determinarea lui.  Proiectul de cercetare de cercetare este este inițiat de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care se desfăşoară în perioada 2019 – 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here