ULTIMA ORĂ! VIDEO și FOTO! Percheziții în Vrancea, în București și în alte 6 județe, într-un dosar de contrabandă de țigări. Opt persoane propuse pentru arestare!

0
1243

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au desfășurat ieri zeci de percheziții domiciliare în Vrancea, Iași, Ialomița, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava și în municipiul București, într-un dosar de contrabandă cu țigări, acțiuni în urma cărora 8 inculpați au fost reținuți, iar alți 8 au fost puși sub control judiciar. Cei 8 inculpați reținuți vor fi prezentați astăzi instanței cu propunere de arestare preventivă.

În urma celor 43 de percheziții efectuate ieri cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au fost ridicate 21.063 de pachete de țigarete de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, 1 kg. de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei și 57.200 de euro, dar și 32 de pachete cu materiale explozibile.

Inculpații sunt acuzați inclusiv de constituire a unui grup infracțional organizat specializat, „afacerea” acestora fiind pusă la cale încă din octombrie 2019. Potrivit DIICOT, membrii grupării introduceau în mod ilegal pe teritoriul României țigarete din Ucraina și Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din județele Suceava şi Botoşani, cu ajutorul unor microbuze, iar ulterior acestea erau depozitate, transportate și valorificate în mai multe judeţe.

Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus, judeţul Suceava, preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni. Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava – București.

Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus în execuţie un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea. Astfel, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport. Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă pre pay la care avea acces cel care efectiv monitoriza deplasarea țigărilor de contrabandă de la depozit, la beneficiari”, au comunicat procurorii DIICOT.

Totodată, anchetatorii au precizat că aceasta nu este singura acțiune pe linia destructurării grupărilor infracționale specializate în contrabandă, pe 14 martie fiind efectuată o altă percheziție domiciliară, în cadrul unui alt dosar penal, pe raza județului Buzău. La acea dată au fost ridicate 149.795 pachete de țigarete (peste 300 de baxuri) ce urmau a fi valorificate inclusiv prin intermediul grupării infracționale destructurate luni.

La acea acțiune, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați și ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, al polițiștilor de combatere a criminalității organizate din București, Suceava, Iași, Buzău, Ialomița și Botoșani, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru acțiuni speciale din București, Brăila și Suceava, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul Criminalistic și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Galați.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că membrii respectivei grupări infracționale au avut ca principal obiectiv procurarea cantităților de țigarete destinate introducerii, în mod ilegal în România și încărcarea acestora în mijloace de transport special modificate prin crearea unor locașuri ascunse care erau apte să preia cantități de aproximativ 100 de baxuri/mijloc de transport, respectiv aproximativ 50.000 de pachete de țigări/mijloc de transport.

În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spațiilor ascunse destinate încărcării unor cantități importante de țigarete. În respectiva cauză, Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a unui număr de 3 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile”, au mai transmis procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here