Garoafa. Consilierii locali nu sunt de acord cu o taxă pentru iluminatul public

0
755

Consilierii locali din Garoafa nu sunt de acord cu o taxă pentru iluminatul public din comună. Discuțiile au avut loc, săptămâna trecută, în ședința Consiliului Local, unde a fost aprobată documentația necesară pentru organizarea licitației în urma căreia va fi stabilit operatorul economic autorizat care se va ocupa de iluminatul public din comună. Comuna Garoafa este una dintre localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești (ADI), prin care se asigură și serviciul de iluminat public. Conform legislației în vigoare, acest serviciu de iluminat public trebuie realizat doar cu o firmă autorizată care dispune de personalul specializat pentru a înlocui un bec sau a folosi o macara la un stâlp de electricitate.

Însă toate aceste lucrări de intervenție, inclusiv energia electrică, înseamnă costuri care trebuie suportate de oamenii din comună. Ori, introducerea unei taxe speciale pentru iluminatul public a stârnit nemulțumirea consilierilor locali care au arătat că veniturile oamenilor sunt destul de mici pentru a mai suporta încă o taxă care este impusă prin legi date la București. Ne vor înjura oamenii pe stradă. Dacă trebuie să mai plătim o taxă nu avem nevoie de iluminat public. Sunt oameni care trăiesc cu 80 de lei, cum să le spun acum că trebuie să mai plătească pentru iluminat. Ne batem joc de oameni. În fiecare zi mai vine câte ceva, că mai trebuie plătit câte ceva, a spus un consilier local.

De asemenea, consilierul local Gheorghe Maghiaru a solicitat primarului Laurențiu Diaconu să discute la nivelul ADI posibilitatea încheierii unui act adițional pentru a nu fi plătit serviciul de deszăpezire dacă acesta poate fi realizat cu utilajele Primăriei. Situația funcționării serviciilor de utilități publice la nivelul comunelor vrâncene a fost sesizată și în ultimul raport al Camerei de Conturi Vrancea. Au fost vizate serviciile de salubrizare și de iluminat public. În localitățile cu probleme s-a dispus organizarea acestor servicii de utilități publice în conformitate cu prevederile legale, dar și „urmărirea recuperării integrale, prin tarife, taxe speciale percepute beneficiarilor sau, după caz, prin subvenții de la bugetul local, a costurilor de operare și a investițiilor aferente”. Altfel spus, autoritățile locale trebuie să aleagă între aplicarea unor taxe speciale care să fie plătite de locuitori, și asigurarea prin subvenții de la bugetul local a tuturor costurilor de operare ale acestor servicii.

Sursa foto: Facebook/Primăria Garoafa Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here