Primarii vrânceni vor extinderea proiectului de alimentare cu apă și canalizare în toate localitățile

0
1469

Consiliul Județean Vrancea și Compania de Utilități Publice SA (CUP) pun bazele unui proiect major pentru înființarea și extinderea sistemelor de apă și canalizare în toate localitățile județului, pentru ca până în anul 2027 să nu mai existe nicio localitate din Vrancea care să nu fie racordată la sistemul de apă curentă și canalizare.

Consiliul Județean Vrancea a organizat ieri două serii de întâlniri cu primarii din toate localitățile județului, la care au participat președintele Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel-Mare și directorul CUP, Gheorghe Vasilescu. În cadrul întâlnirilor s-a discutat punctual pentru fiecare localitate în parte despre investițiile necesare pentru extinderea sau înființarea sistemelor de apă și canalizare. Lista de investiții va sta la baza unui nou proiect major, care urmează să fie depus pentru finanțare și care va rezolva definitiv problema alimentării cu apă curentă și canalizare pentru toate localitățile din Vrancea.

Toate datele centralizate la nivelul județului de către CUP SA vor fundamenta studiul de fezabilitate pentru această investiție de anvergură, estimată la circa 200 milioane de euro. „Dorim să realizăm o nouă investiție, pentru extinderea sistemului de apă și canalizare acolo unde este necesar și pentru introducerea unor noi localități în program, acolo unde nu există aceste utilități. CUP a efectuat vizite pe teren și a colectat date din tot județul și dorim să vă consultăm astfel încât să știm exact ce vom face pe fiecare localitate în parte. La sfârșitul lunii aprilie dorim să solicităm finanțare în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă. Finanțarea pentru elaborarea studiului de fezabilitate este asigurată”, a afirmat în debutul întâlnirii Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu le-a spus edililor prezenți că în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, pilonul 1 – Sistemul național de gestionare a apei, se finanțează din fonduri europene: proiecte de extindere a sistemului de apă și canalizare în localitățile cu peste 2000 locuitori; proiecte de primă conectare la sistemul de apă și canalizare; proiecte de realizare a sistemelor de colectare, tratare și epurare a apelor uzate prin fose comunitare, în localități cu până la 2000 de locuitori.

Primarii prezenți au expus situațiile privind utilitățile din localitățile lor și s-au arătat deschiși pentru accesarea fondurilor în vederea îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Societatea CUP SA este operator regional și are în derulare cel mai mare proiect finanțat cu fonduri europene. Este vorba de proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea – etapa a II-a”, unde finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totală a investiției fiind de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro. Perioada de implementare a proiectului regional este: 2018 – 2022.

De reținut că administrația județeană împreună cu societatea CUP SA Focșani are în derulare lucrările la etapa a II-a a proiectului Vranceaqua care la finele anului trecut erau realizate în proporție de 55 la sută.  Lucrările sunt executate de societățile care au câștigat licitațiile, respectiv: Hidroconstrucția SA, Vega 93 SRL, Lemacons SRL, Tancrad SRL, Asocierea Ludwig Pfeiffer S.R.L– Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH &Co KG și Porr Construct SRL. Proiectul cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare din mai multe localități din județul Vrancea.

La sistemul de alimentare cu apă lucrările se vor implementa în 19 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Bolotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Jariștea, Obrejița, Slobozia Bradului, Ruginești, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tâmboiești, Tulnici (Lepșa – Greșu).

La sistemul de canalizare, lucrările se vor implementa în 35 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Golești, Câmpineanca, Gologanu, Milcovu, Răstoaca, Vânători, Cotești, Cârligele, Adjud, Ruginești, Mărășești, Odobești, Vârteșcoiu, Broșteni, Jariștea, Bolotești, Panciu, Străoane, Gugești, Urechești, Popești, Dumbrăveni, Bordești, Slobozia Bradului, Tâmboiești, Obrejița, Sihlea, Măicănești, Biliești, Suraia, Vulturu, Nănești, Tătăranu și Tulnici (Lepșa – Greșu). Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

În prima etapă a proiectului Vranceaqua au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Cîmpineanca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here