FOTO: Parteneriat S.N.A.C între Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” și CSEI ”Elena Doamna” Focșani

0
354

CU FORȚE UNITE, PENTRU STRATEGIA NAȚIONALĂ DE ACȚIUNE COMUNITARĂ !

Luna martie a anului 2021 este luna în care s-au desfășurat activități în cadrul parteneriatului S.N.A.C, încheiat între Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Elena Doamna” din Focșani.Programul educațional   STRATEGIA NAŢIONALĂ DE ACŢIUNE COMUNITARĂ continuă seria activităților de voluntariat realizate de elevii și cadrele didactice  din cele două instituții pentru a facilita integrarea socială a persoanelor cu diverse deficiențe.

Activitățile desfășurate pe parcursul celor trei zile, 29-31 martie 2021, au avut loc în mediul virtual, cu invitați din diferite domenii sub îndrumarea coordonatorului județean SNAC, prof. Petronela Bernoviciși director prof. Cherciu Ioanade la C.S.E.I „Elena Doamna” și  coordonatorul școlar S.N.A.C., dir. adj. prof. Bărculescu Marilena  de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani .

          Prietenia, toleranța, armonia și buna dispoziție au fost și vor rămâne  puntea de legătură între dezvoltarea abilităților de comunicare eficientă și lucrul în echipă. Aceste valori au ghidat întreaga activitate desfășurată pe parcursul celor trei zile, în care obiective precum : cultivarea  interesului pentru lectură,  promovarea sănătății și a stării de bine,  înțelegerea beneficiilor mișcării și a exercițiului fizic asupra dezvoltării emoționale, au fost atinse.

Activitatea de luni s-a înscris în ansamblul unui ciclu de sărbători: pe 21 martie –   Ziua mondialā a poeziei, 22 martie, prima zi din Săptămâna mondială a Apei și, în totalitatea ei luna martie -luna Pro viață, Pro sănătate. Acest ultim aspect a fost bine evidențiat prin tema abordată :Imunitatea. Așadar, sub îndrumarea cadrelor didactice Ivascu Mirela și Rogoz Dumitru, elevii claselor a IX-a B și a IX-a C de la Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea”, au inițiat câteva activități de constientizare a importanței sănătății fizice și psihice în aceasta perioadă dificilă. Elevii claselor a IX –a A și a IX –a T de la C.S.E.I. „Elena Doamna”, sub îndrumarea profesorilor Florea Alina, Ciribașa Gabriel și Nela Ghiorghiță au empatizat și și-au interiorizat mesajul transmis de colegii de suflet.

Seria activităților a continuat  marți, 30 martie, cu teme  atractive precum : Stil de viață sănătosSă mâncăm sănătos, și  Legumele care ne protejează viața. Echipele de elevi ai claselor  a XII-a C, a XI-a F, a X-a C, a X-a A, a XI-a A,  coordonate de profesorii diriginți Diaconu Manuel, Neagu Luminița,  Ionascu Lenuța, Cosoreanu Mariana și de domnul director, profesor Coman Nicolaie, care ne-au îndemnat la adoptarea și păstrarea unui stil de viață sănătos prin : respectarea celor trei mese principale ale zilei, fără a exclude micul dejun ; reducerea consumului de grăsimi: lactate, mezeluri, foietaje, dar și a consumului de dulciuri, sucuri, alimente cu conținut mare de zahăr;  evitarea alimentelor prăjite, în favoarea celor gătite la cuptor, fierte sau înăbușite  precum și includerea în alimentația zilnică a fructelor și legumelor de sezon.

Activitățile desfășurate miercuri, 31 martie 2021, au avut ca invitat special pe doamna Comisar Șef de Poliție Monica Manolache, împuternicit șef birou Siguranță Școlară din cadrul IPJ Vrancea. Doamna Comisar șef a susținut o activitate de prevenție pe linia siguranței rutiere  și a siguranței online fiind vizate următoarele aspecte:

  • Cunoașterea și respectarea regulilor de circulație;
  • Stimularea interesului în vederea însușirii cât mai multor aspecte despre circulația rutieră;
  • Formarea deprinderilor de comportament civilizat pe drumurile publice;
  • Prevenirea violenței în școală și în afara școlii;
  • Comportamente antibullying;
  • Prevenirea delincvenței juvenile;
  • Pericolele mediului online;

Seria activităților a fost  încheiată de  clasele a IX-a A și a X-a A, veterinar, îndrumați de doamnele profesoare Larisa Mocanu și Daniela Arvinte care au susținut o dezbatere despre un subiect actual – diversitatea etnică și culturală. Mândria de a aparține unei etnii, unei culturi capătă numeroase reprezentări. Numai printr-o atitudine pozitivă și o acceptare a originii noastre și a celorlalți vom putea spera la conturarea unei societăți sănătoase și echilibrate. Acceptându-și identitatea, tinerii vor putea să se concentreze pe ceea ce-și doresc să facă, să schimbe preconcepții și să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte.

Elevii clasei a IX-a E, științe sociale, din cadrul Colegiului Tehnic „V.D.Cotea” Focşani coordonați de doamna profesoară Oana Săcăluș au participat la activitatea „Cafeneaua cu impresii și povești”.    Receptarea textului înseamnă, dincolo de simpla lectură, comprehensiune și interpretare, competențe care se construiesc treptat, de la simplu la complex, inițial prin identificarea de informaţii explicit formulate, prin comparații între lumea reală și cea ficțională. Elevii de la C.S.E.I. ”Elena Doamna” sub îndrumarea profesorilor Corina Apostu și Roxana Poiană au împărtășit impresiile personale despre bucuria lăuntrică a lecturii prin realizarea unor deducţii simple.

Cei prezenți și-au exprimat trăirile și emoțiile, stările pe care le-au avut în perioada pandemiei, iar lectura a fost una dintre alternativele propuse pentru a trece mai ușor peste momentele realității și pentru a învăța din situațiile dificile prin care au trecut personajele cărților propuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here