Consiliul Județean Vrancea a aprobat azi în ședință extraordinară încheierea unui Acord de parteneriat între Județul Vrancea, prin Consiliul Județean Vrancea, Județul Prahova, prin Consiliul Județean Prahova, Județul Buzău, prin Consiliul Județean Buzău și ADI „ Ținutul Buzăului”, în vederea realizării unor Investiții Teritoriale Integrate (ITI).
De reținut că acordul de parteneriat mai sus amintit a fost promovat și susținut de președintele PSD Vrancea și al Consiliului Județean de la acea vreme, Marian Oprișan și președintele PSD Marcel Ciolacu. „Nu am fi ajuns să avem azi în dezbatere acest proiect de hotărâre dacă în anul 2019 acest ITI, la inițiativa și susținerea Partidului Social Democrat, nu ar fi fost votat în Parlamentul României. Vorbim de un buget de un miliard de euro pentru cele trei județe. Astăzi parcurgem o etapă firească, important este să existe pe viitor acțiuni în interesul tuturor cetățenilor județului Vrancea“, a declarat consilierul județean social democrat Dănuț Cristian.
Președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma a declarat că UAT-urile care vor face parte din acest ITI împreună cu Județul Vrancea trebuie să profite de cât mai multe fonduri în cadrul acestui parteneriat. „În perioada următoare, în termen de o săptămână va trebui să definitivăm și strategia și delimitarea teritorială. Va trebui să avem o întâlnire cu cei doi parteneri, mă refer la UAT Prahova și Buzău, după care să delimităm teritorial ce înseamnă județul Vrancea în așa fel încât să ținem cont și de delimitarea teritorială a Buzăului și a Prahovei. Avem în vedere ca UAT-urile care vor face parte din acest ITI împreună cu Județul Vrancea să profite de cât mai multe fonduri“, a precizat Cătălin Toma.
Investițiile Teritoriale Integrate reprezintă un instrument de punere în aplicare a strategiilor teritoriale într-o manieră integrată. Acest instrument dă posibilitatea statelor membre să pună în aplicare programe operaţionale la nivel intersectorial şi să recurgă la finanţare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau ale mai multor programe operaţionale, pentru a asigura punerea în aplicare a unei strategii integrate pentru un teritoriu specific. Ca atare, existenţa ITI va conferi statelor membre atât flexibilitate în ceea ce priveşte elaborarea programelor operaţionale, cât şi eficienţă în materie de punere în aplicare a unor acţiuni integrate prin finanţare simplificată.
Obiectivele ITI pot include investiţii din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul social european (FSE) și Fondul de coeziune. Finanţarea poate fi însoţită de sprijin financiar din partea Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sau a Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (EMFF).