Tribunalul Vrancea a dat o primă decizie în dosarul care viza hotărârea prin care majoritatea PNL și USR PLUS, implicit cele două doamne viceprimar, și-au votat birourile în care ar urma să își desfășoare activitatea. Grupul PSD din Consiliul Local Focșani a introdus la începutul anului acțiune în instanță în care a explicat că există „o îndoială puternică cu privire la legalitatea actului administrativ”, ceea ce ar impune suspendarea executării acestuia. Și argumentele acestora au convins. „Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea executării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Focşani nr.36/24.02.2021 până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drep”, se arată în hotărâre, care poate fi atacată în termen de 5 zile de la comunicare.
În ansamblul său, proiectul propus și mai apoi votat în bloc de majoritatea PNL și USR PLUS viza „stabilirea destinației birourilor situate în clădirea Primăriei municipiului Focșani, etaj I, camerele nr. 107, nr. 108, nr. 109 și nr. 110 pentru organizarea cabinetelor viceprimarilor Municipiului Focșani în mandatul 2020-2024”, act asupra căruia s-a atras atenția că nu este în conformitate cu legea, încă de la început. Astfel, în raportul întocmit de Serviciul administrarea domeniului se arăta că nu consilierii locali sunt cei care pot stabili cu privire la modul de organizare al serviciilor în cadrul clădirii, dat fiind că acest lucru este „atribut al primarului în calitate de reprezentant al unității administrativ-teritoriale. … pot beneficia de spații separate cu destinație de birouri și alte persoane cu funcții de conducere specifice unor instituții, cu acordul acestuia, fapt ce s-a și întâmplat prin amenajarea celor două spații la parterul instituției”.
Ulterior, după ședința din 24 februarie în care majoritatea din CL Focșani a decis, din nou, că face legea, secretarul general al municipiului, Carmen Marta Ghiuță, a adus la cunoștința aleșilor că nu a contrasemnat pentru legalitate hotărârea 36, „apreciată ca fiind nelegală deoarece excede competențelor stabilite în sarcina Consiliului Local”.
„Legalitatea actului administrativ a fost contestată atât de către compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Focșani… cât și în referatul secretarului general al municipiului Focșani. Majoritatea consilierilor locali ai municipiului Focșani au acționat deși au fost avertizați asupra faptului că depășesc competențele stabilite din lege, cu intenția expresă de a se substitui din punct de vedere decizional primarului, creând astfel un precedent deosebit de periculos, care lasă deschisă calea unor alte abuzuri de ordin administrativ, cu consecințe grave asupra activității curente, dar și a ordinii de drept, în general. Apreciem că adoptarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea normelor imperative invocate, împrejurările legate de starea de fapt și de drept fiind de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ, situație în care se impune revocarea acestuia”, se arăta inclusiv în plângerea prealabilă înaintată de consilierii locali PSD spre știința președintelui de ședință PNL Liviu Macovei.