Primăria Focșani a finalizat lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare din zona centrală și cartierul Bahne, finanțate cu fonduri europene. Lucrările au făcut parte din etapa a doua a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”. Valoarea totală a proiectului este de peste 70 milioane lei, din care 50,1 milioane lei reprezintă cofinanțarea UE. Lucrările au fost executate de asocierea Elsaco Electronic & Sicor & Consix Construcții. Prin acest proiect au fost reabilitate 5,6 km conducte de rețea tehnică primară, 44,9 km conducte de rețea termică secundată. Au fost reabilitate 6 puncte termice, iar încă trei puncte termice sunt complet noi. Contractul de finanțare a fost semnat în august 2018, termenul de finalizare asumat prin contract fiind în luna mai 2021.
Primarul Cristi Valentin Misăilă a mulțumit la finalul proiectului tuturor celor implicați în realizarea acestuia, de la echipa de implementare până la constructori, avantajele fiind mai mult decât evidente pentru focșănenii care locuiesc în zonele în care au fost reabilitate rețelele termice. Edilul a punctat și faptul că, odată cu finalizarea etapei a II-a de reabilitare a sistemului de termoficare, municipalitatea focșăneană bifează încă o reușită în portofoliul proiectelor finanțate din fonduri europene, alte 24 de asemenea proiecte fiind în momentul de față în diverse etape de derulare. Totodată, primarul Misăilă a ținut să mulțumească și focșănenilor pentru înțelegerea de care au dat dovadă pe toată desfășurarea lucrărilor, susținerea cetățenilor fiind de asemenea o componentă importantă în întreg procesul de implementare a unui proiect de o asemenea anvergură.
Primarul Cristi Misăilă a menționat rezultatul unui audit energetic prin care se arată că pierderile din rețelele de termoficare ale municipiului s-au redus cu 9265 gigacalorii anual în urma finalizării proiectului, fiind îndeplinit obiectivul asumat de 92124 gigacalorii anual. Foarte important, proiectul a fost implementat cu respectarea tuturor condițiilor legale. „Proiectul a fost implementat fără corecții financiare”, a precizat primarul Misăilă. Însă cel mai important este confortul asigurat focșănenilor racordați la sistemul centralizat, abonați care vor beneficia de servicii mai bune și de un aer mai curat prin reducerea poluării. Nu în ultimul rând, edilul a explicat că aceste proiecte derulate în ultimii ani vizează rețeaua de termoficare care aparține municipiului Focșani și care este administrată de societatea ENET.
Proiect de 52 milioane lei pentru ultima etapă a reabilitării sistemului de termoficare
Primăria Focșani se pregătește pentru derularea proiectului care vizează etapa a III-a de reabilitare a sistemului de termoficare din Focșani. Cererea de finanțare, în valoare de 52.762.719,48 lei a fost depusă în luna decembrie 2020. Următorul proiect vizează extinderea rețelei de conducte termice la cartierele de ANL Sud și Democrației și reabilitarea conductelor pe B-dul Unirii, Str. Ștefan cel Mare, Str. Republicii, Str. Peneș Curcanul, Str. Greva de la Grivița, B-dul Independenței, Str. Aurora, Str. Culturii, Str. Scarlat Tîrnăvitu, Str. Fulger, Str. Cuza Vodă, Str. Al. Vlahuță, Str. Pictor Grigorescu, Aleea Căminului, Str. Mihail Kogălniceanu, Str. Piața Victoriei, Str. Gh. Magheru, Str. Arh. I. Mincu, Str. Constructorului, Aleea Stadionului, Str. Ulmului, Str. Bradului, Str. Pinului, Str. Brăilei, Calea Munteniei, Str. Democrației.
Tot în cadrul aceluiași proiect vor fi reabilitate și 6 puncte termice:
Punct termic nr. 19 – Piața Independenței
Punct termic nr. 29 – Str. Profesor Caian
Punct termic nr. 45 – Str. Slt. Tănăsescu
Punct termic nr. 47 – Str. Unirea Principatelor
Punct termic nr. 48 – Str. Cpt. Stoenescu
Punct termic nr. 57 – Str. Fulger.