16 elevi și 8 profesori de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au participat, în perioada 22-26 martie, la cea de-a patra activitate de învățare din cadrul proiectului SAVE THE FUTURE NOT ONLY TODAY, care a avut loc în mediul online, activitate coordonată de Sevin Tekin Anatolian High School din Turcia. Acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului că în acest an școlar, Colegiul Economic este beneficiarul unui proiect Erasmus KA1 VET, ACCES LA SUCCES PROFESIONAL PRIN ERASMUS+ și a trei proiecte Erasmus+ KA 229: SAVE THE FUTURE NOT ONLY TODAY (2019-2021), în parteneriat cu Cehia, Turcia, Letonia și Turcia, RESEARCHING EUROPEAN AND CULTURAL HERITAGE TO SHARE (2020-2022), cu școli partenere din Franța, Spania, Portugalia, Grecia și Turcia, DIGITAL ICT: DIG-ICT (2021-2023), în parteneriat cu Polonia, Turcia – două licee și Grecia. Activitățile virtuale s-au desfășurat pe platforma ZOOM, unde peste 100 de participanți din țările partenere au interacționat, au socializat, au vorbit în limba engleză, s-au organizat în workshopuri, au participat la discuții, la o vânătoare de cuvinte, au completat chestionare, au creat postere sau video pentru a celebra Ziua Pământului, și-au însușit cunoștințe inedite despre tema mobilității, Solid Waste Recycling, au învățat ce este amprenta de carbon, au făcut măsurători, au propus soluții concrete pentru reducerea poluării și pentru protecția mediului înconjurător.
Conform datelor furnizate de coordonatorul proiectului, cele mai amuzante momente au fost cele în care, pe parcursul celor cinci zile de activitate, fiecare partener a prezentat filmulețe despre obiceiurile tradiționale ale fiecărei țări. Elevii au gătit câte un fel de mâncare specific fiecărei zone, de exemplu: turcii kebab, cehii chisăliță, letonii pâine neagră, bulgarii salată, iar elevii colegiului focșănean o plăcintă cu mere. De asemenea, s-a călătorit virtual în țara gazdă, Turcia, în special în orașul Adana, considerat cel de-al șaselea mare oraș din această țară și s-a vizitat un important obiectiv turistic, Adana City Museum. Cu adevărat atrăgător a fost materialul Henna Night Celebrations, prin care partenerii au fost familiarizați cu aspectele culturale orientale.
Pe lângă faptul că toți participanții și-au dezvoltat competențele de comunicare în limba engleză, unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei activități a fost legat de formarea și consolidarea competențelor TIC. S-a lucrat pe numeroase platforme, s-au folosit multe aplicații online, precum Genially, Quizizz, forms.Google, Canva, Menti, Storyjumper, Kahoot. Ce spun elevii implicați în acest proiect: „A fost o experiență plăcută, plină de surprize frumoase. Am învățat foarte multe obiceiuri despre țările cu ai căror elevi am discutat, ne-am amintit de frumusețile pe care țara noastră le are, ne-am perfecționat limba engleză și cel mai mult mi-a plăcut faptul că fiecare reprezentant al fiecărei țări a încercat să-și pună țara în valoare prin obiceiurile și locurile pe care le are”, este opinia elevei Robert Tîrdea, din clasa a X-a. „A fost o experiență nouă pentru mine, am cunoscut oameni noi, am învățat lucruri noi despre alte naționalități și am aflat că, deși oamenii vorbesc o limbă diferită și au obiceiuri diferite, aceștia sunt exact ca noi, românii de rând, curioși și ambițioși, tradițiile celorlalte țări fiind foarte interesante. În concluzie, m-am distrat și aș repeta această experiență de fiecare dată când aș avea ocazia”, a spus și Dragoș Panaghioiu, din clasa a X-a.
„Pot spune că am rămas plăcut surprins în urma acestei mobilități. M-au impresionat prin seriozitatea, amabilitatea și prietenia de care au dat dovadă toți participanții. Cu toţii, copii şi profesori, au fost fascinaţi de prezentările noastre, iar încântarea din ochii lor şi a tuturor celor implicaţi a fost ceea ce mă va face să îmi amintesc cu drag de aceste momente”, a precizat și Teodor Duță. „A fost o săptămână interesantă, deoarece am avut șansa de a învața câte ceva nou despre fiecare țară din proiect și, mai mult, mi-a plăcut să iau parte la activități împreună cu ceilalți colegi din aceste țări”, este de părere și Laurențiu Sandu.