Circul PNL-USR în Consiliul Local Focșani! Proiectul care vizează activitatea Direcției de Dezvoltare, discutat astăzi a treia oară

0
574

Astăzi, consilierii locali focșăneni se întâlnesc din nou pentru a discuta proiectul privind aprobarea dării în administrare către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani a unor imobile în vederea exploatării și întreținerii acestora. Ieri, primarul Cristi Valentin Misăilă a fost obligat să retragă același proiect de pe ordinea de zi a ședinței convocate de îndată, după ce consilierii PNL și USR PLUS au dorit să aducă o serie de modificări și să treacă la vot, în condițiile în care nu fuseseră urmate prevederile codului administrativ, astfel încât amendamentele afectau legalitatea proiectului în sine.

Anterior, în ședința de săptămâna trecută, aceiași consilieri s-au abținut pe proiect, fără a aduce nicio critică. Iar după rezultatul ședinței de ieri, pentru a se evita blocarea activității DDSP și tot ce ține de aceasta, astăzi se va rediscuta proiectul, în cadrul unei alte ședințe. „Opinia legală a edilului a fost însușită și de consilierii PNL-USR, care în cursul zilei au revenit și au solicitat convocarea Consiliului Local în ședință de îndată pentru ziua următoare, cu un unic proiect pe ordinea de zi privind aprobarea dării în administrare pe o perioadă de 1 an către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani a unor imobile aparținând domeniului public și privat al Municipiului Focșani, în vederea exploatării și întreținerii acestora. Primarul Misăilă a atras atenția asupra necesității aprobării acestui proiect, neadoptarea lui riscând să ducă la SUSPENDAREA serviciilor de salubritate, repararea străzilor, întreținerea mobilierului stradal și a spațiilor verzi, administrarea cimitirelor și serviciul de ecarisaj, începând cu data de 1 aprilie 2021, deoarece nu mai există temeiul legal în baza căruia DDSP poate administra, conform obiectului de activitate, domeniul public al municipiului”, se arată într-un comunicat de presă al municipalității.

În ședința de ieri, discuțiile pe subiect au fost inițiate de viceprimarul USR Alexandra Tătaru, care a recunoscut că de această dată a studiat „mai bine acest proiect” și a dorit să atragă atenția asupra unor așa-numite „anomalii”. Acesteia i s-au părut curioase anumite valori de inventar, dar a aflat totuși că nu e prima dată în viața noastră când DDSP primește în administrare imobilele respective și că, periodic, consilierii locali focșăneni votează proiecte în acest sens. Alexandra Tătaru și-a dus ideea până la capăt și nu prea, arătând că grupul din care face parte ar avea de făcut amendamente, însă probabil nu avea aprobarea colegilor de a puncta exact despre ce este vorba, așa că „ștafeta” a fost predată consilierului PNL Victor Dumitru.

Din ce a explicat acesta, grupul PNL-USR PLUS vedea logic ca DDSP să primească imobilele respective nu pe 10 ani, ci pe 1 an, cu posibilitate de prelungire succesivă pentru aceeași perioadă de timp, dar și ca imobilele la care se făcea referire să fie predate în baza contractului de dare în administrare și a unui protocol de predare-primire, încheiat între părți în termen de 15 zile. Dacă Dumitru nu a vorbit mai mult, situația nu putea fi scăpată din mână de viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, care a dorit să explice ce „hibe” au remarcat. Supărarea acesteia era legată de faptul că nu văzuse modelul protocolului, așa că grupul majoritar a decis să facă, așa cum se pricepe, un astfel de document în regie proprie. De menționat că anterior ședinței de CL Focșani nimeni nu a suflat nimic despre așa ceva, astfel încât primarul a atras atenția că astfel de modificări nu pot fi făcute pe genunchi.

Observ că la acest proiect, colegii consilieri PNL au propus mai multe anexe, care nu au fost analizate conform prevederilor Codului administrativ, nu au fost verificate, nu au raportul de specialitate, drept pentru care vă atrag atenția că dacă insistați să supuneți la vot acest amendament cu aceste anexe sunt nevoit să-l retrag, pentru că nu este legal. Aceste anexe trebuiau mai întâi discutate în comisia de specialitate, trebuiau prezentate către serviciile de specialitate, pentru a putea avea rapoartele și avizele prevăzute. La alineatul 8 spune foarte clar: fiecare proiect de hotărâre înscris pe ordinea de zi a ședinței consiliului local este supus dezbaterii numai dacă este însoțit de referatul de aprobare, ca instrument de prezentare și motivare, semnat de inițiator; rapoartele compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului; avizele cu caracter consultativ ale comisiilor de specialitate ale consiliului local; alte documente prevăzute de legislația specială. Rapoartele și avizele prevăzute la alineatul 8 trebuie întocmite în termenul prevăzut la alineatul 5, dar nu mai târziu de 30 de zile de la înregistrarea proiectelor de hotărâre propuse pentru a fi înscrise pe proiectul ordinii de zi a ședințelor ordinare ale consiliului local, respectiv în termen de cel mult 3 zile de la înregistrarea proiectelor de hotărâre propuse a fi înscrise pe proiectul ordinii de zi a ședințelor extraordinare.

          În situația ședințelor convocate de îndată, rapoartele compartimentelor de specialitate se întocmesc în procedură de urgență, cel târziu odată cu proiectul hotărârii. Inițiatorul proiectului îl poate retrage sau poate renunța, în orice moment, la susținerea acestuia. Drept pentru care, având în vedere că au fost propuse niște anexe pe care compartimentele de specialitate nu le-au văzut și pentru a nu intra iarăși în alte discuții și a fi nevoit să revenim la acest proiect de hotărâre – care probabil va trece cu votul dumneavoastră, încălcând încă o dată legea, nerespectând procedurile legale, îl retrag de pe ordinea de zi. Îl vom supune dezbaterii, dacă veți depune conform procedurilor legale toate aceste anexe, însoțite de documentele justificative, la compartimentele de specialitate pentru a fi analizate și pentru a se discuta și în comisiile de specialitate, a se face rapoartele de specialitate”, și-a explicat primarul Misăilă ieri, decizia de a retrage proiectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here