Focșănenii nu își vor putea îngropa morții în cimitirele din municipiu de la 1 aprilie, pentru că majoritatea PNL-USR nu a votat prelungirea dării în administrarea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) a domeniului public din municipiu. În cadrul acestei Direcții funcționează și structura de „Administrare cimitire și prestări servicii funerare”. Printre altele, această structură „exercită și răspunde de îndeplinirea următoarelor atribuții:
– atribuie, la cerere, locurile de înhumare prin concesionare pe termen limitat de 7 ani sau pe termen nelimitat, cu respectarea condiției ca locul să fie îngrijit numai cu aprobarea conducerii Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani
– încasează taxe și tarife aprobate de Consiliul Local;
– întreține drumurile de acces, alimentarea cu apă, clădirea administrației cimitirului;
– asigură pază și ordinea în interiorul cimitirelor;
– asigură prestațiile necesare înhumării sau deshumării;
– verifică ca înhumarea persoanelor decedate să se facă numai pe bază adeverinței eliberate de oficiul stării civile care a înregistrat decesul (…)
– respinge depunerea persoanelor decedate din cauza unor boli contagioase în sălile de ceremonii funerare; (…)”
Aceasta este una dintre consecințele votului negativ din Consiliul Local al proiectului inițiat de primarul Cristi Misăilă. Votul majorității PNL-USR a fost surprinzător deoarece proiectele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local au fost discutate în mai multe ședințe ale primarului muncipiului cu consilierii PNL-USR, care nu au ridicat niciun fel de obiecții. Consilierilor le-au fost oferite toate informațiile solicitate pentru a vota în cunoștință de cauză și pentru a nu mai bloca investițiile din municipiu. Proiectul era simplu și însemna doar prelungirea dării în administrare a domeniului public din municipiu către Direcția de Dezvoltare. Ulterior, instituția se ocupa de aceste servicii precum întreținerea spațiilor verzi, întreținerea cimitirelor, întreținerea padocului și capturarea câinilor fără stăpân. De aici și surpriza la votul negativ al majorității PNL-USR.
Primarul Cristi Misăilă a acuzat că în spatele acestei opoziții se află de fapt interesele PNL-USR pentru postul de director al Direcției de Dezvoltare. Edilul spune că acest lucru i-a fost confirmat de șefii din PNL. „De la 1 aprilie, Direcția de Dezvoltare nu va mai putea oferi servicii cetățenilor pentru a-și înmormânta rudele în cimitirele din Focșani aflate în administrarea Primăriei. Și-au pus întrebarea ce vor face cei îndurerați care își vor conduce apropiații pe ultimul drum? Practic, nu gândesc decât să își pună în posturi toți lipitorii de afișe. Ion Ștefan este cel care mi-a spus, la telefon, după ședința Consiliului Local, „consilierilor locali nu le place de Dochioiu”. Am întrebat: pentru acest lucru lăsăm orașul în mizerie, închidem cimitirele și lăsăm 300 de oameni pe drumuri? Pentru că peneliștii vor să își pună directori lipitorii de afișe. Atât urmăresc de când au preluat majoritatea în Consiliul local”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Edilul i-a răspuns și viceprimarului PNL Ana Maria Dimitriu. Deși nu are nicio atribuție la Direcția de Dezvoltare, această instituție fiind repartizată viceprimarului USR, în interviurile date jurnaliștilor și în postările pe faceboook, viceprimarul PNL acuza că „această pretinsă curățenie ascunde o mare mizerie prin sifonarea banului public”. Nu este pentru prima dată când liberalii lansează asemenea acuzații la adresa instituțiilor din subordinea Primăriei însă fără nicio dovadă și fără să aibă niciun proiect prin care să fie îmbunățite serviciile oferite focșănenilor de către administrația locală.
În fapt, liberalii duc această politică a suspiciunii împotriva tuturor instituțiilor și serviciilor unde nu și-au pus oameni din partid. Acuzațiile încetează brusc atunci când un lipitor de afișe din PNL este numit director. „Din păcare, deși le-am explicat în numeroase întâlniri anterioare datei de 24 martie, consilierii nu au înțeles sau nu au vrut să înțeleagă. Din ce am aflat, intențiile sunt cu totul altele. Dumnealor vor să își pună directori peste tot și invocă faptul că nu le mai place de actualul director, domnul Dochioiu. Dar cred că nu Consiliul Local poate să facă o evaluare. Văd că în continuare doamna viceprimar face afirmații jignitoare la adresa acestei direcții și la adresa mea, spunând că acolo se ascund mari mizerii și că se sifonează banul public. Dumnealor peste tot au o singură placă, se sifonează banul public, dar nu au venit cu o alternativă. Bun, să spunem că sunt cheltuieli foarte mari cu Direcția de Dezvoltare dar întreb, au venit cu o alternativă cu privire la ce se va întâmpla de la 1 aprilie cu întreținerea domeniului public? Este vorba de salubritatea stradală, de mobilier, stradal, spații verzi, cimitire”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Muncitorii de la Spații Verzi și Salubritate au protestat la Primărie
Situația de la Direcția de Dezvoltare este tensionată deoarece oamenii care lucrează aici se tem că vor rămâne fără loc de muncă de la 1 aprilie. Nu mai puțin de 300 de oameni ar urma să își piardă locul de muncă dacă Direcția de Dezvoltare nu va mai avea în administrare domeniul public al municipiului. Primii care s-au revoltat împotriva acestei situații au fost muncitorii de la curățenie și spații verzi. Zeci de oameni au venit vineri dimineață în fața Primăriei Focșani și au cerut să fie lăsați să muncească. Sunt oameni plătiți cu salariul minim pe economie care au asigurat curățenia municipiului indiferent de vremea de afară, de pandemie. Acești oameni le-au cerut consilierilor PNL-USR să fie lăsați să muncească, să poată plăti ratele de bănci, chiria la locuințele sociale. Muncitorii s-au întâlnit prima dată cu viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, căreia i-au cerut explicații pentru că nu a votat proiectul de hotărâre referitor la Direcția de Dezvoltare. Însă nu au primit niciun răspuns la această întrebare. În schimb, viceprimarul liberal le-a spus că pot merge în continuare la serviciu pentru că nu vor rămâne fără muncă. Același lucru l-a spus și jurnaliștilor într-o declarație de presă.
Muncitorii de la Spații verzi și Salubritate s-au întâlnit vineri și cu primarul Cristi Misăilă, care le-a explicat că a avut trei întâlniri cu consilierii majorității PNL-USR, înainte de ședința Consiliului Local în care au fost discutate proiectele de pe ordinea de zi. Chiar și așa, consilierii majorității nu au votat proiectul prin care Direcția de Dezvoltare menține în administrare domeniul public al municipiului, fără de care nu se poate asigura curățenia pe străzile din Focșani. Primarul le-a promis oamenilor că va discuta încă o dată cu cei de la PNL-USR pentru ca acest proiect să fie votat în altă ședință și să fie asigurată continuitatea în activitatea de curățenie iar muncitorii să nu rămână pe drumuri.
Viceprimarul Alexandra Tătaru n-a avut timp să citească proiectul
Deși s-a plâns constant că nu are atribuții de viceprimar, Alexandra Tătaru (USR PLUS) se descurcă „perfect” cu responsabilitățile sale. La ședința Consiliului Local de săptămâna trecută, la proiectul legat de activitatea DDSP, doamna viceprimar s-a alăturat grupului din care face parte și s-a abținut, astfel că actul normativ inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă nu a trecut. Explicațiile acesteia au fost halucinante: nu a avut timp să citească proiectul, așa că nu avea cum vota! Aceasta în condițiile în care doamna Tătaru are, printre atribuții, și coordonarea activității de ecarisaj și gestionare a locurilor de veci, fix din cadrul DDSP.