Peste 90 de pacienți, inclusiv copii, internați anul trecut, au contractat infecții în Spitalul Județean

0
665

           Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a raportat pentru anul trecut o scădere a ponderii infecțiilor nosocomiale (spitalicești) apărute la pacienții internați sau tratați în secțiile componente. Potrivit unei raportări puse la dispoziție cotidianului nostru, câteva secții au fost ferite complet anul trecut de infecții nosocomiale, în total în 2020 fiind 92 de cazuri de astfel de infecții, față de 171 în 2019. Ca pondere însă, care este calculată în funcție de numărul pacienților internați, rata infecțiilor nosocomiale nu este foarte diferită în acești doi ani: 0,50% în 2020, față de 0.59% în 2019. Situația analizată este parte din perioada în care medicul specialist epidemiologie Diana Stoica era încă angajată a spitalului, în cadrul Serviciului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Din noiembrie 2020 însă, singurul epidemiolog a ajuns în situația de a-și înainta demisia, acuzând „ultramegapolitizarea” managementului, astfel încât controlul pe acest palier a rămas suspendat.

Una peste alta, cele mai multe astfel de infecții au fost raportate în 2020 la Spitalul Județean la Secția de Chirurgie generală, 18, însă într-un număr mult mai mic față de cele din 2019, respectiv 36. Însă cea mai mare pondere de infecții nosocomiale a fost raportată la Secția Obstetrică-ginecologie, respectiv 17%, față de 0,78% cât era în 2019. Cu toate acestea, în 2020 la această secție au fost în total 4 cazuri raportate, comparativ cu cele 21 din 2019. Patru infecții nosocomiale au mai fost raportate la Chirurgie plastică și reparatorie (față de 5 în 2019).

În anul 2020, au fost raportate câte 9 infecții nosocomiale la Pediatrie și Psihiatrie (acuți și cronici), față de 7 la prima secție și 20 la cea de-a doua în 2019, în timp ce 14 infecții au fost raportate la Cardiologie (4 în 2019). Un număr egal în cei doi ani de referință a fost raportat la Chirurgie pediatrică (6) și Neonatologie (1). Tot un caz apare în dreptul Secției de Gastroenterologie, câte 2 la Hematologie, Neurologie și Ortopedie și traumatologie, 3 cazuri la Medicină internă și Urologie (aici au fost raportate 25 de infecții nosocomiale în 2019), iar câte 7 la Nefrologie și la Anestezie și Terapie Intensivă (în 2019 la această din urmă secție fuseseră raportate 13 infecții nosocomiale).

De menționat că, după plecarea medicului epidemiolog Stoica, în spital raportările s-au făcut după un sistem „gândit” de stomatologul PNL-ist numit manager interimar la Spitalul Județean. Astfel, obligația este ca individual, fiecare medic șef de secție să transmită lunar situația către asistenții medicali de la SPIAAM, în funcție de ce se constată. În procedura anterioară, medicul epidemiolog se ocupa personal cu recoltarea probelor din secție și, mai departe, de raportare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here