Deși s-a plâns constant că nu are atribuții de viceprimar, Alexandra Tătaru (USR PLUS) se descurcă „perfect” cu responsabilitățile sale. Ieri, la proiectul legat de activitatea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP), doamna viceprimar s-a alăturat grupului din care face parte și s-a abținut, astfel că actul normativ inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă nu a trecut. Poate nimic în neregulă, e dreptul fiecăruia să facă parte din ce grup vrea și consideră că îl poate propulsa cât mai departe pe culmile succesului, iar votul e instrumentul alesului local, însă explicațiile acesteia au fost halucinante: nu a avut timp să citească proiectul, așa că nu avea cum vota! Aceasta în condițiile în care doamna Tătaru are, printre atribuții, și coordonarea activității de ecarisaj și gestionare a locurilor de veci, fix din cadrul DDSP.
Consecințele acestui vot au fost explicate de primar: adio curățenie în municipiu, mai ales că grupul PNL și USR-PLUS se abținuse anterior și la votul care viza activitatea CUP Salubritate.
„Începând din 1 aprilie, orașul va rămâne sub gunoaie, în mizerie. Proiectul se referea la faptul că în continuare, Direcția de Dezvoltare administrează domeniul public și privat al municipiului. Ieșim să dăm cu mătura, stimați colegi. Rămân în administrarea primăriei. Am înțeles că nu ați vrut să votați creșterea unor tarife motivate și discutate în diverse ședințe, referitoare la prestările de servicii efectuate de CUP Salubritate în raport contractual cu Direcția de Dezvoltare. Dar ca să nu votați prelungirea… aceasta… e o chestiune formală. Înseamnă că desființăm Direcția de Dezvoltare. Asta înseamnă cruce pusă la capul Direcției de Dezvoltare. Toți oamenii din Direcția de Dezvoltare vor pleca acasă, pentru că nu o să mai aibă obiectul muncii pe de o parte, iar pe de altă parte orașul va rămâne în mizerie, în spațiile verzi, peste tot, nu se va mai face absolut nimic. Din punct de vedere al bugetului, nu o să mai avem cheltuieli cu Direcția de Dezvoltare. Dar o să lăsăm orașul „în beznă” și în gunoaie. Măturatul stradal se realizează prin cadrul Direcției de Dezvoltare, tot ce înseamnă salubritate stradală, tot ce înseamnă spații verzi, tot ce înseamnă cimitire, parcuri, totul. Se administrează de către Direcția de Dezvoltare. Dați-mi măcar o alternativă, dacă tot ați votat împotrivă. Spuneți-mi și mie cine va face de la 1 aprilie aceste servicii. Cine va presta aceste servicii pentru cetățenii municipiului Focșani, pentru administrarea domeniului public. Vorbim de administrarea domeniului public. Vorbim despre curățenie, vorbim despre spații verzi, vorbim despre tot ce înseamnă mobilier stradal. Să știți că eu nu mai revin cu acest proiect”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Liderul de grup al PSD a opinat că poate totuși colegii de vizavi au votat în grabă, și a propus să fie reluată procedura. „Haideți să ne revenim, să lăsăm calculele politice sau ce mai aveți dumneavoastră, și să reluăm acest proiect, care este destul de important”, a spus Mihai Nedelcu.
Aici a fost momentul în care Alexandra Tătaru a explicat ce rațiuni a avut. Pe rând. „Eu m-am abținut, în primul rând pentru că acest proiect nu l-am văzut înainte de a fi pus pe ordinea de zi, în al doilea rând tocmai am venit de la Bacău și particip la un curs de practică. Am fost pusă în fața faptului împlinit și de aceea am ales să mă abțin, cu promisiunea că pe viitor voi vota în cunoștință de cauză. Consider că votul meu de abținere este unul foarte neutral. …Nu am discutat împreună cu colegii mei în amănunt despre chestia asta și atunci am ales să mă abțin”, a explicat suav doamna viceprimar.
În continuare, primarul a precizat că așteaptă să îi fie comunicată o alternativă. „Consider că nu e nevoie să reluăm votul. Avem timp la dispoziție o săptămână să ne gândim la o soluție eficientă, astfel încât să fim cu toții împăcați că am votat cum trebuie”, a intervenit Alexandra Tătaru, probabil ca să dovedească că în timpul ședinței nu e foarte ocupată și poate susține o discuție. Pe final, a promis că va explica „după ce se termină ședința” de ce s-a abținut. Deși explicase deja!
Spiritele au devenit și mai încinse, iar ulterior, în timpul următorului proiect, s-a luat decizia înțeleaptă de a detensiona situația cu o pauză. Lucrurile însă nu s-au calmat, iar ședința s-a încheiat la scurt timp după ce a fost reluată. „Am avut o pauză, sper ca și colegii noștri să fi fost loviți de înțelepciune. Eu vorbesc în calitate de lider de grup PSD, partid aflat în slujba oamenilor. V-aș propune să reluați votul de la proiectul 20, pentru a nu lăsa orașul sub mizerie și pentru ca acești oameni să nu intre în șomaj”, a mai încercat Mihai Nedelcu să îmbune situația, fără succes însă.
Procedura într-adevăr nu putea fi reluată, inclusiv secretarul general al municipiului Marta Carmen Ghiuță explicând că nu este posibil. După acest moment, ședința s-a încheiat, deoarece consilierii PSD au părăsit sala. „Grupul PSD nu poate fi alături de un alt grup care dă afară oameni acum, în prag de sărbători. Sper ca cetățenii să vă amendeze!”, a încheiat Nedelcu. Ulterior, grupul PNL și USR PLUS, cu toată majoritatea lor, nu a mai avut cvorumul necesar, așa că ședința a luat sfârșit.