Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795

Ar face față polițiștii vrânceni unui scenariu de tip Onești? IPJ Vrancea are 4 „berbeci” și 2 negociatori

Duminică seară, „poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Gugești au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, în comuna Gura Caliței un bărbat amenință că se sinucide. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, au identificat persoana în cauză care, pe fondul consumului de alcool și a unor nemulțumiri în familie, s-a închis într-o cameră a locuinței, unde amenința că se va sinucide. În sprijinul echipajului de poliție au fost direcționați și luptători SAS Vrancea precum și un negociator din cadrul IPJ Vrancea. Astfel, prin acțiunea directă a negociatorului, bărbatul de 50 de ani a fost scos din imobil, fără a se înregistra evenimente negative. Polițiștii au procedat la imobilizarea bărbatului, cel în cauză urmând a fi condus la o unitate medicală de specialitate”, după cum au arătat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Vrancea.

La jumătatea lunii februarie, polițiștii vrânceni au fost sesizați că un bărbat s-ar fi urcat pe unul dintre stâlpii de înaltă tensiune din zona Mall Focșani. Incidentul a fost anunțat de un polițist aflat în timpul liber. La fața locului au fost imediat mobilizate echipaje ale Poliției, ISU, SAJ Vrancea, Electrica, precum și negociatorul IPJ Vrancea, care intervine în astfel de situații. În urma discuției cu negociatorul, bărbatul a fost coborât, fiind preluat de echipajul unei ambulanțe, pentru a primi îngrijiri medicale.

Se termină însă întotdeauna cu bine misiunile unui negociator? Pentru că în cazul de la Onești, când un individ a ucis doi muncitori într-un apartament, lucrurile au luat o turnură tragică. Și are IPJ Vrancea dotările necesare unei intervenții în forță?La nivelul Serviciului pentru Acțiuni Speciale există 4 dispozitive specifice pentru pătrundere într-o locuință sau într-un spațiu ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică. Aceste dispozitive pot fi folosite pentru forțarea ușilor/ căilor de acces, în situațiile expres prevăzute de Legea 192 din 25 octombrie 2019, ne asigură IPJ Vrancea.

Cât privește misiunile desfășurate de polițiștii SAS, acestea au o pregătire asiduă în spate, inclusiv trageri cu muniție reală. Cât despre „lunetiști”, nu sunt chiar cei pe care îi vedem în filme.Polițiștii execută minimum două ședințe de tragere anual, cu muniție reală, funcție de categoria din care fac parte (specială, operativă, neoperativă). În cursul anului 2020, au fost planificate și organizate 42 de ședințe de tragere în poligon. În cadrul tragerilor cu armamentul din dotare, toți luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale efectuează pregătiri cu diverse tipuri de arme, fără a se evidenția un număr strict de „lunetiști” în cadrul acestei componente a pregătirii profesionale, se arată într-un răspuns oferit de responsabilul cu aplicarea Legii 544/2001, inspectorul Paula Enache. Conform gândul.info, „nicio altă structură de intervenție rapidă a Poliției nu are lunetiști, cu excepția SIAS care are sediul la București.”

Date concrete despre ce arme folosesc oamenii legii nu pot fi făcute publice, deoarece situația armamentului achiziționat și aflat în dotarea unității, precum și evidența acțiunilor specifice executate de către Serviciului pentru Acțiuni Speciale fac parte din categoria informațiilor clasificate.

IPJ Vrancea are de aproape 4 ani și doi negociatori, nu prea solicitați, însă. Începând cu anul 2017, la nivelul IPJ Vrancea există doi negociatori care au intervenit în situații de risc, pentru gestionarea unor situații de criză, ultima fiind sesizată la data de 14 februarie anul curent (bărbat care s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune), se mai arată în același răspuns al IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?