„Care este păcatul fermierilor, domnule premier Cîțu, de vreți să îi aduceți în sapă de lemn?”. Guvernul PNL-USR-UDMR taie jumătate din subvenții

0
820

Guvernul PNL-USR-UDMR taie jumătate din valoarea Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) pe care fermierii le vor primi în acest an. Un proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Agriculturii prevedere reducerea cu 50% a sumelor alocate pentru ANT, comparativ cu anul anterior. La culturile vegetale, suma propusă este de 42,5 milioane euro, comparativ cu anul trecut când a fost alocată suma de 93,8 milioane euro. Calculat la hectar, aceasta ar însemna un sprijin de 5,9 euro, față de 13,3 euro acordați anul trecut. La ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic, pentru speciile ovine și caprine se propune suma de 19,4 milioane euro, comparativ cu 42,9 milioane euro alocate anul trecut. Adică 2,2 euro/cap de animal, față de 4,7 euro alocați anul trecut.

Situația a fost recunoscută, săptămâna trecută, de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a susținut că bugetul alocat a fost mai mic, în consecință au fost diminuate sume la programele de susținere a agricultorilor.

Este încă o lovitură dată fermierilor români după ce Guvernul liberal a refuzat să achite despăgubirile pentru pagubele produse anul trecut de secetă. În schimb, guvernanții le-au oferit agricultorilor un program de creditare Agro IMM Invest, prin care sunt oferite garanții de stat la creditele contractate de fermieri. Se alocă o perioadă de grație de doi ani de zile cu rambursarea creditelor în cel puțin două rate anual.

Tăierea subvențiilor propusă de Ministerul Agriculturii i-a nemulțumit pe fermieri care au atras atenția că în aceste condiții se estimează o scădere de minim 25% a producției în sectorul vegetal și în zootehnie. După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situație care îi pune pe mulți fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunță mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura națională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăți aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar și de 2 euro pe cap de ovină și caprină. Producătorii agroalimentari primesc, astfel, o nouă lovitură, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmând a se simți în toată țara și în toate sectoarele. În toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinită masiv, atât din fonduri europene cât și naționale, fiecare țară luptând din răsputeri pentru a-și ajuta fermierii.

          Estimăm că prin întârzierea plății subvențiilor și acum tăierea lor, în convergență cu anularea despăgubirilor de secetă, producția agricolă a României va suferi o scădere de minim 25% a producției – atât în sectorul vegetal cât și în zootehnie. Asta în condițiile în care premisele meteorologice indică un an în care redresarea ar fi fost posibilă, dacă fermierii ar fi avut acces la capitalul de lucru pentru înființarea culturilor. Considerăm că bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investiții în mediul privat, dimpotrivă, din taxele și impozitele plătite datorită creșterii producției agricole, banii ar fi fost recuperați de Finanțele Publice chiar din acest an.

          Nu înțelegem această atitudine din partea unui guvern de dreapta de a lovi cu dispreț într-o clasă antreprenorială privată, care nu cere decât să fie ajutată să producă, să contribuie la creșterea PIB și să asigure securitatea alimentară a României. Pur și simplu, am ajuns în situația în care să credem că Guvernul Cîțu îi urăște pe fermieri. De ce asta? Cu ce au greșit cei care produc hrana acestei țări și susțin existența satului românesc? Care este păcatul fermierilor, domnule premier Cîțu, de vreți să îi aduceți în sapă de lemn?, se arată în mesajul Asociației Forța Fermierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here