Ediția: Sâmbătă 22 februarie 2025 Nr. 6820
Ediția: Sâmbătă 22 februarie 2025 Nr. 6820

Funcționar acuzat că a falsificat dispoziții ale primarului și a spart adresa de email a viceprimarului, condamnat la închisoare cu amânare

Un funcționar angajat la o primărie de munte din Vrancea a fost condamnat definitiv vineri pentru acces ilegal la un sistem informatic, după ce inițial primise achitare. Inculpatul fusese acuzat că, în toamna anului 2016, a falsificat mai multe dispoziții ale primarului, le-a atașat unei petiții formulate în numele unui fost consilier local și a trimis-o de pe adresa viceprimarului către Curtea de Conturi a României, Agenția Națională de Integritate, Prefectura Vrancea și primăria la care lucra.

Ancheta a demarat chiar în acel an, iar dosarul a fost trimis în instanță în august 2019. Prima sentință a fost pronunțată un an mai târziu, în toamna anului 2020, iar acum Curtea de Apel Galați a încheiat definitiv dosarul: „Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi persoana vătămată/parte civilă. Desfiinţează în parte sentinţa penală a Tribunalului Vrancea şi, în rejudecare: stabileşte în sarcina inculpatului o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic. …dispune amânarea executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. …pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Obligă pe inculpatul … la plata către stat a sumei de 4.500 lei (din care 4.000 lei la urmărirea penală) cu titlu de cheltuieli judiciare la judecata în fond a cauzei”.

„Amânarea aplicării pedepsei este o măsură de individualizare a pedepsei cu caracter de noutate în dreptul penal român. Ea este o instituţie pe care instanţa de judecată o poate utiliza pentru a sancţiona infractorii mai puţin periculoşi faţă de care aplicarea unei pedepse este inoportună şi are rolul de a umple, într-un fel, golul lăsat în Noul Cod penal prin abandonarea reglementării suspendării condiţionate a executării pedepsei (suspendarea simplă)” (Cristian MITRACHE – https://drept.unibuc.ro/).

Petiția de la care a plecat totul cuprindea sesizări legate de salariile din primărie și modalitatea de calcul pentru funcționari, prin document solicitându-se verificarea acestor aspecte de către instituțiile la care a fost trimis. Totul s-a aflat atunci când viceprimarul a primit o notificare  pe emailul personal, potrivit căreia petiția online primise număr de înregistrare. La Tribunalul Vrancea inculpatul a fost achitat, reținându-se că nu existau probe certe că acesta a comis infracțiunea, deși instanța a admis că a avut loc o accesare ilegală a sistemului informatic la primăria respectivă, în condițiile în care petiția cuprindea documente din interiorul instituției și datele de stare civilă a persoanei care apărea ca titular al sesizării.

La percheziția făcută calculatorului pe care lucra inculpatul, precum și la percheziția sistemelor informatice ridicate de la domiciliul inculpatului nu au fost identificate mijloace de probă care să confirme împrejurarea că inculpatul  a trimis petiția accesând contul de email al viceprimarului comunei, respectiv persoana vătămată. Nici împrejurarea că inculpatul a refuzat să se supună testului poligraf nu face dovada certă a acestei împrejurări. Pe de altă parte, persoana vătămată într-o oarecare măsură a acceptat posibilitatea  ca neschimbându-și parola de acces a contului de email, inculpatul sau orice altă persoană să o poată folosi și accesa astfel contul de email. Problema privind accesul la contul de email a persoanei vătămate, astfel cum a susținut și inculpatul, nu are relevanță sub aspectul faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, problema care prezintă relevanță juridică fiind accesarea sistemului informatic folosit la Primăria … în scopul în care a fost accesat, respectiv pentru scanarea unor dispoziții de primar și pentru întocmirea și trimiterea unei petiții  pe care au fost inserate datele de stare civilaă a unei persoane cândva angajată la Primăria …., acestea reprezentând de fapt acces ilegal  la sistemul  informatic.

Dacă în legătură cu parola de accesare a contului de email al persoanei vătămate probele administrate l-ar putea indica pe inculpat ca fiind cel care a procedat altfel, împrejurarea că toți angajații primăriei aveau acces la sistemul informatic și faptul că la percheziția informatică efectuată, inclusiv la dispozitivele aflate la domiciliul inculpatului, nu au fost găsite probe care să intereseze prezenta cauză îndreptățesc concluzia că nu este certă comiterea faptei de către inculpat: oricare dintre angajații primăriei, inclusiv primarul și viceprimarul comunei precum și persoanele care în anul 2015 nu au mai fost angajați ai primăriei, dar care au avut acces la sistemul informatic la acel moment, ar fi putut să trimită petiția respectivă și documentele anexate”, se arăta în motivarea soluției de achitare, așa cum apare pe rolii.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?