Ediția: Miercuri 18 Decembrie 2024. Nr 6782
Ediția: Miercuri 18 Decembrie 2024. Nr 6782

11 persoane, victime ale violenței domestice, au beneficiat de serviciile Locuinței protejate, în Vrancea

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea derulează, în calitatate de partener, proiectul ”VENUS-Împreună pentru o viață în siguranță!”, privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Proiectul este inițiat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și este cofinanțat din FSE, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice la nivel naţional prin crearea şi dezvoltarea unei reţele inovative integrate de locuinţe protejate, grupuri de suport şi consiliere vocaţională în scopul implementării unui program naţional de protecţie a victimelor violenţei domestice şi derularea unor campanii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

În cadrul proiectului, în județul Vrancea a fost creată o “Locuință protejată“, precum și servicii integrate complementare de Grupuri de suport și un cabinet de consiliere vocațională pentru victimele violenței domestice.

Începând cu data de 04 martie 2020 Locuința protejată, Grupul de suport și Cabinetul de consiliere vocațională au devenit operaționale, iar identificarea și selecția persoanelor victime ale violenței domestice adulte care pot beneficia de serviciile create prin proiect se realizează periodic, pe toată perioada de implementare a proiectului, conform metodologiei de selecție a grupului țintă.

Scopul serviciului social “Locuință protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenței de specialitate pentru victimele violenței în familie: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă şi reintegrare socială, asistenţă medicală.

Pentru persoanele victime ale violenței domestice pentru care nu este necesară cazarea într-o locuință protejată (fiind identificate alte soluții locative), sunt oferite servicii specializate în cadrul Grupului de suport și Cabinetului de consiliere vocațională, în vederea depășirii situației de risc și vulnerabilitate.

Până în prezent, după aproape 2 ani de implementare și 1 an de funcționare a serviciilor, 11 persoane victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Locuinței protejate,  46 de persoane  victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Grupului suport și 36 persoane victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Cabinetului de consiliere vocațională, domeniile spre care au fost orientate în functie de studii vocație și interes personal au fost activitati de lucrător comercial, îngrijitor, baby sitter, floricultor.

Rezultate obținute până în acest moment,  precum și atingerea indicatorilor din proiect, situează DGASPC Vrancea pe locul trei în clasamentul realizat la nivel național în ceea ce privește furnizarea serviciilor către victimele violenței în familie.

 

Pentru a putea beneficia de aceste servicii, victimele violenței domestice trebuie doar să solicite sprijinul și vor fi îndrumate și susținute pentru constituirea dosarului de înscriere în grupul țintă, în vederea admiterii în cadrul serviciilor sociale. Menționăm că anunțul și documentele pentru înscrierea în grupul țintă al proiectului se regăsesc pe site-ul www.dgaspcvn.ro, la sediul instituției și au fost transmise și către compartimentele de asistență socială din cadrul autorităților publice locale din județ.

COMUNICAT DE PRESĂ, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, 12 martie 2021

Purtător de Cuvânt, Adina Lăscan 

                                                                                    Director General, Daniela NICOLAŞ          

 

 

                                                            

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?