Ediția: Vineri 21 februarie 2025 Nr. 6820
Ediția: Vineri 21 februarie 2025 Nr. 6820

Consilierii județeni PSD cer retragerea proiectelor care vizează destinația fostei Prefecturi Putna și lansarea unei dezbateri publice

„Soarta” fostei Prefecturi Putna urmează a se decide luni, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea, ordinea de zi deja anunțată fiind suplimentată cu două proiecte care se referă la darea în administrare gratuită, pe o perioadă de 10 ani, a imobilului, pentru a găzdui sediile a două universități. Birourile din clădirea monument istoric abia reabilitată ar urma să fie împărțite între Universitatea București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, chiar dacă spațiul nu este unul foarte generos și nici imobilul, o bijuterie arhitecturală, nu este cel mai potrivit pentru astfel de activități. În acest context, consilierii județeni din grupul PSD solicită ca cele două proiecte să fie retrase de pe ordinea de zi, pentru a fi organizată o dezbatere publică privind destinația clădirii. Aceste aspecte au fost subliniate în cadrul unei conferințe de presă la care au participat, astăzi, patru dintre consilierii județeni social democrați: Dănuț Cristian, Aurelian Cătălin Răducanu, Vasile Marin și Ioan Micu.

Clădirea a fost reabilitată și a urmat cursul firesc privind reabilitarea unei clădiri monument istoric, pentru că nu se face nimic peste noapte. Știm ce a însemnat fiecare activitate acolo și etapele de modernizare a clădirii. Iar acum ne trezim într-o situație „interesantă”: avem pe ordinea de zi aceste două proiecte, în condițiile în care de-a lungul anilor, consilierii județeni PNL au fost împotrivă sau nu au avut niciodată încredere în acest proiect. Spuneau că nu va fi niciodată finalizat, spuneau că se cheltuie banii aiurea. Iar acum primim pe ordinea de zi două proiecte, rapid, privind predarea cu titlu gratuit către două universități – importante de altfel. Nu suntem împotriva actului academic, a actului de învățământ. Cu adevărat, cetățenii județului și tinerii din județ ar trebui să învețe aici și să aibă posibilitatea de a se dezvolta acasă, să aibă un campus modern, un campus strict pentru necesitățile lor. Am analizat aceste proiecte și am constatat că se dorește ca această clădire să fie „ruptă” în două. Adică două universități își vor desfășura activitatea acolo”, a spus consilierul Dănuț Cristian.

Însă acesta a mai remarcat un lucru, din documentele puse la dispoziție: nicăieri nu este specificat ce destinație vor avea birourile din interiorul clădirii. Și, pentru a elimina orice discuții și nemulțumiri ulterioare, cel mai înțelept ar fi ca vrâncenii să poată decide. „Oare cetățenii județului Vrancea își doresc cu adevărat acest lucru? Își doresc ca în fosta Prefectură Putna, o clădire importantă, să își desfășoare activitatea aceste două universități? Noi considerăm că trebuie să avem o consultare reală, deschisă și aplicată asupra a ceea ce se dorește cu adevărat pentru această clădire. Am văzut multe opinii, iar majoritatea înclină pentru ca fosta prefectură să fie un edificiu pe zona culturală. Nu știu dacă așa trebuie sau nu, dar avem cu siguranță nevoie de o analiză clară, pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru locuitorii județului Vrancea. Prin urmare, mi-aș dori ca aceste proiecte să fie retrase de pe ordinea de zi, pentru a fi dezbătute în realul sens al cuvântului. Nu așa, peste noapte”, a mai spus acesta, care a atras atenția totodată și că încăperile din clădirea monument istoric au dimensiuni reduse.

Potrivit proiectelor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași ar urma să primească gratuit, pe o perioadă de 10 ani, o suprafață construită de 1.130,23 mp și o suprafață de teren de 1.288,5 mp, în timp ce pentru Universitatea din București a fost calculată o suprafață construită de 1.205,76 mp și o suprafață de teren de 1.288,5 mp. Dincolo de aceste cifre, a subliniat social democratul Răducanu, în interior sunt doar două încăperi mai generoase, în care ar putea să încapă viitorii studenți. Chiar dacă se cunoșteau de ceva timp datele acestea, ideea de a transforma o clădire monument istoric în sediu de universitate le-a fost liberalilor un laitmotiv încă din toamnă.

Încă din timpul campaniei electorale, colegii consilieri PNL – pe atunci candidați, au vehiculat ideea de a transforma această clădire într-un centru universitar, au venit cu propunerea de a funcționa acolo Universitatea București. S-au afișat în campanie chiar cu reprezentanții Universității București. Acum am observat că această clădire va fi împărțită de către două instituții puternice și cu renume în mediul universitar românesc. Sau cel puțin aceasta este propunerea. Dacă priviți cu atenție documentele, veți observa că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași propune 5 discipline de studiu pentru studenți și 6 discipline de master, niciuna dintre ele fiind la zi. Toate sunt învățământ la distanță. În acest moment, ne punem întrebarea dacă ele, fiind încadrate ca învățământ la distanță, au nevoie de acest spațiu pentru a-și desfășura activitatea.

Pe de altă parte, din adresa înaintată Consiliului Județean Vrancea de către Universitatea din București, puteți observa o tentă de dezamăgire din partea reprezentanților săi, care nu s-au așteptat ca această clădire să fie solicitată și împărțită cu Universitatea din Iași. Nu refuză ideea, dar solicită clar consilierilor județeni, Consiliului Județean și aparatului tehnic o altă împărțire administrativă a clădirii și au și o motivare acolo. Mai ales în situația de față, cu pandemia și restricțiile impuse, spațiile vor fi nefuncționale pentru accesul studenților la cursuri. Există doar două săli propice desfășurării cursurilor cu 50 de studenți. Chiar solicită administrației județene o altă împărțire a clădirii. Ambele instituții de învățământ sunt entități de utilitate publică și, conform legii, au dreptul de a solicita unităților administrativ-teritoriale spații unde să își desfășoare activitatea, gratuit. Dar stau și mă întreb dacă viitorii studenți ai celor două universități vor beneficia la rândul lor de cursuri gratuite sau ne vom axa doar pe sistemul de învățământ cu plată? În acest fel, este o umbră asupra destinației clădirii.

De aceea noi, consilierii PSD, ne-am dori ca această clădire să fie într-adevăr în folosul tuturor cetățenilor județului Vrancea sau a cât mai multora dintre aceștia. Nu vrem să avansăm vreo idee legată de destinația posibilă a acestei clădiri. Au fost tot felul de discuții, atât în mediul online, cât și publice, unde s-au vehiculat diferite variante pentru a-i oferi acestei clădiri emblematice a județului Vrancea și municipiului Focșani o destinație. Noi de dorim ca această dezbatere să fie una în care cetățenii să își poată exprima clar dorința și propunerile, iar forurile abilitate să analizeze aceste propuneri și să găsească cea mai bună variantă. Nu spunem că este o variantă greșită să funcționeze o universitate acolo – sau două. Dar este una care nu rezultă în baza unei cercetări publice, este o variantă care ni se propune în pripă și foarte rapid. Și credem că după eforturile depuse pentru reabilitarea acestui monument istoric foarte frumos al municipiului Focșani, destinația lui trebuie să fie stabilită printr-o dezbatere mult mai elaborată”, a explicat Cătălin Răducanu.

În plus, după cum a subliniat Vasile Marin, nici reprezentanții Universității București nu sunt foarte încântați de ideea unui spațiu limitat în care să funcționeze și au o altă propunere. „Vreau să înțeleagă toți că grupul consilierilor PSD nu se împotrivește ca cele două prestigioase universități de la nivel național să înființeze filiale în municipiul Focșani. Este de bun augur ca municipiul Focșani să beneficieze de filiale, iar copiii noștri să rămână în județul Vrancea, să își poată continua studiile universitare și chiar post-universitare. Însă, dacă ne uităm cu atenție la adresa trimisă de Universitatea București, ei au cerut în primul rând un teren pentru a realiza o investiție, un campus universitar. Noi considerăm că cel mai important lucru nu este să facem o repartizare a acestui important edificiu pe 10 ani. Și mai important ar fi să avem un edificiu construit de la 0, cu toate utilitățile care sunt necesare, adaptate la necesitățile zilelor de astăzi, iar copiii noștri să beneficieze de cele mai bune condiții, într-un campus universitar modern.

Sigur, așa, în primă lectură, se spune că nu avem spații disponibile, teren disponibil. Dar eu cred că dacă am avea o colaborare mai bună am putea identifica un teren, îl putem repartiza universităților respective și în acest fel județul Vrancea să beneficieze de un campus universitar. Țin să precizez acest lucru pentru că noi vrem să facem lucruri de durată, lucruri care să reziste în timp. Astfel de edificii sunt puține în țară și noi trebuie să ne mândrim că avem un astfel de imobil. Din acest motiv, cerem retragerea acestor proiecte de pe ordinea de zi a ședinței din data de 15 martie și lansarea unei campanii, a unei dezbateri publice cu cetățenii județului Vrancea, astfel încât, la momentul în care se va lua o decizie cu privire la destinația acestui imobil, cetățenii să fie cei care să își exprime punctul lor de vedere, iar noi să votăm în cunoștință de cauză și în interesul cetățenilor din județul Vrancea, care ne-au mandatat să fim în Consiliul Județean și totodată, pentru viitorul județului nostru: edificii importante, de durată”, a subliniat și consilierul județean Vasile Marin.

Concluzia consilierilor social democrați este astfel simplă. Da, Focșaniul are nevoie de universități, însă destinația monumentului istoric trebuie stabilită după o analiză îndelungată. „Și eu am fost student și cred că azi, dacă mi s-ar da opțiunea de a alege să fiu student, mi-ar plăcea să fiu cât mai aproape de casă, și susțin ideea înființării unei universități, dar nu așa. Consider că este pe repede înainte, iar în unele țări civilizate s-ar face un referendum popular. Nu trebuie să ajungem până acolo pentru aflarea unei noi destinații, dar un studiu de impact, ce ar însemna din punct de vedere al fluxului rutier, parcări și așa mai departe… ar fi chiar util un punct de vedere al arhitectului de la primărie, dacă ar putea funcționa în bune condiții un sediu de universitate, care clar ar aglomera și mai tare centrul orașului, față de ce este acum. Concluzia este că e prea în pripă schimbarea de destinație și considerăm că nu este de bun augur. După o consultare mai transparentă și cu adevărat reprezentativă, eu zic că ne vom supune. Dacă cetățenii județului Vrancea aleg să fie sediu de universitate, ne vom conforma și noi”, a spus și social democratul Ioan Micu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?