Ediția: Joi 19 Decembrie 2024. Nr 6783
Ediția: Joi 19 Decembrie 2024. Nr 6783

Centrul de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani, subiect într-o anchetă recorder.ro: „rude ale militarilor băgate în față”. Ce spune MApN

Site-ul recorder.ro a publicat ieri rezultatele unei investigații jurnalistice. Articolul semnat de Cristian Delcea, Anca Simina și Mihai Voineaeste, este intitulat „Ce ascund datele complete despre vaccinare: rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor”. În materialul publicat se arată că „Recorder a obținut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie. Datele arată că:

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare.

Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale.

Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani. La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile și în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care așteptau vaccinul.

La Casa Armatei din Focșani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare”.

Conform recorder.ro, „in caz aparte este cel al Centrului de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani, dedicat cadrelor militare. Până pe 15 ianuarie, aici ar fi trebuit să se vaccineze doar personalul medical de la Spitalul Militar din Focșani, însă pe 10 și 11 ianuarie s-au vaccinat 334 de persoane care se încadrau în categoria a II-a și a III-a, deci încălcau regulile campaniei. Practica a continuat și după 15 ianuarie când, deși s-a intrat în etapa a II-a, au continuat să se vaccineze persoane încadrate la „populație generală”, deci etapa a III-a. Un exemplu e ziua de 23 ianuarie, când s-au vaccinat 34 de persoane din această categorie.

Colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani, a admis că cei vaccinați peste rând sunt rudele personalului medical militar: „A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună. E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”.

Am încercat să clarificăm situația chiar la Ministerul Apărării. „Sunt surprins de ceea ce-mi spuneți. Nu a existat o circulară care să permită rudelor cadrelor militare să se vaccineze cu prioritate”, ne-a declarat Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale într-o scurtă discuție telefonică. Acesta ne-a precizat că are nevoie măcar de câteva zile pentru a clarifica situația datelor obținute de Recorder cu privire la vaccinările peste rând din centrele Armatei.

Oficial, Ministerul Apărării a anunțat, în luna ianuarie, că rudele cadrelor medicale se pot vaccina în centrele MApN, dar respectând prioritizarea în funcție de categoria în care se încadrează.

Într-o conferință de presă susținută marți, colonelul Valeriu Gheorghiță, președintele Centrul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), a întărit această idee, afirmând că rudele cadrelor medicale respectă regulile strategiei: „Membrii familiilor evident că nu sunt vaccinați decât dacă au peste 65 de ani, dacă au boli cronice și dacă deservesc activități esențiale”.

Și, totuși, statisticile puse la dispoziție de Ministerul Sănătății arată că au existat persoane încadrate în categoria a III-a care s-au vaccinat în centrele Armatei, iar comandantul Spitalului Militar din Focșani confirmă că a fost vorba de rude ale cadrelor militare.”

Conform sursei citate, „angajații din zona securității naționale și din instituțiile de vârf ale statului ocupă o felie semnificativă din dozele de vaccin administrate pe parcursul campaniei. În unele cazuri, în centrele speciale destinate acestor categorii, dar și în centrele civile, au fost vaccinate persoane care nu se încadrau în primele două etape sau care au furat startul înainte de a le veni rândul.”

          Articolul integral îl puteți citi accesând linkul – https://bit.ly/3cihRNU

Miercuri seară, MapN a transmis un comunicat de presă în care arată că „unele exprimări din spațiul public induc ideea falsă că centrele de vaccinare organizate de MApN ar fi destinate doar pentru personalul militar fiind, chipurile, menite să acorde un tratament privilegiat acestuia, pe baza unor practici și proceduri netransparente, în detrimentul populației civile. Înființarea centrelor de vaccinare de către MApN a avut ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sănătății, prin extinderea capabilităților de administrare a vaccinului la nivel național, aceste centre fiind destinate nu doar personalului MApN ci și a celui din alte instituții ale sistemului național de apărare și, în anumite situații, chiar pentru persoane civile, în conformitate cu procedurile derulate prin platforma unică de programare.”

Sursa citată mai arată că „în ceea ce privește vaccinarea în centrele de vaccinare organizate de MApN a membrilor de familie ai personalului menționat mai sus (soț sau soție, copii, precum și persoane aflate în întreținere legală), care și-au exprimat voluntar dorința de a se vaccina, aceasta este posibilă doar în cazul îndeplinirii condițiilor de eligibilitate stabilite prin Strategia națională de vaccinare pentru fiecare etapă. Ministerul Apărării Naționale a depus toate eforturile și a luat toate măsurile pentru respectarea strictă a priorităților și criteriilor de eligibilitate la vaccinare. În situațiile punctuale unde se va constata că aceste reguli nu au fost respectate, vor fi luate de urgență măsurile legale, asemenea situații nefiind tolerate de conducerea MApN.

(…) cifrele sunt cât se poate de relevante: vaccinarea a mai puțin de 20.000 de cadre militare și personal civil în activitate din MApN, dintr-un total de aproape 2 milioane de români imunizați până în prezent, nu poate fi considerată un privilegiu, ci o stare de normalitate, într-un efort inter-instituțional de extremă importanță pentru succesul campaniei naționale de vaccinare din România.”

Comunicatul integral poate fi citit accesând linkul – https://bit.ly/3erWnk8

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?