Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) cere Primăriei Focșani să elaboreze în cel mai scurt timp Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului. O adresă transmisă de la MDLPA arată că trebuie făcute toate diligențele pentru ca acest document important pentru dezvoltarea Focșaniului să fie aprobat în cel mai scurt timp. „Vă rog să depuneți toate diligențele necesare pentru accelerarea elaborării și aprobării PUG în condițiile legislației actualizate”, se arată în adresa semnată de minstrul Cseke Attila.
Elaborarea PUG-ului Focșaniului este blocată, în acest moment, din cauza majorității PNL-USR care nu a alocat banii pentru realizarea studiilor necesare obținerii ultimelor avize din partea instituțiilor statului. Adică Guvernul PNL-USR-UDMR cere elaborarea rapidă a PUG-ului însă consilierii PNL-USR din Focșani nu dau banii pentru această investiție.
Sumele de bani erau propuse să fie alocate din excedentul bugetar însă majoritatea PNL-USR a avut alte priorități și a modificat proiectul inițiat de primarul Cristi Misăilă. Printr-o hotărâre de Consiliu Local declarată nelegală de Instituție Prefectului, majoritatea PNL-USR de la Focșani a alocat 0 lei pentru realizarea documentațiilor tehnice necesare avizării PUG-ului dar a repartizat 6 milioane lei pentru vouchere electorale.
Alocarea banilor pentru realizarea PUG-ului este reluată în ședința de astăzi a Consiliului Local Focșani, unde primarul Cristi Misăilă a inițiat un proiect de hotărâre prin care 4,7 milioane lei sunt repartizate pentru proiectele de dezvoltare, iar 2,2 milioane lei sunt pentru acoperirea temporară a golurilor de casă, respectiv situațiile în care municipalitatea trebuie să facă diferite plăți legale însă sumele existente în conturi nu sunt suficiente. Este o utilizare temporară a banilor, pe proiecte aprobate în Consiliul Local, și nu reprezintă o cheltuială discreționară din partea Primăriei Focșani.
Actualizarea PUG-ului pentru municipiul Focșani a fost demarată în 2009 când a fost semnat primul contract pentru realizarea documentației. Ulterior, au apărut modificări legislative, precum cele referitoare la limitele cadastrale. În PUG au fost introduse modificări referitoare la traseul drumului de mare viteză Buzău-Focșani. Totodată, în documentația PUG a trebuit introdus și Planul de Mobilitate Urbană al municipiului. Noul contract de contract de prestări servicii a fost încheiat în 2019, cu avizul de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea. Documentația de reactualizare a PUG-ului a fost înaintată pe circuitul de avizare însă au apărut solicitări suplimenatre din partea unor instituții avizatoare, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția Agricolă, Ministerul Culturii.
S-a solicitat completarea documentației de PUG cu diferite studii și documentații tehnice, precum Studiu Istoric, Studiu Arheologic, Studiu OSPA, aviz SGA, Raport de Mediu, ceea ce a condus la costuri suplimentare, care nu pot fi deocamdată acoperite din bugetul propriu al administrației locale. Pentru obținerea fondurilor necesare a fost solicitată Consiliului Județean alocarea sumelor necesare finalizării documentației de aprobare a PUG și a Regulamentului Local de Urbanism din programul de finanțare de la bugetul de stat pe anul 2021 în vederea finalizării reactualizării PUG.
Blocarea elaborării PUG-ului de către PNL-USR afectează interesele multor persoane fizice dar și pe cele ale unor societăți comerciale care au investiții în derulare în Focșani. Focșănenii au reclamat la audiențele susținute de primarul Misăilă că, în lipsa noului PUG, sunt nevoite să cheltuiască în jur de 10.000 Euro pentru elaborarea unor PUZ-uri necesare realizării unor locuințe individuale. Suprafața de teren studiată pentru elaborarea PUG actualizat cuprinde întregul teritoriu administrativ al municipiului, incluzând intravilanul și extravilanul localității. Noul PUG stabilește cadrul pentru dezvoltarea Focșaniului și propune atragerea în intravilan a mai multor zone unde au fost construite anexe a exploatărilor agricole în extravilan, cum ar fi zona Vlad Țepeș, Militari, Mândrești sau nordul municipiului. În final, municipiul va avea un intravilan de peste 3108,4 hectare, adică 31 metri pătrați de spațiu verde/locuitor, triplu față de media actuală a spațiului verde din Focșani, de aproape 10 metri pătrați de spațiu verde/locuitor.
Unul dintre obiectivele asumate prin noul PUG este evitarea pe cât posibil a birocrației suplimentare pe care o presupune amenajarea unui PUZ. De exemplu, noul PUG are introdus noul spital județean astfel încât pentru această investiție să fie emisă direct autorizația de construire. Noul PUG stabilește zona centrală reprezentativă a municipiului, o zonă protejată, cu multe monumente istorice, zonele de instituții publice, zonele de activitate economică dar și zone mixte. De asemenea, sunt zone cu locuințe colective și zone cu locuințe individuale. Noul PUG pune accent pe spațiile verzi și designul urban, care pot îmbunătăți percepția focșănenilor asupra orașului în care locuiesc.