Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

În România majoritatea județelor, în frunte cu Vrancea, ar fi de fapt în zona gri și nu cea verde

PNL-iștii care conduc județul se laudă pe toate drumurile că rata de infectare cu Covid este în Vrancea mică, mititică, sub 1. Vineri, conform unei informări a DSP Vrancea, rata de infectare pentru Vrancea avea valoarea de 0,93 la mie, în creștere. Asta spre deosebire de debutul pandemiei, când eram pe locurile 2-3 ca rată de infectare. Conform presei centrale, care citează date de la Ministerul Sănătății, în primele trei zile din martie, în Vrancea au fost efectuate 20 de teste, în timp ce în Timiș au fost aproape 5 mii! Într-un comunicat postat vineri pe pagina de Facebook a DSP Vrancea, sunt contrazise aceste date, instituția lăudându-se cu peste 300 de teste efectuate în primele trei zile ale lunii. Mai exact, conform DSP, au fost efectuate: „luni, 1 martie – 40 teste, marți, 2 martie  – 126 teste, miercuri, 3 martie – 162 teste, joi, 4 martie – 343 teste, vineri, 5 martie – 159 teste.”

Așadar cine greșește? DSP-ul condus de concubinul viceprimarului PNL de la Focșani, Ana Maria Dimitriu, un stomatolog de Soveja pe nume Cătălin Bunghez, și de activista liberală Janina Nicoleta Lazăr? Sau Ministerul Sănătății, condus de USR-istul Vlad Voiculescu? N-ar fi prima oară când DSP Vrancea încurcă cifrele, anul trecut presa locală relatând despre astfel de situații. Chiar dacă luăm în considerare datele furnizate de DSP Vrancea, tot sunt foarte puține testări dacă e să comparăm cu județe precum Timiș sau Cluj.

Conform unui articol publicat sâmbătă pe romania.europalibera.org, sunt 13 județe care fac în mod sistematic sub 200 de teste zilnic și unde rata de infectare la mia de locuitori este și ea scăzută, între 0,86 (Vrancea) și 1,60 (Giurgiu). Alte 14 județe au făcut între 200-300 teste/zi și 12 județe între 300 și 600 teste/zi. La polul opus, județele care fac multe teste se află în topul ratei infectărilor ( data 4 martie): Timiș cu o incidență de 5,35 la mia de locuitori a făcut 1126 teste/zi; Cluj- la o incidență de 3,40, are 1126 de teste pe zi; Municipiul București- incidența 2.79, număr de teste/zi 3595.

Aceste 3 județe sunt singurele care fac peste 1000 de teste zilnic.

În funcție de incidența la mia de locuitori se intră în scenariul roșu sau verde și se iau măsurile restrictive la nivel local. ”Se premiează repetenții și se penalizează premianții”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma pentru Europa Liberă. ”Noi ne bazăm doar pe vaccinare, dar aceasta nu va rezolva problema înainte de finalul verii, iar până atunci ne vom confrunta cu al treilea val care vine cu un cocktail de tulpini”, atrage atenția medicul.

Medicul Răzvan Cherecheș spune pentru Europa Liberă că, deși nu se poate trage încă o concluzie asupra legăturii directe dintre numărul de teste și cel al cazurilor noi, fiind necesare mai mult informații, cum ar fi raportul dintre testele PCR și cele rapide, un lucru e, totuși, clar ”la teste puține, ai cazuri puține”. ”Nu avem niciun motiv să credem că incidența variază atât de mult de la un județ la altul. Singura explicație că un județ e roșu și județul vecin e verde e diferența dintre numărul de teste. Această corelație se vede. Dar încă nu sunt niște concluzii clare, mai durează câteva zile să vedem care e evoluția”.

În Uniunea Europeană, unul dintre indicatorii luați în calcul este rata de testare, adică numărul de teste făcut la suta de mii de locuitori pe săptămână, care trebuie să fie peste 600. În caz contrar, zona respectivă este considerată gri, pentru că nu poate fi luată în calcul din punct de vedere al indicatorilor. Astfel, în România majoritatea județelor, în frunte cu Vrancea, ar fi de fapt în zona gri și nu cea verde.

Testarea va rămâne marea bătălie pentru că în funcție de ea se stabilesc indicatorii și în funcție de ei se iau măsurile de restricție sau nu, spune pentru Europa Liberă Octavian Jurma. ”Datele defalcate pe județe, publicate de Ministerul Sănătății, confirmă într-un mod foarte explicit faptul că dacă nu testezi ai cazuri puține. Se vede foarte clar că numărul scăzut de teste contribuie la incidență și atunci se poate introduce rata de testare ca criteriu de validare a incidenței. Pentru că dacă incidența e scăzută din cauză că nu testez, pot să o trec la gri, adică nu e relevantă și atunci nu le mai permit unor județe să stea în scenariul verde doar pentru că nu își fac temele. Pe de altă parte, trebuie gândit un scenariu gri, pe care noi nu-l avem, care există însă din punct de vedere al Uniunii Europene. Fiecare modificare are însă multă rezistență politică și socială”.

Conform datelor publicate vineri de DSP, în cele două municipii ale județului, valorile ratei de infectare sunt: Focșani – 1,61 în creștere, Adjud – 0,54 în creștere.

Localități cu rate de infectare peste 2‰: Dumbrăveni  – 2,00 în stagnare, Nănești – 2,24 în creștere, Panciu – 2,51 în scădere, Răcoasa – 2,24 în stagnare, Țifești – 2,97 în stagnare. Localități cu rate de infectare peste 1‰: Biliești – 1,22 în stagnare, Boghești – 1,35 în stagnare, Broșteni – 1,28 în stagnare, Câmpineanca – 1,83 în creștere, Câmpuri – 1,91 în creștere, Garoafa – 1,03 în creștere, Golești – 1,25 în stagnare, Paltin – 1,56 în stagnare, Străoane – 1,41 în creștere, Urechești – 1,46 în stagnare, Vulturu – 1,77 în stagnare.

Localitățile cu rate de infectare 0: Andreiașu de Jos, Bârsești, Bălești, Cârligele, Chiojdeni, Ciorăști, Corbița, Gologanu, Gura Caliței, Jitia, Mera, Milcovul, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Păulești, Popești, Sl. Ciorăști, Tănăsoaia, Valea Sării.

Începând de sâmbătă, timp de 14 zile, sunt aplicate măsuri restrictive în Focșani, Nănești și Câmpuri, după ce a fost depășită rata de infectare de 1,5 la mia de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?