PNL-ista Elena Codruța Neagu a câștigat aproape O SUTĂ DE MII de lei ca manager al Spitalului Județean Focșani

0
2041

          După aproape un an de când conduce interimar cea mai mare unitate sanitară cu paturi din Vrancea, PNL-ista Elena Codruța Neagu a binevoit să facă publică o primă declarație de avere. Documentul a apărut ca prin minune pe site-ul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani după ce am făcut mai multe demersuri pentru a ne lămuri în această privință: ce venituri a avut doamna manager interimar, de ce sunt datele acestea secrete și așa mai departe. Dacă pe plan local a reușit să acopere lipsa, Agenția Națională de Integritate ne-a confirmat că printre documentele trimise acestei instituții nu se află niciunul semnat de vreun manager, fie el și interimar, de la Spitalul Județean.

Potrivit Ghidului de completare a declarațiilor de avere și de interese, aceste documente trebuie depuse în termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii și apoi anual, până la data de 15 iunie. În linii mari, aceasta însemna că Elena Codruța Neagu ar fi trebuit să completeze și să depună o primă declarație undeva la începutul lunii iunie 2020.

Greu de spus când exact au fost încărcate declarațiile de avere și interese ale Elenei Codruța Neagu, cert e că acum pot fi admirate în toată splendoarea lor. Însă declarația pare să îi fi dat câteva bătăi de cap, ca și cum ar fi fost făcută în grabă, iar doamna manager încurcă rău anii la care se raportează. Astfel, în declarația semnată pe 19 iunie 2020, care în mod normal ar trebui să cuprindă veniturile realizate în anul fiscal anterior (2019, pentru profani), Elena Codruța Neagu ne explică cum a câștigat 94.199 lei ca manager la Spitalul Județean Focșani. Nu doar că doamna manager scrie că a avut venituri din activitatea de manager la spital în 2019, ci omite să completeze vreo sumă încasată din activitatea de medic dentist, aceasta în condițiile în care cu siguranță în acel an se ocupa cu tratamente stomatologice în Păunești. În declarația de interese, doamna manager nu mai greșește însă. Admite că în 2019 a fost acționar unic la CMI-Dr. Mihalache Codruța Elena, de unde s-a suspendat în martie 2020.

Revenind la declarația de avere, salariile strânse de Codruța Neagu de la Spitalul Județean (pe 2019 sau 2020, dar nu mai contează), au fost singurele din care s-a întreținut familia, dat fiind că în dreptul veniturilor realizate de soț apar doar câteva linii. Elena Codruța Neagu nu are completată doar rubrica „venituri”, deși la ce informații furnizează doamna despre anul 2019, e greu de spus câtă acuratețe este în spatele celor declarate. Totuși, din document aflăm că în 2019 aceasta s-a împrumutat de la o persoană fizică secretă cu 15.000 de euro, împrumut care are totuși o scadență, în anul 2022.

Familia Neagu mai are, potrivit declarației de avere, și două autoturisme. De fapt doar Golf-ul 5 fabricat în 2005 este pe persoană fizică, în timp ce Audi-ul A3 fabricat în 2012 este achiziționat pe cabinetul medical.

Cireașa de pe tort este însă alta. Atunci când a purces la completarea declarației de avere, Elena Codruța Neagu a început, cum era firesc, cu rubrica referitoare la bunurile imobile. Adică terenuri și case/ apartamente. Iar la o primă vedere pare că doamna manager are două terenuri intravilane cumpărate în același an 2017, cu aceeași suprafață de 555 (posibil metri pătrați, dar nu e foarte sigur), dar și două case construite în 2019, ambele în suprafață de 350… în orice unitate de măsură. Doar că, la o privire mai atentă, doamna manager a dorit de fapt „să spună” în scris cotele parte pe care le deține dumneaei din teren și casă, dar și cotele parte ale soțului, însă separat. Rămâne însă un mister: terenul are doar 555 (de metri pătrați) sau se înmulțește cu 2? Iar casa are cu adevărat 350 (metri pătrați) sau e dublă?

Momentan o explicație nu există. După cum am arătat, la nivelul ANI nu s-a auzit că din luna mai 2020 o doamnă doctor stomatolog conduce destine în Spitalul Județean. „Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională de Integritate, precizăm faptul că declarațiile de avere și de interese solicitate nu se regăsesc în arhiva Agenției Naționale de Integritate la data prezentei. În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 176/2010, persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1) au obligația depunerii declarațiilor de avere și de interese în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcție ori de la data începerii activității. Ulterior, potrivit dispozițiilor art. 6, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 176/2010, copii certificate ale declarațiilor de avere și de interese sunt transmise Agenției Naționale de Integritate în termen de cel mult 10 zile de la primirea acestora, de către persoana responsabilă din cadrul fiecărei instituții publice. Mai mult, în temeiul aceluiași act normativ, nerespectarea regimului depunerii declarațiilor de avere și de interese „(…) se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei (…)”, a răspuns ANI solicitării noastre.

Poate că pe doamna manager liberal n-o deranjează o amendă, fiind probabil învățată cu astfel de sancțiuni. Ea a fost amendată și după ce a ferit achizițiile de la Spitalul Județean de ochii auditorilor Curții de Conturi. O altă amendă ar fi primit-o, conform unor surse, după ce o echipă de la DSP Mureş a venit în control la Spitalul Judeţean Focşani și a constatat nereguli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here