GALERIE FOTO: Căminul pentru Persoane Vârstnice Focșani – niciun caz de Covid în rândul seniorilor. Dr. Mihaela Nebuneli arată cum a fost posibil

0
1570

În luna februarie a acestui an s-a împlinit un an de la apariția primului caz de COVID-19 în România. Conform reprezentanților Căminului pentru Persoane Vârstnice (CPV) Focșani, pe parcursul anului de pandemie, niciun bunic internat la CPV Focșani nu s-a infectat cu virusul COVID-19. Și asta cu toate că unii dintre angajații căminului pentru persoane vârstnice au trecut prin boală. Care este secretul?!

Ne-a spusdr. Mihaela Nebuneli, medic de familie în cadrul CPV Focșani: „A trecut aproximativ un an de când ne luptăm cu acest virus, de când s-au luat măsuri la toate nivelurile, dar mai ales în cadrul căminelor pentru persoane vârstnice. La început nu știam aproape nimic despre acest virus, am învățat despre familia coronavirusurilor în timpul facultății, știam că există, dar acum este cu totul altceva. Împreună cu șeful de centru, domnul Lucian Feroiu, am hotărât ca la nivelul căminului să luăm o serie de măsuri de prevenție, respectându-se totodată și ordinele trimise de Ministerul Sănătății, măsuri care că au dat rezultatele dorite‟.

 Paștele în izolare la locul de muncă

Debutul pandemiei de COVID-19 a fost confuz și derutant. În unele cazuri, personalul angajat a fost nevoit să se carantineze la locul de muncă, departe de îmbrățișarea caldă a unei persoane dragi, cuprinși de teama zilei de mâine. Încă sub

febra răspândirii galopante a virusului care a răpit multe vieți omenești, anul trecut, întreg personalul CPV Focșani a sărbătorit Paștele în izolare la locul de muncă. În aceeași perioadă, vizitele aparținătorilor au fost interzise, pentru ca în perioada stării de alertă vizitele să fie reluate doar într-o zi pe săptămână. „În toată acestă perioadă, beneficiarii au avut voie să primească pachete de acasă,  pachete care, în prealabil, au fost dezinfectate. Medicația cronică necesară zilnic fiecărui beneficiar a fost asigurată atât de aparținători, cât și prin intermediul personalului medical care a ținut legătura cu medicii de familie, rupându-și din timpul lor liber pentru a merge să ridice rețetele medicale acolo unde nu existau aparținători‟, a explicat dr. Mihaela Nebuneli. Respectarea măsurilor de siguranță, a protocoalelor de curățenie și dezinfecție a făcut ca riscul infectării cu SARS-CoV-2 să fie cu mult diminuat, mai spune medicul.

Sprijin și ajutor necondiționat din partea primarului Misăilă

Reprezentanții CPV Focșani au ținut să-i mulțumească primarului Cristi Valentin Misăilă, care, „pe tot parcursul anului, ne-a oferit sprijin și ajutor necondiționat și care, prin Direcția de Asistență Socială, a aprovizionat cabinetul medical cu tot ceea ce-am avut nevoie‟. În egală măsură, dr. Mihaela Nebuneli a dorit să le mulțumească asistenților, infirmierilor, medicului psiholog, kinetoterapeutului și întregului personal din cadrul CPV Focșani pentru profesionalismul cu care și-au îndeplinit sarcinile în decursul acestui an dificil.

Măsuri s-au luat în toate căminele din țară, dar noi suntem printre puținele cămine care nu au fost carantinate și unde beneficiarii au rămas negativi la testul covid pe tot parcursul anului. Diferența a făcut-o personalul căminului, în frunte cu șeful de centru, domnul Feroiu Lucian, care au acționat cu profesionalism, implicare și responsabilitate.Le mulțumesc celor cinci asistenți medicali: Iacob Florin, Cristian Violeta, Lăboiu Violeta, Andronic Ioana, Comănescu Mădălina profesioniști desăvârșiți cu ajutorul cărora, în acest an, am transformat căminul într-un mic spital, rezolvând, pe cât posibil, aproape toate urgențele medicale apărute, asigurând tratamentul suportiv acolo unde a fost cazul și evitând trimiterea beneficiarilor în spital, în această perioadă.

          De asemenea, le mulțumesc și celor nouă infirmieri: Ene Florin, Pavel Olimpia, Bulimej Luminița, Constantinescu Rodica, Mihai Clarisa, Olaru Iuliana, Neagu Cornelia, Bercuci Florin și Trandafir Lăcrămioara care au fost aproape de bătrânii noștri zi și noapte. Îi mulțumesc și doamnei psiholog Ioniță Liliana care este venită de puțin timp în unitate și care a asigurat consilierea psihologică a beneficiarilor. În egală măsură, îi mulțumesc și domnului kinetoterapeut Verdeață Florin care și-a dat concursul pentru recuperarea locomotorie a beneficiarilor, acolo unde situația a impus-o‟, a spus dr. Mihaela Nebuneli.

Cât despre situația vaccinărilor, în prezent, din 45 de beneficiari, au fost vaccinați complet 12 beneficiari cu două rapeluri ale vaccinului Pfizer, în timp ce alți 21 de beneficiari și-au exprimat dorința de a fi vaccinați. Reprezentanții CPV Focșani au spus că niciunul dintre cei 12 bătrâni vaccinați nu a manifestat reacții adverse în urma vaccinului anti COVID-19. Cu toate că niciun bătrân internat la CPV Focșani nu a contractat virusul, în cadrul căminului a fost amenajat un izolator certificat de DSP, prevăzut cu un salon cu șase paturi, o zonă de consultații și triaj epidemiologic, o zonă pentru îmbrăcarea echipamentului de protecție și una destinată dezechipării și aruncării echipamentului de protecție în condiții de siguranță sanitară.

Chiar dacă uneori au fost și momente dificile, înainte de a fi om, soție și mamă, sunt medic, și pentru astfel de momente am învățat și m-am pregătit. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: «Să nu încetăm de-a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi» , iar Iuliu Hațeganu consideră că: «Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni». A fost un an greu, însă vom păstra în continuare aceleași măsuri severe. Am învățat să avem grijă mai mult unii de alții, am învățat să fim mai responsabili, să fim mai implicați, și cred că ne-am mai deschis unii față de alții, renunțând poate la egoism‟, consideră dr. Mihaela Nebuneli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here