Primarul Misăilă i-a cerut lui Ludovic Orban, prezent la Focșani, să intervină în blocajul de la Consiliul Local

0
2003

Primarul Cristi Misăilă i-a cerut președintelui PNL, Ludovic Orban, să intervină pentru a debloca situația de la Consiliul Local Focșani, unde majoritatea PNL-USR a blocat banii pentru proiectele de investiții aflate în derulare în municipiu. Intervenția primarului muncipiului a avut loc la ședința care s-a desfășurat, sâmbătă, la Consiliul Județean. A fost o o dezbatere pe tema Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la care au participat parlamentarii PNL, dar și primarii localităților vrâncene.  Primarul Cristi Misăilă a fost unul dintre edilii care au explicat problemele cu care se confruntă administrațiile locale în acest an. Primarul Misăilă dar și alți edili vrânceni au subliniat tendința de centralizare a investițiilor din localități către Compania Națională de Investiții. Aproape că nu există localitate în care să nu fie un proiect finanțat prin CNI. Această extindere a capacității CNI atrage însă și întârzieri în derularea proiectelor.

De exemplu, comuna Năruja are un proiect pentru o sală de sport depus la CNI încă din 2019, când mai era un singur proiect similar, la Homocea. Între timp, au fost depuse și au obținut finanțare alte proiecte, iar cel de la Năruja a rămas tot la stadiul de evaluare. Diferența între Homocea și Năruja este culoarea politică a primarului localității, prima fiind condusă de un liberal, cea de-a doua de un social-democrat.

La Focșani sunt depuse 42 de proiecte, din care 38 au intrat pe lista sinteză, însă doar câteva au primit și finanțare. În acest context, primarul Cristi Misăilă a vorbit despre necesitatea descentralizării CNI, o companie care a rămas prea mică pentru numărul mare de proiecte pe care le implementează. Această situație a fost recunoscută de Ludovic Orban, care a explicat că, la acest moment, sunt două variante, fie înființarea unor structuri regionale prin care să fie derulate proiectele mai mici, fie delegarea procedurilor de achiziții către autoritățile locale.

 Finanțare pentru extinderile de gaze

O altă problemă ridicată de primarul Cristi Misăilă a fost cea a finanțării pentru extinderile rețelelor de gaze. La acest moment, se pot obține fonduri nerambursabile pentru crearea unor noi rețele de gaze naturale însă nu și pentru extinderea rețelelor de gaze existente. În acest context, primarul a cerut ca aceste fonduri să fie direcționate și pentru proiectele de extindere a rețelelor existente de gaze. Un exemplu este la Focșani, unde există un blocaj de un an de zile pentru rețeaua de gaze din cartierul Mândrești. S-a ajuns în aceată situație din cauza unor ordine emise de ANRE, prin care distribuitorii să asigure gratuitate la racordarea la rețelele de gaze naturale. Din cauza acestei prevederi, operatorii de distribuție în domeniul gazelor naturale sunt blocați de numărul mare de cereri și sumele mari pe care ar trebui să le investească în aceste lucrări. Sunt sume de ordinul miliardelor de euro la nivel național. Bani pe care ar trebui, ulterior, să îi recupereze de la abonații rețelelor de gaze naturale.

Primarii vrânceni dar și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, au atras atenția că sunt piedici puse administrațiilor locale în accesarea fondurilor europene. Când vorbesc de piedici mă refer, de exemplu, la faptul că pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene a apărut deja o fișă din care rezultă că UAT-urile și Consiliile județene nu pot accesa anumite fonduri. E nevoie urgentă de modificarea documentației în cauză”, a spus Cătălin Toma. Acesta a cerut și rezolvarea rapidă a problemelor cu decontarea transportului școlar și a arătat că Ministerul Transporturilor nu a emis normele de aplicare a legii care prevede gratuitatea transportului școlar.

PNRR, un program de 30 miliarde euro din care jumătate sunt împrumutați

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) rămâne încă la stadiul de proiect. Deși liberalii se tot laudă cu investițiile care ar urma să fie realizate prin PNRR, realitatea este că încă nu se știe care sunt valorile proiectelor care vor fi aprobate de Bruxelles. Liberalii își fac o campanie asiduă și promit investiții de miliarde de euro, cu toate că recunosc faptul că încă nu este aprobat PNRR și nu se știe ce investiții vor fi realizate. Pentru ca România să fie credibilă pe plan european avem nevoie de continuitate. Astfel, forma finală a planului pe care urmează să o depunem la Comisia Europeană trebuie să se bazeze pe planul depus anterior de Guvernul Orban, în luna noiembrie, scrie europarlamentarul Siegfried Mureșan pe pagina de facebook în urma unei întâlniri care a avut loc la Focșani. În schimb, ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, a explicat că PNRR are o alocare de 30 miliarde de euro, din care jumătate sunt împrumuturi şi vor fi dați înapoi de statul român. Adică din taxele și impozitele plătite de toți românii. La comisiile reunite de buget finanțe din Parlament, Cristian Ghinea a arătat că PNRR nu este finalizat, documentul fiind la stadiul negocierilor cu miniștrii. Prioritățile din PNRR vor fi refăcute pe cei șase piloni stabiliți de Parlamentul European. Cel mai devreme, PNRR ar trebui să fie aprobat de Bruxelles în a doua jumătate a anului.

Primarul Cristi Misăilă i-a cerut europarlamentarului Siegfried Mureșan, prezent și el la Focșani, să explice clar care vor fi mecanismele prin care vor putea fi depuse cereri de finanțare pentru obținerea de fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Am stabilit pentru municipiul Focșani anumite teme, tocmai în ideea de a fi pregătiți, dar nu putem demara studiile de fezabilitate pentru a ne putea pregăti cererea de finanțare, atât timp cât nu știm ce poate fi finanțat și ce nu, prin acest program, a precizat primarul municipiului Focșani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here