Trei bărbaţi, care în vara şi toamna anului trecut, au terorizat un tânăr de 26 de ani din Panciu în scopul obţinerii unei sume importante de bani de la acesta, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu. Alţi doi nu vor mai fi judecaţi pentru că şi-au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.
În sarcina celor trei inculpaţi trimişi în judecată prin rechizitoriu, dosarul fiind deja înregistrat pe rolul Judecătoriei Panciu, s-au reţinut infracţiunile de şantaj.
Unul dintre inculpaţi este C. B. Despre el, anchetatorii spun că la începutul lunii septembrie a anului trecut, în scopul obţinerii unei sume de bani de la victimă, a mers în cartierul Dumbrava din oraşul Panciu, şi a constrâns-o pe aceasta să-i dea unui alt inculpat suma de 10.000 euro, bani care au intrat în posesia acestuia din urmă o zi mai târziu. Astfel, fapta inculpatului C.B., a fost încadrată la infracţiunea de şantaj.
În luna august a anului trecut, cel de-al doilea inculpat, G.Ş., cu intenţie, împreună cu un alt inculpat şi cu complicitatea altuia, a ameninţat victima cu acte de violenţă, scopul fiind acela de a obţine de la aceasta, pe nedrept, atât pentru el cât şi pentru un alt inculpat, o sumă mare de bani, respectiv 25.000 euro. Nu a primit toţi banii ceruţi de la victimă, ci doar 6.000 euro. Și în sarcina acestui inculpat s-a reţinut tot infracţiunea de şantaj. De altfel, bărbatul, care este din Focşani, nu este la prima abatere. El a mai avut probleme cu legea, fiind cercetat şi trimis în judecată într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru infracţiunile de cămătărie şi şantaj.
Şantaj, tâlhării şi trafic de persoane
Ultimul inculpat trimis în judecată prin rechizitoriu este M.I şi el cunoscut al oamenilor legii, fiind şi arestat şi condamnat în alte dosare pentru acelaşi gen de fapte, respectiv şantaj, tâlhărie, dar şi intr-un dosar al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate ce a avut ca obiect traficul de persoane. Bărbatul, în luna august a anului trecut, împreună cu inculpatul amintit anterior, dar şi cu un alt bărbat, a ameninţat victima cu acte de violenţă pentru a obţine de la aceasta o sumă mare de bani, respectiv 25.000 euro. A primit echivalentul a 6.000 euro. În septembrie 2020, inculpatul şi-a încercat din nou norocul şi a făcut şi de această dată rost de o sumă mare de bani, fără să depună prea mari eforturi. Astfel, la începutul lunii, împreună cu alţi trei bărbaţi, a ameninţat victima cu acte de violenţă în scopul de a o constrânge şi de a obţine de la aceasta suma de 10.000 euro, bani pe care i-a şi primit o zi mai târziu.
La momentul declanşării acţiunii împotriva şantajiştilor, poliţia preciza într-un comunicat de presă că inculpaţii au constrâns victima să le dea bani sub pretextul că aceasta din urmă le-ar fi păgubit un prieten.
Doi dintre bărbaţii trimişi în judecată sunt în arest. Pe 23 februarie, măsurile preventive le-au fost verificate. Ei au cerut instanţei înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, dar solicitările le-au fost respinse. „Respinge cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu aceea a arestului la domiciliu, formulată de inculpaţii B (…) C (…) şi I (…) M (…) ca fiind neîntemeiate. (…) constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpaţilor (…) pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj (…) şi (…) recidivist postexecutoriu, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată (…) mentine măsura arestării preventive a inculpaţilor (…) în prezent aflaţi în Arestul IPJ Vrancea, pe o perioadă de 30 de zile, până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 30 de zile (…)”, se arată în hotărârea instanţei păncene.
Alţi doi bărbaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
Alţi doi bărbaţi, cercetaţi şi ei în dosarul de şantaj, nu vor mai fi judecaţi pentru că au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Ei şi-au primit deja pedepsele. Unul dintre ei este A.G.C.. El a primit un an şi patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiunea de complicitate la şantaj în formă continuată. Bărbatul a fost obligat de instanţă să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. De asemenea, inculpatul a mai fost obligat să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune şi să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. „(…). În cazul în care pe perioada termenului de supraveghere inculpatul nu va respecta obligaţiile sau va comite noi infracţiuni, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va revoca. (…). Obligă inculpatul la 500 de lei cheltuieli judiciare către stat (…)”, a decis instanţa de la Panciu la începutul acestei luni.
Cel de-al doilea bărbat care a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei este C.G.M. El a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiunea de şantaj. Nu are voie să ia legătura cu persoana vătămată şi cu un martor pe o perioadă de 1 an, trebuie să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunțe schimbarea locuintei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile. De asemenea, instanţa l-a mai obligat să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probatiune şi să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. „(…) În cazul în care pe perioada termenului de supraveghere inculpatul nu va respecta obligaţiile sau va comite noi infracţiuni, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va revoca. (…)Va obliga inculpatul la 500 de lei cheltuieli judiciare către stat”, se arată în hotărârea instanţei din data de 17 februarie a.c.