Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

FOTO! Copiii victime ale unor infracțiuni sexuale, audiați în timp ce se joacă

Copiii victime ale unor infracțiuni, în special infracțiuni de natură sexuală, vor fi audiați, începând de astăzi, într-un spațiu prietenos, amenajat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Camera pentru audierea minorilor, victime sau martori în comiterea unor infracțiuni, este un proiect inițiat și realizat de Asociația Zi de Bine, reprezentată de Melania Medeleanu, împreună cu Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale – VIS, al cărei președinte este Mihaela Chipăr. Proiectul a fost gândit pentru a susține Ministerul Public în dosarele care fac referire la investigarea infracțiunilor în care victime sunt copii, în special infracțiuni de natură sexuală.

Vrancea este cel de-al doilea județ care are o astfel de cameră special amenejată pentru audierea copiilor victime, sau martori ai unor infracțiuni, acest privilegiu fiind oferit și de clădirea în care își desfășoară procurorii activitatea, clădire modernă și cu spații suficiente. 

Victoria Bârsan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, a vorbit despre utilitatea acestei camere și despre importanța ei în soluționarea unor dosare în care copiii au de suferit. „Mulțumesc că ați venit pentru a lansa un proiect inițiat, gândit și realizat de Asociația Zi de bine reprezentată de doamna Melania Medeleanu, împreună cu Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale al cărei președinte este doamna Chipăr Mihaela. Aceste două Asociații împreună cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au gândit un proiect care vizează practic trei parchete. Primul parchet a fost Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, unde săptămâna anterioară a fost lansată prima cameră de audiere pentru victimele minore sau chiar martori în comiterea unor  infracțiuni de o anumită natură cu preponderență infracțiunile sexuale. Al doilea parchet ales am fost noi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și următorul parchet este Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Este un proiect util în activitatea de investigare a unor categorii de infracțiuni, proiect care nu înseamnă doar o amenajare prietenoasă într-un spațiu rece cum este unitatea de parchet, dar este și o metodă modernă, științifică de intervievare a unor copii care au fost victime ale unor infracțiuni, cu preponderență infracțiuni sexuale. Este o metodă modernă de audiere pentru că  este un spațiu amenajat în așa fel încât audierea copilului să fie efectuată fără o intruziune mai mare și mai gravă în mintea acestuia”, a declarat Victoria Bârsan.

Audierea copilului va fi efectuată în prezența unui psiholog

Conform informațiilor oferite de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bârsan, camera este formată din două spații despărțite de un geam unidirecțional. De o parte va sta investigatorul care are de soluționat o cauză, iar în partea cealaltă va sta minorul care este victimă a unei infracțiuni de o anumită natură. Va fi prezent și un psiholog care va analiza comportamentul copilului, în timp ce acesta poate efectua activități de desen.  „În camera unde va fi minorul, va fi și un psiholog care va asista la audierea acestuia, care îl va ajuta să capete curaj ca să spună experiența urâtă pe care a trăit-o și să fie cât mai puțin traumatizat sau retraumatizat atunci când este întrebat despre experiența sa. Se știe că și în procedura penală și CEDO ne recomandă ca audierea minorilor să fie efectuată o singură dată în cadru procesual, reaudierea acestuia fiind efectuată în situații excepționale  tocmai pentru a evita retrăirea acelor evenimente urâte din viața sa. De aceea, această cameră de anchetă, va da posibilitatea prin aparatura de ultimă generație, ca investigatorul să colaboreze cu psihologul și să surprindă orice detaliu al comportamentului minorului. Practic este vorba de limbajul non-verbal care intervine într-o comunicare dintre copil și investigator. Pe de altă parte, această probă, va permite conservarea audierii minorului video și audio, în dovedirea și a faptei dar și a consecințelor acesteia. Acest lucru ne va ajuta foarte mult în stabilirea gravității infracțiunii comise de un autor și este importantă în aplicarea pedepsei corespunzătoare faptei pe care a comis-o. Rolul acestei camere de anchetă este în favoarea noastră ca organ judiciar de a investiga cu celeritate și foarte bine o infracțiune de natură sexuală în special, și fără o intruziune deosebită în mintea copilului”, a adăugat  Victoria Bârsan.

Mărturiile victimelor minore sunt un element decisiv”

           La activitate a luat parte și Ligia Barbarii, membru fondator al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor sexuale, medic legist și expert în genetică judiciară. Potrivit acesteia, mărturiile victimelor minore, alături de alte tehnici sunt un element decisiv în cadrul proceselor penale.

Asociația Zi de Bine a inițiat acest proiect văzând experința, văzând rezultatele obținute de către colegii procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București care au avut această inițiativă și care în 2016 cu ajutorul Ambasadei Franței au inițiat această cameră de audiere în cadrul unui parchet din România. Sunt de răsunet câteva condamnări ale unor infractori sexuali la nivelul capitalei, unii dintre aceștia primind pedepse de până la 20 de ani, lucru care nu s-a mai întâmplat în România până acum. Aceste mărturii ale victimei minore sunt un element decisiv în cadrul procesului penal, evident alături de alte probe obiective cum este examinarea medico-legală și expertiza genetică judiciară. Toate trei alcătuiesc de fapt un trepied al condamnării infractorilor care comit infracțiuni de natură sexuală care știți că au un grad ridicat de recidivă. De aceea, acești indivizi odată ajunși în fața anchetatorilor și în fața justiției, ei trebuie sancționați pentru faptele lor în mod exemplar. Altfel, ei vor recidiva și alte ființe vor avea de suferit, în special femei și minori. Când vorbim despre minori toată lumea intră într-o stare emoțională deosebită. Sperăm ca aceste trei proiecte pilot care acoperă trei județe să-și dovedească utilitatea” a declarat Ligia Barbarii.

          În noua cameră pentru audierea minorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea ar putea fi audiați și copii din județele vecine. De asemenea, în dotarea acesteia, intră și două tablete, la una dintre ele având acces judecătorul de drepturi și libertăți de la instanțe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?