Ce riști dacă mașina are plăcuțele de înmatriculare murdare. Un șofer a fost tras pe dreapta de poliție în Focșani

0
2923

A trecut, ce-i drept, perioada „critică‟ în care nisipul și sarea folosite pentru a topi zăpada de pe drum le-au dat bătăi de cap șoferilor, însă un lucru rămâne sigur, conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare/înregistrare sunt murdare sau deteriorate atrage sancționarea contravențională. „Conform prevederilor art. 99 alin. 1. Pct. 16, din OUG 195/2002 R. fapta de conducere a unui vehicul  ale cărui plăcuțe de înmatriculare/ înregistrare sunt murdare, reprezintă contravenție și se sancționează cu 2-3 puncte amendă, fără a fi prevăzută aplicarea de sancțiuni complementare (puncte de penalizare, reținerea certificatului de înmatriculare etc.‟, a precizat agent șef adj. de poliție Lidia Brașoveanu.

Tras pe dreapta pentru a-și curăța plăcuțele de înmatriculare în Focșani

În urmă cu apoximativ două săptămâni, un șofer oprit în trafic în Focșani, în zona Electrica, a ajuns „vedetă‟ pe pagina de Facebook a Poliției Române, la categoria „așa nu‟, pentru că avea plăcuțele de înmatriculare murdare. În imagine se poate observa cum șoferul a fost nevoit să-și curețe numerele de înmatriculare murdare, sub observația unui agent de poliție. Postarea a adunat aproximativ 3.000 de reacții, și valuri de comentarii: „Tot legea prevede ca mașinile de mare tonaj ce ies din șantiere să aibă roțile spălate. Câte amenzi ați dat pentru că aceste utilaje aduc pe asfalt tone de noroi? Dacă asfaltul ar fi curat, numărul mașinilor nu s-ar murdări așa‟, scrie un bărbat, în timp ce altul este de părere că atunci: „Când afară este soare și uscat de 3 zile, și tu mergi în continuare cu mașina una cu pământul, fără supărare, dar mi se pare normal să îi amendeze!‟.

Un alt bărbat întreabă ce se întâmplă atunci: „când pe plăcuțele de înmatriculare sunt lipite diverse însemne cum ar fi acel dreptunghiular albastru inscripționat IPA, sau o emblemă rotundă ca o insignă, tot pe număr, cum e? Decretul menționează că orice modificare sau adăugare, alta decât a instituțiilor Statului, sunt considerate infracțiuni. IPA nu este instituție a Statului‟.

Prin intermediul cunoscuților, bărbatul oprit în trafic în Focșani a văzut postarea care, spune el, l-a făcut „vedetă‟. Iată ce a scris bărbatul: „Bună, dragilor! Am înțeles că v-a impresionat papionul pe care-l purtam în ziua aceea și vă mulțumesc pentru publicitatea gratuită făcută, ținând cont că, după interacțiunea cu organul legii, am scăpat fără «amenduță». Țin să precizez, cum am amintit și atunci, că de dimineață numerele erau lizibile, însă, după 150 de km, venind din Bacău, am ajuns în situația prezentată mai sus. Drumuri bune! P.s.: Vă las numărul contului în privat pentru acoperirea creanțelor în urma utilizării acestei imagini cu mine‟, a glumit bărbatul.

Șoferii care nu se conformează acestui lucru riscă să plătească amenzi în valoare de 290 lei, chiar 435. „Conform prevederilor legislative, punctul amendă reprezintă 10% din salariul  minim brut pe economie, valoarea acestuia fiind blocată în present la 145 de lei, pentru sancțiunile rutiere. În ceea ce privește numărul de sancțiuni contravenționale pentru această abatere, la nivelul IPJ Vrancea, au fost aplicate în perioada seznului rece 2020-2021, 35 de sancțiuni contravenționale‟, a mai precizat agent șef adj. de poliție Lidia Brașoveanu. Termenul de achitare a jumătate din minimul prevăzut de lege este 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here