A venit de la Paris ca să doneze Vrancei conacul scriitorului Duiliu Zamfirescu

0
2179

Moștenitorii scriitorului Duiliu Zamfirescu au donat Consiliului Județean Vrancea casa și terenul din Vârteșcoiu, imobile care au aparținut străbunicului lor, celebrul autor al romanului ”Viața la țară”. Anunțul a fost făcut ieri în cadrul unei conferințe de presă susținută de președintele Cătălin Toma și de strănepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu, Nicolas Duiliu Zamfirescu, venit special de la Paris pentru procedurile privind donația casei și a terenului de la Vârteșcoiu. „Suntem aici pentru a vă comunica că am ajuns la o înțelegere și că putem avea drepturi depline asaupra imobilului din localitatea Faraoanele, comuna Vîrteșcoiu. Este casa familiei Zamfirescu, casă pe care Consiliul Județean Vrancea intenționează să o modernizeze, să o reabiliteze și să o introducem în circuitul turistic. Vreau ca în numele Consiliului Județean Vrancea și al vrâncenilor să mulțumesc familiei Duiliu Zamfirescu, pentru că în aceste timpuri de pandemie, de distanțare socială au găsit de cuviință să se apropie de Vrancea și Consiliul Județean, astfel încât prin donația pe care o vor face în zilele următoare să avem acest imobil la dispoziție și să-l facem casă memorială“, a afirmat președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.

Acesta a precizat că Nicolas Duiliu Zamfirescu și-a arătat disponibilitatea de a ajuta administrația județeană să intre în contact cu mediul de afaceri francez și în acest fel să fie dezvoltate diverse parteneriate dar și investiții la nivelul județului.

          „Sunt foarte onorat să mă aflu în Vrancea unde am venit pentru a discuta despre donația casei și terenului de la Faraoanele către Consiliul Județean. Suntem 4 urmași ai scriitorului Duiliu Zamfirescu și am ajuns la o înțelegere și anume să donăm aceasta casă pentru a fi reabilitată și transformată în casă memorială. Mi s-a părut că aceasta este cea mai frumoasă, elegantă și varianta câștigătoare pentru toată lumea. Pentru noi, dacă această casă va fi refăcută, este un plus“, a afirmat Nicolas Duiliu Zamfirescu.

Acesta a precizat că familia sa va dona Casei memoriale mai multe bunuri ce au aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu, respectiv cărți, manuscrise cu semnătura autorului, obiecte de mobilier, fotografii, etc. „E o promisiune, din rezervele pe care le avem de documente, cărți, scrisori nepublicate, obiecte și fotografii din epoca respectivă de la anul 1900 și până la cel de al Doilea Război Mondial, pe care le-a avut marele scriitor“, a mai spus Nicolas Duiliu Zamfirescu.

Urmașul scriitorului i-a făcut cadou președintelui Cătălin Toma câteva cărți, iar acesta la rândul său i-a făcut cadou lui Nicolas Duiliu Zamfirescu un album fotografic cu Vrancea dar și câteva cărți realizate de Consiliul Județean. Cătălin Toma a încheiat spunând că speră ca acest imobil să fie reabilitat și redat circuitului public în doi, trei ani, precizând că finanțarea va fi asigurată cu fonduri europene.

Casa care a aparţinut scriitorului Duiliu Zamfirescu din satul Faraoanele, comuna Vârteşcoiu, se află într-o zonă pitorească, de podgorie, fiind locul unde cunoscutul autor a scris opere literare extrem de valoroase.

Încă din luna februarie 2019, Consiliul Județean Vrancea a anunțat intenția de a achiziționa casa scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu. Decizia a fost luată de plenul Consiliului Județean care a aprobat acordul de principiu pentru cumpărarea dreptului de proprietate a moștenitorilor. Duiliu Zamfirescu s-a stins din viaţă în anul 1922, la mănăstirea Agapia. Scriitorul a fost înmormântat în Cimitirul Sudic din Focşani, acolo unde se află şi cavoul său şi al familiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here