Producătorii de produse tradiționale din Vrancea au înființat Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea, cu sprijinul Direcției pentru Agricultură Vrancea. Din Asociație fac parte atât producători care au avut atestatul pentru produs tradițional, dar și persoane care au demarat procedurile pentru obținerea acestui atestat. Potrivit unei prezentări a Asociației, aceasta are ca scop atestarea produselor tradiționale din Vrancea și înscrierea în Registrul Național al Produselor Tradiționale din România. Practic, Asociația „garantează tradiționalitatea, calitatea produselor și păstrarea tradițiilor vechi populare și meșteșugărești, precum și promovarea produselor tradiționale ale membrilor săi prin participarea la târgurile și expozițiile cu produse tradiționale din țară și din Europa”.
Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea este constituită din producători agricoli și fermieri, care produc, după rețete tradiționale vechi, produse din carne, lapte, produse de panificație și patiserie, produse din fructe, legume dar și diferite sortimente de miere. „Produsele membrilor Asociației Producătorilor și Păstrătorilot de Tradiții din Vrancea sunt deja cunoscute, fiind cele care au participat din 2017 la toate târgurile și expozițiile din județ și din București. Produsele vrâncenilor au ajuns, în 2018 și 2019, la Expoziția agroalimentară de la Bruxelles și Săptămâna Verde de la Berlin. Amintim aici : ,,Pâinea lui Pitiș” și cozonacul produs de acelaș membru; ,,Pâinea lui Cuza” și „Pâinea țărănească de Cotești”, ,,Cașcavalul afumat din lapte de capră – Căprițele lui Robert”; Mierea cremă și dulcețuri din petale de măceș, trandafiri, mure, zmeură, cireșe negre, cireșe albe, nuci verzi, și afine, produse foarte apreciate la aceste expoțiții și târguri. Totodată, Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din Vrancea îi reprezintă pe membrii săi în relația cu instituțiile statului și garantează calitatea produselor tradiționale ale membrilor săi. Produsele tradiționale românești valorificate reprezintă în primul rând o zestre culturală care trebuie păstrată și promovată la adevărata ei valoare”, se arată în prezentarea Asociației.