REPORTAJ Sibiu: Poveste de dragoste – o pianistă româncă şi un violoncelist cubanez demonstrează că iubirea nu are graniţe

0
208

Ea este pianista Monica Florescu, iar el este violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev şi împreună demonstrează că dragostea nu are graniţe. Makcim Fernandez Samodaiev şi Monica Florescu trăiesc în Sibiu, după ce timp de mai mulţi ani au studiat, locuit şi concertat în diferite ţări din Europa şi în Mexic.Povestea lor de iubire a început la Conservatorul Regal din Anvers (Belgia). „Ne-am întâlnit în acel Conservator la Anvers (Belgia). Am venit din două puncte diferite, eu am venit din Bucureşti. Noi în Belgia am stat 15 ani, doi dintre copiii noştri sunt născuţi acolo, al treilea este sibian‟, a declarat pentru AGERPRES Monica Florescu.Atracţia dintre cei doi s-a produs încă din prima lună, pe scenă, dezvăluie Makcim Fernandez Samodaiev. Totul a început când el şi-a propus să cânte o partitură grea, pe care niciun pianist nu dorea să o interpreteze.

Eram încă studenţi, ne cream provocări şi am descoperit partitura aceasta şi el a zis: ‘nu vrei să cânţi? Aş vrea să cânt sonata asta cu tine’. Ne-am cunoscut practic prin muzică, nu ne cunoşteam foarte bine. Am cumpărat partitura împreună‟, şi-a amintit Monica Florescu.Întrebat ce i-a plăcut la Monica, Makcim Fernandez Samodaiev a recunoscut că a fost cucerit de „avântul‟ ei. „Am găsit o persoană şi acolo a fost rezonanţa, pentru că noi, de fiecare dată când propunem un proiect, îl facem împreună. În muzică, când lucrezi mai ales pe scenă, poţi să simţi limitele persoanei de lângă tine. Persoana de lângă tine poate fi foarte bună dacă ajunge până acolo şi zici ‘hai să mergem mai departe’. Dacă ai curaj să mergi mai departe este fantastic. Vorbind despre completare, tu poţi să te completezi cu cineva reciproc, dacă persoana are curaj să meargă mai departe sau dincolo de zona lui de confort, zona în care cunoaşte‟, a explicat Makcim Fernandez Samodaiev.

Monica în schimb a descoperit sufletul partenerului de viaţă, în timp ce a cântat cu acesta. „Mi-a plăcut sufletul lui, care se poate vedea când cântă. Muzica a fost o cale prin care ne-am cunoscut. Totul a fost un proces de cunoaştere. O altă cale a fost călătoria, am călătorit mult împreună‟, a povestit Monica Florescu.Cei doi artişti şi-au spus „te iubesc‟, dar şi „nu te iubesc‟ pe parcursul relaţiei lor, care este nu doar una de dragoste, ci presupune şi o sinceră prietenie şi susţinere reciprocă. „A existat şi ‘nu te iubesc’, serios vorbesc. E mai adânc, în sensul că iubirea aşa cum o privim este un act de pasiune, însă această pasiune se arde şi, odată arsă, practic rămâi cu deşertăciune. Şi de asta spun că am ajuns la momentul în care am spus nu ne iubim, dar am creat o complicitate, o prietenie împreună cu tot acest dor unul de altul şi acest sentiment este încă foarte prezent‟, a recunoscut Makcim Fernandez Samodaiev.

Dragostea înseamnă, potrivit celor doi muzicieni, să evoluezi într-o relaţie. „Iubirea este un proces, o viaţă întreagă pe care o trăieşti alături şi sigur că evoluezi în această relaţie. Cred că asta e ideea – să evoluezi, nu să stagnezi. (…) Noi am mers cumva pe firul vieţii. Totul a fost natural. Iubirea în sine nu este doar ataşament, detaşarea aceasta de ataşare a fost un proces de învăţare care a mărit sentimentul de iubire, care i-a dat o altă dimensiune. Şi există un respect, o libertate pe care ne-o acordăm‟, a spus Monica Florescu.După o căutare şi regăsire zilnică în iubirea reciprocă şi dragostea pentru muzică, Monica şi Makcim au decis să părăsească Belgia pentru Mexic, de unde s-au decis să se stabilească în România şi astfel, de aproape şapte ani, acasă a devenit Sibiul.

Întoarcerea Monicăi în România a fost la propunerea soţului. Şi astfel din Mexic s-au mutat la Bucureşti prima dată. „Dacă noi suntem acum în România e datorită lui sau din cauza lui, deocamdată pentru că este atât de bine, eu zic că datorită lui pentru că el a decis asta‟, a arătat Monica.Makcim Fernandez Samodaiev a ales să trăiască cu familia în România, el fiind de origine ruso-cubaneză, după ce a concertat pe scene din Belgia, Olanda, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania şi China. „În Mexic noi aveam o poziţie socială foarte bună, Monica preda la Conservator, eu eram la Universitate. Preocuparea a fost legată de copii. Atunci fetele aveau 4 – 5 ani şi ne puneam problema educaţiei şi văzând cum se dezvoltă societatea din Mexic. Eu m-am născut în Rusia, am crescut în Cuba. (…) Eu m-am preocupat unde să crească copiii mei, să se simtă bine şi să îşi creeze o scară de valori la care se pot raporta şi pot decide în viaţă, pe urmă pot decide‟, a declarat Makcim Fernandez Samodaiev.Prima dată au venit în vizită în România, în 2005. Iniţial Monica s-a împotrivit să revină în ţară definitiv, dar soţul ei a convins-o că cea mai bună alegere este România.

Articol integral pe – https://bit.ly/37J6zkg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here