Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

E voie sau nu cu mărțișoare și flori în școli?! Ministerele Educației și Sănătății nu cad de acord

Nu aduce anul ce aduce ceasul‟, este expresia care definește poate cel mai bine această perioadă pandemică.

Considerând probabil că oferirea mărțișoarelor și a florilor, de 1 și 8 martie, în unitățile de învățământ, reprezintă un „schimb de obiecte personale”, drept pentru care ar trebui interzisă, un ordin comun al miniștrilor Educației (PNL) și Sănătății (USR PLUS) a stârnit confuzii atât în rândul elevilor, părinților, profesorilor, cât și al comercianților. Inițial, decizia interzicerii a fost confirmată pentru Europa Liberă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care susține că se pot oferi în schimb felicitări și mărțișoare virtuale.

În cursul zilei de miercuri, Ministerul Educației a trimis un comunicat de presă, prin care afirmă că „nici nu poate schimba şi nici nu doreşte să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum «flori şi mărţişoare» în categoria «obiecte personale»”, „dar îndeamnă la prudenţă din perspectiva oricărui tip de interacţiuni care pot facilita transmiterea virusului SARS-CoV-2”.

În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”. Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului Sars-CoV-2.‟, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Ministerul Sănătății: „Orice obiect interschimbabil poate să constituie un vector de transmitere al infecției”

Secretarul de stat din ministerul Sănătății Andreea Moldovan a declarat, pentru Europa Liberă, că recomandă să se renunțe la împărțirea de mărțișoare în școli în acest an din cauza pandemiei. Poziția sa a fost formulată la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat că nu a interzis împărțirea de flori și mărțișoare în școli cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie. (…) „Este pandemie și avem alte reguli, am avut și un Crăciun în pandemie și sărbători de Paște în pandemie, pandemie este și de 1 Martie. Recomandăm prudență și responsabilitate pentru că încă suntem în pandemie. Orice obiect interschimbabil, așa cum scrie și în ordinul comun al ministerului Educației și al ministerului Sănătății, poate să constituie un vector de transmitere al infecției. Preferabil este să transmită mărțișoare virtuale sau să renunțe anul acesta la acest obicei. Nu recomandăm mărțișoarele de 1 Martie în școli”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, pentru Europa Liberă. Ministerul Sănătății recomandă astfel ca elevii să nu meargă la școală de 1 martie cu mărțișoare sau flori, tocmai pentru a respecta ordinul comun din 5 februarie.

Dr. Rafila: Altceva este dacă discutăm despre un mărțișor sau o floare

Potrivit Mediafax, inspectorul școlar general din Brăila, Cătălin Canciu, a declarat că: în ordinul comun al ministerelor există așa ceva. Este vorba despre regulile privind organizarea spațiilor pentru asigurarea distanțării fizice. În anexa ordinului, la punctul 1 b scrie că este interzis schimbul de obiecte personale. Eu le voi atrage atenția directorilor că regula trebuie să fie respectată. Anterior, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase, pentru Mediafax, doar că „nu se exprimă în acest subiect”.

          Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, prof. univ. dr.  Alexandru Rafila, care este în prezent și deputat PSD, a spus că s-a consultat și cu colegii săi de la Institutul Național pentru Sănătate Publică și susține că decizia este una exagerată”. „Una este un obiect personal, pe care îl folosești în mod curent, pe care nu ai voie să îl schimbi cu altcineva și altceva este dacă discutăm despre un mărțișor sau o floare, ele sunt ambalate. Dacă extrapolăm și considerăm mărțișoarele obiecte personale, florile obiecte personale, atunci o să ne găsim într-o situație paradoxală că nu mai trebuie să desfășurăm nici un fel de activitate pentru că orice obiect, marfă devine obiect personal, a declarat Alexandru Rafila pentru Europa Liberă.

El a mai precizat și că este important să evităm îmbrățișările când oferim un mărțișor sau o floare, să ne spălăm pe mâini înainte și după aceste gesturi și să folosim un dezinfectant. De aici și până a considera că orice gest înseamnă un schimb de obiecte personale este o exagerare destul de mare, o astfel de abordare nu ține seama de realitate, a afirmat Alexandru Rafila.

„E ca și cum ai vrea intenționat să ne îngenunchezi‟

Într-un an în care nunțile, botezurile, aniversările și petrecerile private au fost interzise, singurele ocazii cu care florăriile, și nu numai, reușesc să-și mai crească puțin veniturile sunt zile precum 1 și 8 martie. Decizia ca oferirea florilor și mărțișoarelor de 1 și 8 martie în unitățile de învățământ să fie interzisă, a stârnit un val de nemulțumiri în rândul patronilor de florării. „Să aștepți toate florăriile să facă comenzi de flori pentru 1 și 8 martie și să declari că este interzis să oferi mamei sau învățătoarei o floare… eu cred că asta înseamnă să fii IDIOT!!! E ca și cum ai vrea intenționat să ne îngenunchezi și pe noi, la fel cum ai făcut și cu restaurantele sau alte ramuri… Îmi este SCÂRBĂ că sunt cobaiul unor astfel de specialiști… Huuuooo!!!‟, a scris Monica Simiciuc pe pagina sa de Facebook.

Comentariile nu au ezitat să apară: „Eu cumpăr și ofer flori!!! Ce poate fi mai frumos și mai sincer decât să oferi o floare unei persoane dragi? Și nu trebuie să fii doar bărbat ca să o faci‟, scrie o femeie, în timp ce alta este de părere că este o: „prostie. Doamne, când nici o floare nu mai poți primi… ca să ne strice tradițiile. Și ce proști suntem cu toții că acceptăm jocul lor murdar. Vor să ne ia și tradițiile, care sunt bucuria sufletului nostru. Ei vor să fim triști, întunecați, să nu ne mai iubm, să nu ne mai îmbrățișăm‟.

De aceeași părere este și o altă doamnă care scrie: „La mall-uri unde produsele din raft sunt atinse de toată lumea, nu mai e virusul? Pe o floare sau un mărțișor, da? Hai să fim serioși! Scopul este distrugerea tradițiilor și eliminarea profitului micului producător‟, și asta pentru că: „De când e lumea, pe 1 martie se oferă un mărțișor sau o floare‟.

„Pliantele din campanie n-au avut covid?”

Comentarii pro și contra au fost adăugate și pe pagina noastră de facebook, la știrea în care se anunțase că nu se vor oferi flori și mărțișoare în școli: „Jocuri de putere. Astăzi, la Lidl același buchet a fost atins de două persoane, o a treia l-a cumpărat. Nu mai avem Paște, Crăciun, acum nici 8 martie. În supermarket-uri putem intra liniștiți că nu se ia virusul, la școală se ia. Petreceri nu, dar de-a valma la cumpărături în pachetele venite de afară, putem merge. Acestea sunt jocuri economice acceptate de aleșii noștri. Virusul… doar un paravan‟; „Vai de noi… cum am ajuns!!!‟.

„Mărțișoarele și florile au covid, dar pliantele din campanie n-au avut covid? Ce urât că vă treziți așa peste noapte să interziceți voi cum vreți!”, este un alt comentariu.

Sunt și voci care sunt de acord cu interzicerea: „Nu mai primesc flori și „atenții” Doamnele ??? E bună și pandemia asta!!”; „Gata cu „atențiile”, să o țină tot așa că nu plouă cu bani din cer!”; „Foarte bine și așa sunt inutile. Auzi, vestitorii primăverii. Vrei, primăvară uită-te pe geam”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?