ULTIMA ORĂ! Fără mărțișoare și flori în școli, de 1 și 8 Martie

0
4206

Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie. Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții.

Decizia a fost confirmată pentru Europa Liberă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care susține că se pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale.

În ultimele zile, în mai multe școli din România a început să circule mesajul că elevii nu vor putea oferi în școli mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie, deoarece există un ordin care interzice schimbul de obiecte personale.

Ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie, chiar înainte de reluarea fizică a cursurilor și se referă la aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Educației a confirmat că nu se va face o excepție pentru 1 și 8 Martie, chiar dacă vor exista multe nemulțumiri în acest sens.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, pentru Europa Liberă.

Acesta a subliniat că elevii pot găsi alte variante pentru a-și arăta afecțiunea sau aprecierea.

Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent”, a precizat reprezentantul Guvernului.

Situația este inedită, mai ales că este primul an în care se impune o astfel de regulă în școli. Anul trecut, restricțiile nu au cuprins și 1 și 8 Martie.

Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol, a spus Sorin Ion pentru Europa Liberă.

Potrivit secretarului de stat, profesorii cunosc că este interzis schimbul de obiecte personale între elevi și totul este foarte limpede.

 

Doctorul Marinescu/ Inst. Matei Balș: „Putem vedea luminița de la capătul tunelului”

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” a explicat pentru Europa Liberă de ce este important ca ordinul comun să fie respectat de părinți și elevi.
„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat doctorul Marinescu.

El a adăugat că nu se putea impune o regulă doar pentru modul în care se oferă mărțișoare și flori. Adrian Marinescu a precizat că problema nu o reprezintă doar transmiterea virusului de pe suprafețe, unde pericolul poate să fie unul mai redus, ci este vorba de tot contextul.
„Dacă ai spune că se poate să fie oferite flori sau mărțișoare se poate ajunge la situația în care nu mai există o organizare foarte clară. Nu poți să spui că poți să dai unei colege flori, dar nu poți să dai directoarei. Regula trebuie să fie pentru toți și e de preferat să se meargă pe o variantă sigură. Nu că de aici ar fi o creștere a numărului de infectări, dar încercăm să luăm măsuri, mai ales că vorbim și de tulpina din Marea Britanie care se transmite și mai ușor”, a spus medicul infecționist.
Mesajul lui Adrian Marinescu a fost că ne „așteaptă vremuri bune într-un timp rezonabil și că putem să vedem luminița de la capătul tunelului”.
„E păcat să prelungim această perioadă, să mai avem infectări. Mai bine luăm niște măsuri acum, ca să ne bucurăm ulterior”, a conchis doctorul Marinescu.

 

Doctorul Alexandru Rafila: „E o exagerare, nu ține seama de realitate”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, care este în prezent și deputat PSD, a spus că s-a consultat și cu colegii săi de la Institutul Național pentru Sănătate Publică și susține că decizia este „una exagerată”.
„Una este un obiect personal, pe care îl folosești în mod curent, pe care nu ai voie să îl schimbi cu altcineva și altceva este dacă discutăm despre un mărțișor sau o floare, ele sunt ambalate. Dacă extrapolăm și considerăm mărțișoarele obiecte personale, florile obiecte personale, atunci o să ne găsim într-o situație paradoxală că nu mai trebuie să desfășurăm nici un fel de activitate pentru că orice obiect, marfă devine obiect personal”, a declarat Alexandru Rafila pentru Europa Liberă.
El a precizat că este important „să evităm îmbrățișările când oferim un mărțișor sau o floare” și să ne spălăm pe mâini înainte și după aceste gesturi și să folosim un dezinfectant.
„De aici și până a considera că orice gest înseamnă un schimb de obiecte personale este o exagerare destul de mare, o astfel de abordare nu ține seama de realitate”, a afirmat Alexandru Rafila.

 

 

ACTUALIZARE

 Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu afirmă că nu ar exista o recomandare în școli în vederea interzicerii oferirii de mărțișoare și flori în 1 și 8 martie. Într-o intervenție la Antena 3, acesta a spus, miercuri, că „Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. /…/ Ministerul Educaţiei nu a transmis nicio interdicţie în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Şi nici nu va transmite! Este un punct de vedere oficial!”.

Cu toate acestea, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a explicat, marți, la Europa Liberă că în contextul Ordinului care interzice schimbul de obiecte personale, nu pot fi date derogări pentru mărțișoare și flori, iar anul acesta, elevii ar trebui să transmită felicitări și mărțișoare virtuale.

Potrivit Mediafax, și inspectorul școlar general din Brăila, Cătălin Canciu, a spus că „în ordinul comun al ministerelor există așa ceva. Este vorba despre regulile privind organizarea spațiilor pentru asigurarea distanțării fizice. În anexa ordinului, la punctul 1 b scrie că este interzis schimbul de obiecte personale. Eu le voi atrage atenția directorilor că regula trebuie să fie respectată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, inspectorul școlar general al județului Brăila, Cătălin Canciu. Anterior, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase, pentru MEDIAFAX, doar „că nu se exprimă în acest subiect”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here