Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Cântece de dragoste vechi de aproape 100 de ani, descoperite în Arhivele Naționale Vrancea. Cum e Dragobetele în 2021

Valentine’s Day și Dragobetele sunt două zile dedicate iubirii, ocazie cu care florăriile, cofetăriile, supermarket-urile abundă în oferte pentru cadouri. Întrebarea este: doar în luna februarie ne exprimăm iubirea față de partenerul de viață, sau această lună ne oferă ocazia să ne „descătușăm‟ sentimentele?! Astăzi vorbim despre Dragobete, sărbătorită pe 24 februarie, pornind de la cele mai vechi declarații de iubire păstrate printre documentele Arhivelor Naționale Vrancea, până la noile tendințe în materie de cadouri… „siropoase‟. Dacă un simplu „Te iubesc!‟ nu costă nimic, un buchet cu 101 trandafiri sau un urs de pluș în mărime aproape naturală, ar putea să te lase fără banii din buzunar.

„Șinî iubești și lasî/Da-i-ar Dumnezău pediapsî‟

          Florin Dîrdală, istoric și specialist în cadrul Arhivelor Naționale Vrancea, este omul care ne-a ajutat să conturăm o altă imagine a Dragobetelui sărbătorit pe vremea când trandafirii criogenați nu existau nici în visele tinerelor îndrăgostite din Vrancea.„Sărbătoarea Dragobetelui, oricât de veche ar fi aceasta, nu este atestată cu documente de prea mult timp, iar din arhivele județene rezultă că funcționarii de altădată nu s-au străduit să consemneze informații despre această bucurie a tinerilor, despre acest prilej de vestire a primăverii și de anunțare a renașterii vieții. Birocrații din vechime nu au lăsat urme scrise sau cel puțin nu au fost identificate încă. Dar profesorii da, iar personajul care a mers în mijlocul populației unde această sărbătoare se afla la loc de mare cinste a fost distinsul profesor Ion Diaconu, despre care un singur lucru poate spune aproape totul: a coordonat prima și singura monografie a județului nostru din vechime, Putna și a scris o mare parte din cuprinsul ei. Din inima Vrancei istorice, Ion Diaconu a auzit și a salvat un capitol de folclor în care, la loc de cinste, erau cântecele de iubire‟, a spus Florin Dîrdală, istoric și specialist în cadrul Arhivelor Naționale Vrancea.

Iată cum își cânta iubirea Maria Cristian, o tânără de 19 ani din Colacu, în 1927:„Diparti mîndro diparti/ Douî dialuri ne disparti/ Douî dialuri ș-o păduri/ Ș-o grădinițî cu muri/Dealurili di s-ar surpa/Pădurea di s-ar tăia/Și sî faci drum pi ia/Să mă duc la mîndra mia‟. Aceeași Maria Cristian se pare că a mai interpretat și un alt cântec devenit ulterior celebru prin intemediul Mariei Tănase:„Șini iubește și spuni/Așela nu-i om pi lumi/Șinî iubești și lasî/Da-i-ar Dumnezău pediapsî/Mărășini pi la feriaștî/Crească-i unu și la pat/Sî cunoascî cî-i păcat‟.

Andrei Rusu de 26 de ani, tot de la Colacu, „nu se lasă mai prejos și vine cu execuția sa, preluată de la moșii și strămoșii săi: «Verde și o crăițî/Mă bădițî Ghițî/Ia mai zi din frunză/Cum ziceai ziceai/Inima-n rupeai/Ia mai zî-i odatî/Di mi-o rupi toatî/Di trîi ani di zîli/Ghițî nu mai vini/Nu știu cum aș fași/Sî-l aduc încoași/Să-l aduc pe luni/La lelia pi mîni/Să-l aduc pi soari/la lelia pi poali/Să-l aduc pi nor/La lelia cu dor/Sî-l aduc pi șiață/la lelia pi brațî/Sî l-aduc pi steli/Pi brațili meli»”.

Pentru că dragostea nu are vârstă, iată ce cânta un „june‟ de 78 de ani, Marin Curtianu din Colacu: „Drăgusțili d-astă varî/Li uitai pi prisp afarî/Nu știu vîntu li luarî/Sau cățaua li mîncarî/”. Alt tinerel din Negrilești, Vasilie Taftî, zice așa: „Dorul mîndri cînd m-agiunge/Stau în loc și- n cep a plîngi/Noaptea în vis cînd hodinesc/Tot la dînsa mă gîndesc/Dimineața mă trăzăsc/Pi niminia nu găsăsc/Numa doru inimii scris pe fața perinii (1928)». Și tot el continuă: «Mîndro di cînd n-am iubit/Frunza-n codru a-ngălbinit/S-a-ngălbinit s-a uscat/vini vremia di lăsat/ Ni-am lăsa, nu ni-ndurăm/numa ghini sămînăm/și la ochi și la spînșene/ca doi porumghei îm pene/Unu zboarî șî să duci/Unu rămîni și plîngi/Cî-i cărăruia-n cruci/Nu știi-ncotro s-apuci»‟, mai adaugă Florin Dîrdală.

Trandafiri criogenați și plante stabilizate, calea sigură spre inima iubitei?!

Anii au trecut, iar micile gesturi de iubire au evoluat. În această perioadă este mult de muncă în florării. „Chiar de la începutul lunii ianuarie am început să achiziționăm cutii în formă de inimioare și materiale necesare aranjamentelor cu specific de Dragobete. Aranjamentele florale cu trandafiri criogenați și plante stabilizate sunt din ce în ce mai apreciate de toate femeile. Rezistența mare în timp a acestor aranjamente reprezintă și pentru noi un avantaj, astfel încât le putem realiza cu mult timp înainte. Pe lângă aceste flori stabilizate, pregătim cu o zi înainte multe buchete și aranjamente cu flori naturale. Vedeta este trandafirul roșu, preferat de foarte multe doamne datorită mesajului puternic pe care acesta il transmite.

          În fiecare an am avut cereri de buchete cu câte 51 de fire de trandafiri roșii sau chiar 101. Durata de execuție a unui aranjament este de 15-20 de minute, sau mai mare, dacă aranjamentul este mult mai complex. Pentru aranjamentele complexe, primim comenzi cu cel puțin o săptămână înainte, pentru a ne asigura că o să avem în stoc florile necesare. Experiența de peste 11 ani ne ajută mult, la fel și numeroasele cursuri de floristică la care am participat alături de floriști celebri renumiți atât pe plan național, cât și internațional‟, a spus Monik Simiciuc.

Pentru că în mai puțin de-o săptămână vom putea spune că a venit primăvara, cu toate că încă nu știm ce ne rezervă temperaturile din termometre, se pare că cele mai căutate flori în acestă perioadă sunt cele de primăvară. „Dau comenzile la depozitele cu flori cu aproximativ o săptămână înainte de eveniment. Mi-am obișnuit clienții să le trimit oferte personalizate astfel încât ei să-și poată alege. Am observat că cele mai multe vânzări sunt de Valentine’s Day, și asta pentru că, deși Dragobetele este al nostru, am înțeles că Dragobetele nu era atât de mediatizat înainte să apară Valentine’s Day. Mă adresez mai mult clienților trecuți de 25-30 de ani care preferă buchetele simbolice, nu neapărat roșii. În perioada aceasta sunt foarte căutate florile de primăvară. Față de aceeași perioadă a anului trecut, încasările au fost un pic mai mici. Primim și comenzi din străinătate, livrăm chiar și în Râmnicu Sărat, Adjud, Panciu și oriunde în Vrancea‟, a spus Camelia Ochean, managerul florăriei CAMILLE – Flowers to go& Events.

 Dragostea trece prin stomac?!

Dacă vreți să vă surprindeți plăcut partenerul de viață de Dragobete, o prăjitură sau chiar un tort personalizat poate fi o alegere bună. „Cele mai căutate prăjituri sunt monoporțiile în formă de inimă acoperite cu o glazură de un roșu intens. Denumirea lor este evidentă: HEART, și conțin un mousse de ciocolată belgiană Callebaut, un piure de fructe de pădure inserat în interiorul inimioarei, astfel obținem un gust ușor dulce, ușor acrișor, apoi le acoperim cu o glazură oglindă roșie și le așezăm pe un blat brownie ciocolatos la care adăugăm multă nucă. Ciocolata, cu siguranță, este cel mai bun afrodisiac, iar sărbătoarea iubirii la români nu poate fi celebrată altfel decât cu o prăjitură în formă de inimă, plină cu ciocolată veritabilă.

          În această lună facem cele mai multe torturi și prajituri în formă de inimă. Avem prăjitura Medovik, o prăjitură rusească, foarte răcoroasă, cu cremă de smântână dulce și vișine întregi inserate în cremă, tot în formă de inimă. Avem atât varianta de inimă dublă micuță, cât și varianta de inimă mare, pentru buzunarul fiecărui client. Totodată, mai avem și torturi în formă de inimă, sortimentul și decorul acestora fiind la alegerea clientului. Pentru noi este clar, românii chiar se iubesc, mai ales focșănenii. Numărul mare de comenzi ne demonstrează fără echivoc acest lucru. Iar spre deosebire de alți ani, nu doar doamnele au dat comenzi de inimioare, ci și un număr destul de impresionant de domni și-au dorit să ofere iubitei un cadou dulce‟, a spus Roxana Vasilache, managerul cofetăriei Secret de dulce by Roxi.

Drabobetele sărbătorit… la mall

Flori, căni persoanlizate, pernuțe în formă de inimă, ursuleți de pluș sau… sushi, dragostea oferă posibilități multiple de a surprinde persoana iubită, mai ales în această perioadă. În Carrefour Focșani, variantele unui posibil cadou de Dragobete sunt diversificate și… pentru buzunarul fiecăruia. Pentru o cină romantică în doi, un vin roșu și câteva pătrețele de ciocolată, sau câteva căpșuni cu frișcă nu pot da greș. În Promenada Mall Focșani, spre exemplu, dragostea-ți poate aduce premii. „Campania «Dragostea-ți aduce premii!» este desfășurată în intervalul 13 – 27 februarie 2021. Campania a fost concepută atât pentru a marca sărbătorile de Valentine’s Day și Dragobete, precum și pentru fidelizarea clienților noștri. În perioada menționată mai sus, zilnic, întreorele, 12:00 – 19:00, fiecare persoană care achizițonează produse de cel puțin 50 lei pe un singur bon fiscal, de la oricare magazin din cadrul Focșani Mall, are posibilitatea de a-și alege o cutiuță din arborele artificial expus pe galerie.

În interiorul fiecărei cutiuțe este menționată denumirea premiului câștigat. În total, vom oferi 4.100 premii instant.Toți participanții vor intra la tragerea la sorți pentru marele premiu: cazare de două nopți la munte, pentru două persoane. Tot în cadrul evenimentului, în zilele de 20, 21 si 27 februarie, între orele 16:00 – 19:00, clienții se vor putea fotografia la photo corner, și vor primi fotografia pe loc‟, a spus Alina Lungu, specialist marketing Focșani Mall.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?